Hyppää sisältöön

Luottamusmies: "Sysimustat tunnelmat" – Stora Enso sulkee Veitsiluodon tehtaan Kemissä, työt loppuvat 670 ihmiseltä

Kyseessä on tiettävästi suurin metsäteollisuuden sulkeminen Suomessa. Myös Kvarnsvedenin tehdas Ruotsissa suljetaan.

Stora Enson tehtaan sulkeminen on järkytys Kemille – luottamusmies: "Tunnelma on sysimusta"
Stora Enson tehtaan sulkeminen on järkytys Kemille – luottamusmies: "Tunnelma on sysimusta"

Stora Enso on sulkemassa Veitsiluodon tehtaan Kemissä. Työpaikka on lähdössä lähes 700 ihmiseltä.

Veitsiluodon tehtaiden lisäksi Stora Enso ilmoitti sulkevansa Kvarnsvedenin tehtaan Ruotsissa. Stora Enson mukaan molemmat tehtaat ovat tappiollisia, eikä niiden kannattavuuden uskota paranevan tarpeeksi jatkossakaan.

Tehtaan sulkeminen veisi työt Suomessa yhteensä 670 henkilöltä, joista 530 työskentelee Stora Enson Paper-divisioonassa ja 140 kunnossapitoyhtiö Eforassa.

Kemiläinen Hannu Mäkinen ja keminmaalainen Kari Pelo olivat uutisesta lähes sanattomaksi järkyttyneitä.

Kari Pelon molemmat vanhemmat työskentelivät Veitsiluodossa ja myös oma työura alkoi tehtaalla. Hän muistuttaa, että vaikutukset tehtaan lopettamisesta tuntuvat laajalla.

– Kemille ja alueen lähikunnille tämä on valtava menetys. Työpaikkoja on paljon, eikä niitä pystytä ykskaks korvaamaan.

– Tässä menee suu suppuun, ei oikein osaa sanoa mitään järkytykseltä. Kuulin äsken kaupunginjohtajan haastattelun radiosta, mutta vieläkin tuntuu, että eihän tämä voi olla totta, Hannu Mäkinen sanoo.

Yle seurasi Stora Enson tiedotustilaisuutta tehtaiden sulkemisesta. Lue tilaisuuden annista lisää tästä jutusta.

Hannu Mäkinen (vas.) ja Kari Pelo järkyttyivät Stora Enson ilmoituksesta sulkea Kemin Veitsiluodon tehdas. Kuva: Laura Valta / Yle

Muutama viikko sitten kaupungissa iloittiin Metsä Groupin ilmoitettua jätti-investoinnista uuteen sellutehtaaseen. Nyt tunnelmat tekivät täyskäännöksen.

– Tässä vähän aikaa iloittiin ja ehdittiin nostella maljoja, mutta kyllä ne maljat on nyt nurin, Pelo huokaa.

Veitsiluodon toimihenkilöiden luottamusmies Janne Jussila on lakkautusuutisesta tyrmistynyt. Hänen mukaansa huonoja uutisia osattiin odottaa, mutta ei tässä laajuudessa.

– Kyllä on tyrmistyneet tunnelmat. Sysimustat. Vetää mielen apeaksi. Kaikki voi kuvitella, mikä järkytys tämä on.

Kemiläinen Marko Salmi ajatteli jäävänsä Veitsiluodosta eläkkeelle. Tehtaan lopettaminen uhkaa päättää uran 32 vuoteen. Kuva: Laura Valta / Yle

"Huomennakin nousee aurinko"

Veitsiluodossa lähes 32 vuotta työskennellyt Marko Salmi summaa työpaikkansa menettävien tuntoja näin:

– Aika paskat fiilikset. Tosi huono juttu itselle, kavereille ja koko kemiläiselle yhteisölle.

Salmi muistuttaa, että tehtaan lopettamista on ennusteltu "ainakin 25 vuotta", joten täytenä yllätyksenä uutispommi ei tullut. Hän murehtii erityisesti niiden työkaverien tilannetta, jotka ovat juuri hankkineet talon ja rakentaneet elämäänsä Veitsiluodon varaan.

Salmi kieltäytyy silti heittäytymästä murheen alhoon. Tehtaiden lopettamiset päätetään muualla ja tekevälle löytyy töitä jatkossakin – joskaan ei välttämättä samalta alalta.

– Ei siinä, huomennakin nousee aurinko. Joka aamu, kun nousee ylös ja happea on ilmassa, niin elämä jatkuu, Salmi tiivistää.

Työntekijät aloittivat tehtaan alasajon ulosmarssin vuoksi tiistaina iltapäivällä. Tehdas ajetaan uudelleen ylös torstaiaamuna. Kuvan työntekijät marssivat porttia kohti vuoron vaihtuessa. Kuva: Risto Koskinen / Yle

Työntekijät marssivat ulos

Työntekijät marssivat ulos työpaikaltaan vastalauseena tehtaan sulkemisella. Paperiliiton Veitsiluodon osasto 41:n puheenjohtaja Tuomas Huttunen kertoo, että alasajo aloitettiin kello 14 ja se kestää iltaan. Ylös tehdasta aletaan nostaa torstaiaamuna kello 7.

Huttunen kertoo, että sulkupäätös tuli kaikille työntekijöille aivan puskista, vaikka paperin menekin laskusta on tiedetty. Työntekijät arvostelevat työnantajaa lyhytnäköisestä päätöksenteosta.

– Kyllä siellä tuohtuneisuutta ja pettymystä on Stora Enson johtoa kohtaan. Toisaalla rakennetaan uusia sellutehtaita ja meillä laitetaan myös sellutehdas kiinni.

Stora Enso ei lähde arvioimaan ulosmarssin vaikutuksia.

