1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. puoliväliriihi

Valtiovarainministeri Vanhanen: Koronakriisin tuomia lisämenoja on tasapainotettava "sisäisillä siirroilla"

Vanhasen mukaan on luotava tie siihen, miten poikkeusajasta päästään takaisin normaaliin menokehitykseen.

puoliväliriihi
Valtiovarainministeri Vanhanen: Koronakriisin tuomia lisämenoja on tasapainotettava "sisäisillä siirroilla"
Valtiovarainministeri Vanhanen: Koronakriisin tuomia lisämenoja on tasapainotettava "sisäisillä siirroilla"

Valtiovarainministeri Matti Vanhasen (kesk.) mukaan hallituksen on tehtävä huomenna alkavassa puoliväliriihessä "sisäisiä siirtoja" vastapainoksi joidenkin sektoreiden koronakriisin aikana kasvaneille menoille.

– Koronan tiimoilla on tapahtunut erittäin paljon ja meillä menotasot ovat paikoitellen nousseet. Hallituksen pitää tehdä sisäisiä siirtoja, kutsutaan niitä sopeutukseksi, tai leikkauksiksi tai aktiivisiksi toimenpiteiksi, Vanhanen totesi tänään Ylen aamussa.

Valtiovarainministerin pohjaesitys puoliväliriiheen nojaa hallitusohjelmaan. Se on tehty vuoden 2019 menokehityksen mukaan.

Jos koronaa edeltäneeseen kehystasoon pyritään palaamaan, se edellyttää myös jonkin verran sopeutuksia tai leikkauksia.

– Kyllä, tai sisäisiä siirtoja. Yritän löytää sille mahdollisimman kauniin sanan, Vanhanen sanoi.

– Poliittista realismia on se, että silloin kun joudutaan tällaisia sisäisiä siirtoja tekemään, niiden pitää kohdistua oikeastaan kaikille aloille, jotta ne voivat jonkinlaisen hyväksynnän saavuttaa. Vastapainoksi pitää muistaa se, että jos niitä tehdään, niitä tehdään sen takia, että vastaavasti on tärkeisiin menoihin pitänyt varata rahoja.

– Kehysriihessä ratkaistaan se, millä tavalla tämä kehystaso asetetaan: millä tavalla löydetään tie siihen, että palataan kehystasolle.

Vanhanen on jo aiemmin todennut Ylen haastattelussa, ettö valtion talouden tuloja ja menoja täytyy sopeuttaa. Pääasiassa se hänen mukaansa tarkoittaa jotain muuta kuin leikkauslistoja tai veronkorotuksia.

Lisää aiheesta:

Ei ankaria leikkauslistoja tai veronkorotuksia – valtiovarainministeri Vanhasen mukaan Suomen talous saadaan tasapainoon kasvulla

Mitkä ovat tärkeimmät keinot työttömyyden vähentämiseen kehysriihessä, Etla ja Palkansaajien tutkimuslaitos?

Hallituksen ratkottavana niin työttömyysturvan kohtalo, alentuneiden Veikkausvarojen kompensointi kuin turvetuottajien ahdinko

Puuttuuko hallitus ansiosidonnaiseen, miten käy kotitalousvähennyksen tai turpeen tuen? Seuraa yhdeksää ratkaisua ministerien neuvottelussa

Lue seuraavaksi