Hyppää sisältöön

Otkes Jyväskylän senioritalon palosta: palokatkot puuttuivat ja alumiini vaihtui puuksi – "Jostain syystä rakentajille tuli käsitys, että tämä on ok", sanoo tutkinnanjohtaja

Senioritalon heinäkuisesta tulipalosta seurasi mittavat aineelliset vahingot ja liki 170 ihmistä joutui evakkoon.

Viime heinäkuinen tulipalo levisi talosta toiseen niiden välistä yhdyskäytävää pitkin. Kuva: Jarkko Riikonen/Yle

Onnettomuustutkintakeskus on saanut valmiiksi selvityksensä Jyväskylän Palokan viimekesäisestä tulipalosta. Palokokonaisuudessa oli lopulta tulessa kolme kerrostaloa.

Parvekkeella palaneesta kynttilästä alkunsa saaneessa palossa oli selvityksen mukaan monta tekijää pielessä.

– Parvekepalo ei ollut mikään ongelma, se jäi hyvin pieneksi. Mutta sillä aikaa, kun kun tästä parvekepalosta lähtenyttä kattopaloa sammutettiin ja rakennusta evakuoitiin, palo oli ehtinyt levitä kahden muun kerrostalon kattorakenteisiin, sanoo tutkinnanjohtaja Kari Valonen.

Otkesin tutkintaselostuksen (siirryt toiseen palveluun) mukaan palo levisi laajalle sen vuoksi, että palavaa materiaali pääsi putoamaan julkisivun takana olleissa pystyonteloissa alempien kattojen tasalle, mistä tuli pääsi puutteellisten palo-osastontien vuoksi leviämään katto-onteloihin.

Pystyontelot kulkivat koko talon korkeudelta ilman palokatkoja, ja niissä oli käytetty palonarkoja materiaaleja.

Puutteiden lista on pitkä

Selostuksen mukaan ongelmalliset rakenteet olivat syntyneet useampien puutteiden seurauksena. Puutteita löytyi suunnitelmista, rakentamisen hallinnasta, valvonnasta ja viranomaisviestinnästä.

Rakennetta ei ollut suunniteltu kokonaisuutena, eikä sen eri osien toteuttajilla kellään ollut vastuuta kokonaisuudesta. Ongelmakohdat jäivät piiloon rakenteiden taakse, eikä kuittauksiin perustuva valvonta voinut havaita ongelmia.

Rakentamismääräysten ja piirustusten mukaan parvekkeiden pystyonteloissa piti olla palokatkot, mutta työn aikaisista yksityiskohtaisemmissa suunnitelmissa katkoja ei ole, eikä niitä ollut myöskään tehty.

– Sinne pääsee palon aikana putoamaan tavaraa koko korkeudelta. Vaarallinen rakenne, jollaista ei saisi olla eikä syntyä. Kun palo oli onteloissa, sen sammuttaminen oli erittäin vaikeaa, osittain käytännössä mahdotonta, Valonen sanoo.

Rakennuksen osien välisistä osastoinneista ei ollut tehty yksityiskohtaista suunnitelmaa, ja ne oli toteutettu riittämättömillä levyillä.

Julkisivun runkomateriaali vaihdettiin rakentamishankkeen aikana alumiinista puuksi ja parvekepaneelit palosuojaamattomiksi. Selosteen mukaan puupinnoilla oli merkittävä osuus palon kehittymisessä ja leviämisessä.

– Emme päässeet kiinni siihen, miten nämä muutokset tapahtuivat. Jostain syystä rakentajille tuli käsitys, että tämä vaihto on ok, mutta rakennusvalvonnassa ei sellaista päätöstä ole tehty, Valonen sanoo.

Otkes otti palon tutkintaansa muun muassa sen vuoksi, että rakennukset olivat käytännössä uusia.

– Näin uusissa rakennuksissa tällaista palon leviämistä ei todellakaan toivoisi, Valonen sanoo.

Evakuointi osin kaoottista

Palon vuoksi evakkoon joutui 168 ihmistä. Osa heistä menetti kaiken.

Otkesin selostuksen mukaan evakuointisuunnitelmat olivat vajavaiset, ja viranomaisten tehtävissä oli epäselvyyksiä. Evakuointikeskukselle ei esimerkiksi määrätty johtajaa.

Evakuoitujen hyvinvoinnista huolehtiminen ja koko evakuointikeskuksen toteuttaminen jäivät suurelta osin vapaaehtoisten harteille.

Palosta aiheutui useiden miljoonien eurojen vahingot, ja savu- tai vesivahinkoja kärsi 92 asuntoa.

Otkes suosittaa tarkastusten parantamista

Palon tiimoilta onnettomuustutkintakeskus suosittelee työmaan tarkastusmenettelyn kehittämistä. Selvityksessä sanotaan, että kun asia merkitään tarkastetuksi, sen taustalla pitää olla todelliset menettelyt, riittävä dokumentointi ja se, että tarkastukset voidaan todella tehdä kunnolla.

Muutostöiden menettelyä pitäisi tarkentaa. Millaisia muutoksia rakenteisiin voi sallia ilman lisäsuunnittelua, ja kuinka pidetään erillään rakenneratkaisujen hyväksyntä ja neuvonta.

– Pitää olla täysin selvää, että mikä on neuvontaa ja ohjeitten antamista ja mikä muutosten hyväksymistä. Isoissa rakennushankkeissa tulee aina muutoksia, mutta miten muutosten kokonaisuus pysyy hallinnassa?, sanoo Otkesin johtaja Veli-Pekka Nurmi.

Lisäksi Otkes suosittaa, että pelastuslaitoksille tehdään johtamisen suunnitteluperusteet. Niissä linjataan laajojen pelastustehtävien yleisjohtajuus ja pelastusmuodostelmien johtaminen.

– Näissä oli tässä tulipalotapauksessa epäselvyyttä, Nurmi sanoo.

Selvityksen mukaan yleisjohtajalla ei ollut Palokan palossa käytettävissään kattavaa tilannekuvaa ja johdolla oli osin päällekkäisiä tehtäviä ja johto oli hajautettu eri paikkoihin.

Lisäksi Otkes toistaa Vihtavuoren 2013 vaaratilanteen tutkinnassa annetun suosituksen, jonka mukaan sisäministeriön tulisi huolehtia, että laajan evakuoinnin toteuttamiseen valmistellaan ohje.

Onnettomuustutkintakeskuksen tiedotustilaisuuden tallenne on nähtävillä keskuksen Youtube-kanavalla (siirryt toiseen palveluun).

.
.