Kaikkien aikojen menetys Kemille

Kemin kaupungille tehtaan lopettaminen on kaikkien aikojen suurin taloudellinen ja inhimillinen menetys. Kaupunginjohtaja Matti Ruotsalainen kuvailee uutista mykistäväksi pommiksi, joka järisyttää koko aluetta raskaalla kädellä.

Suorina verotuloina se tarkoittaa valtavaa lovea kaupungin talouteen, puhumattakaan siitä, kuinka monia perheitä asia koskettaa Kemissä ja lähialueella.

– Kun kyse ei ole sopeutumisesta, vaan totaalisesta lakkauttamisesta, niin sen vaikutukset ovat erittäin laajat. Kerrannaisvaikutuksineen puhutaan vähintään yli tuhannen työpaikan menetyksistä. Jokainen ymmärtää, että se on valtava muutos, Ruotsalainen sanoo.

Ruotsalaisen mukaan kaupunki odottaa, että juuri alkavassa budjettiriihessä ohjataan tukea Kemiin.

– Konkreettisimmillaan ihmisille tuotettava apu on se ensimmäinen asia. Toinen on se, että kun tulee alueen tulopohjaan näin radikaali muutos, on saatava tukea. Se ei ole ehdollista vaan välttämätöntä, Ruotsalainen sanoo.

Kemin kaupunginjohtaja Matti Ruotsalainen kertoo, että kriisiryhmää ollaan parhaillaan perustamassa murskaavan talousuutisen vuoksi. Kuva: Risto Koskinen / Yle

Osaamista ei ole vara karkuuttaa

Valtion taholta on jo luvattu tukea vakavan rakennemuutoksen kohtaamalle kaupungille. Alkushokista toivuttua tärkeää on hänen mukaansa löytää toimenpiteitä, joilla turvataan uusien työpaikkojen luominen.

– Näillä ihmisillä on valtava määrä osaamista, ja meillä ei ole varaa päästää sitä osaamista karkaamaan minnekään, kaupuginjohtaja Ruotsalainen muistuttaa.

Stora Enson Suomen maajohtaja Seppo Parvi lupaa, että yhtiö käy tarkkaan läpi mahdollisten irtisanottavien mahdollisuudet työllistyä yhtiön sisällä muihin yksiköihin.

Myös jonkinlaisen toiminnan jatkumisen mahdollisuutta jonkun muun kuin Stora Enson osalta selvitetään, Parvi kertoo.

– Me katsomme tarkkaan sen, mitä muuta toimintaa voidaan tällä saitilla harjoittaa tulevaisuudessa. Tullaan aktiivisesti keskustelemaan mahdollisten kolmansien osapuolten kanssa siitä, että mitä kiinnostusta olisi olemassa muun tyyppisen toiminnan aloittamiseen.

Katso videolta, mitä ajatuksia tehtaan lopettaminen herätti kemiläisissä.

Sulkemisen taustalla paperin kysynnän hupeneminen

Stora Enson mukaan sulkemisen taustalla on paperin kysynnän pitkään jatkunut lasku ja koronapandemia. Yhtiön mukaan Eurooppassa on paperimarkkinoilla ylikapasiteettia, mikä on laskenut hintoja ja vienyt paperitehtaiden kilpailukykyä.

Paperiliiketoiminnan johtajan Kati ter Horstin mukaan yhtiö on pyrkinyt etsimään vaihtoehtoisia ratkaisuja tehtaiden lakkauttamiselle, mutta niitä ei löydetty.

– Vaihtoehtoja on katsottu vakavasti, mutta tässä tilanteessa ei ole löydetty sellaista ratkaisua, joka toisi kilpailukykyä pitkällä tähtäimellä.

Esimerkiksi Oulussa Stora Enso muutti paperitehtaan kartongin tuotantoon.

– Tämä on raskas uutinen Stora Ensolle ja kollegoillemme Veitsiluodossa ja Kvarnsvedenissa. Työntekijämme tehtailla ovat erittäin päteviä ja ovat tehneet kaikkensa erittäin vaikeissa olosuhteissa, sanoo Stora Enson toimitusjohtaja Annica Bresky tiedotteessa.

Breskyn mukaan Stora Enso keskittyy tulevaisuudessa entistä enemmän pakkauksiin, rakentamisen ratkaisuihin ja biomateriaalien innovaatioihin.

Saha jää ja 50 työpaikkaa

Veitsiluodon saha jäisi yhtiön mukaan toimintaan. Siellä työskentelee noin 50 ihmistä. Myös puunhankinnan Pohjois-Suomessa ja Keski-Ruotsissa on tarkoitus jatkua kuten ennenkin.

Stora Enso laskee, että tehtaiden sulkemiset vähentäisivät paperintuotantokapasiteettia yli kolmanneksella noin 2,6 miljoonaan tonniin vuodessa.

Vuonna 1922 perustettu Veitsiluodon tehdas on niin sanottu integraatti, jossa tuotetaan sekä sellua, sahatavaraa että paperia. Se on yksi Suomen suurimmista paperi- ja kartonkitehtaista.

Talouselämän asiantuntijat ovat spekuloineet Storan Enson Veitsiluodon tehtaan sulkemisen mahdollisuutta jo pitkään.

Stora Enson Veitsiluodon pääluottamusmies toppuutteli tehtaan sulkemisarvioita Ylen haastattelussa vielä viime syksynä. Spekulaatiot Stora Enson Veitsiluodon tehtaan sulkemisesta ovat kuitenkin herättäneet henkilöstössä myös huolta jo aiemmin.

Mitä ajatuksia juttu herätti? Voit osallistua keskusteluun Yle Tunnuksella keskiviikkoon 21.4. kello 23 saakka.

.
.