Hyppää sisältöön

Entinen peliriippuvainen Peter Kotilainen: "Lidlin päätös on hyvä, mutta iso muutos lähtee Veikkauksen päätöksistä"

Suomessa peliautomaattien sijoittelu on poikkeuksellisen villiä ja vapaata, sanoo koordinaattori Jarkko Järvelin Pelituesta.

Voiton maksu -nappi
Lidlin päätös poistaa peliautomaatit on synnyttänyt paljon keskustelua rahapelien merkityksestä kaupoille ja peliriippuvaisille. Video: Yle

Lidl ilmoitti viime viikolla luopuvansa peliautomaateista myymälöissään ensi kesän aikana. Lidlin päätös poistaa peliautomaatit on herättänyt paljon keskustelua.

Veikkauksella on käytössään 10 500 peliautomaattia, joista Lidl- kauppaketjulla on niistä ollut 250. Veikkaus on kertonut Helsingin Sanomille (siirryt toiseen palveluun), että se jakaa jatkossa vuosittain provisioita pelikoneidensa pyörittäville toimijoille noin 40 miljoonaa euroa.

Rahapeliongelmaisia auttava Pelituki on tyytyväinen Lidlin päätökseen poistaa peliautomaatit.

– Hyvä, että löytyy kauppoja, joissa voi asioida törmäämättä pelikoneisiin. Päätöstä voidaan pitää merkkinä asenteiden muutoksesta, sanoo koordinaattori Jarkko Järvelin Pelituesta.

Samoin entinen peliriippuvainen, Happeen pelaaja Peter Kotilainen iloitsee peliautomaattien vähenemisestä.

– Jos kaikki kaupat poistaisivat tiloistaan peliautomaatit, se auttaisi erittäin paljon peliriippuvaisia. Se olisi yksi tärkeimmistä asioista, sanoo Kotilainen.

Kotilainen kiinnostui peleistä jo 8-vuotiaana. Täysi-ikäistyttyään hän siirtyi nettipeleihin ja panokset kasvoivat. Lopulta hän ajautui isoihin taloudellisiin vaikeuksiin.

– Mutta näistä se lähti, Kotilainen viittaa viereisiin peliautomaatteihin.

Suurimmat kauppaketjut eivät aio poistaa pelikoneita

K-ryhmä ja S-ryhmä ovat kertoneet julkisuudessa säilyttävänsä peliautomaatit jatkossakin.

– Näemme Veikkauksen pelit, niin Loton kuin peliautomaatitkin osana meidän palvelukokonaisuutta, jota meidän asiakkaat meiltä odottavat, sanoo K- marketketjun operatiivinen johtaja Teemu Naumanen.

Naumanen ei halua lähteä avaamaan rahapeleistä saatavien tulojen summia, vaan kertoo sen olevan Veikkauksen kauppojen välinen sopimusasia.

– Erityisesti pienille huoltamoille ja kaupoille, joiden tulovirta koostuu monista eri puroista Veikkauksen peleistä saatava tulo on merkittävä, kertoo Naumanen.

Naumasen mukaan Kesko kuitenkin seuraa rahapeleistä käytävää keskustelua tarkasti ja tunnistaa, että aihe kiinnostaa.

– Peliautomaatteja on vähennetty myymälöissämme yli 40 prosenttia viimeisen vuoden aikana. Pelien täystunnistautuminen, joka on otettu vuoden alusta käyttöön on ollut hyvä asia. Haluamme olla mukana tukemassa vastuullista pelaamista, sanoo Naumanen.

Keskimaan toimitusjohtaja Antti Määttä perustelee päätöstä säilyttää peliautomaatit S-ryhmän myymälöissä sillä, että pelitoiminnasta kertyy tuottoja Veikkaukselle toimintaan, jolla tehdään myös hyvää.

– Tässä on nyt myös vähän hassu tilanne, että tämä on valtiovallan hyväksymää toimintaa, mutta yhtäkkiä tässä nyt on kauppa vastuussa. Peräänkuuluttaisin valtiovallan päätöksiä tässä, Määttä kritisoi.

– Emme ole mitenkään riippuvaisia näistä pelituotoista, mutta se on yksi osa palveluvalikoimaamme, Määttä toteaa.

Keski-Suomessa toimiva osuuskauppa Keskimaa pärjäisi Määtän mukaan ilman pelikoineitakin.

Pienemmille toimijoille ja esimerkiksi syrjäisemmille huoltoasemille pelikoineiden tuotto voi kuitenkin olla merkittävä.

Myös peliriippuvainen Peter Kotilainen vaatii ennen kaikkea Veikkausta tekemään päätöksiä pelikoneiden tulevaisuudesta.

– Se oli hyvä, että Lidl teki päätöksensä, mutta suuri muutos lähtee Veikkauksen päätöksistä.

Kotilainen muistuttaa, että peliriippuvainen on aina peliriippuvainen ja asian kanssa on työskenneltävä jatkuvasti.

Voit keskustella aiheesta 21.4. klo 23.00 saakka.