1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. urheilutapahtumat

Vuokatissa maastot kunnossa kansainvälisille kisoille – nyt kaivataan maailmantason stadionia

Uusi kilpailukeskus on Vuokatin kärkihanke tulevina vuosikymmeninä.

urheilutapahtumat
Hiihtäjiä harjoittelemassa Vuokatissa
Ampumahiihdolle suunnitellaan uutta suorituspaikkaa. Samoin kaivataan uutta hyppyrimäkeä. Kuva Vuokatin nykyiseltä paikalta syystalvelta 2020.Antti Tauriainen / Yle

Kuluneella kaudella Vuokatissa järjestettiin ennätysmäärä kisoja koronasta huolimatta. Onnistuneen talven odotetaan tuottavan myös jatkossa uusia kisoja.

Vuokattiin niin sanotun entisen emäntäkoulun maastoon suunnitellaan MM-tason kilpailukeskusta, joka mahdollistaisi mäkihyppäämisen K110-mäestä sekä maastohiihdon ja ampumahiihdon. Uusi stadion on Vuokatin kärkihanke tuleville vuosikymmenille, koska alueen suorituspaikkoihin tarvitaan päivitystä.

Hanke on kokonaisuudessaan 20–25 miljoonan euron suuruinen investointi. Rahoituksen päävastuu tulisi olla joko kansallisesti eli budjettivaroin tai EU rahoituksella. Vuokatti Sportin toimitusjohtaja Veikko Halonen muotoilee rahoituksen olevan aina kovan työn takana.

– Homma etenee sitkeästi, mutta varmasti.

EU-rahoitusta on käytetty vastaavissa eurooppalaisissa hankkeissa päärahoituskanavana, esimerkiksi Planicassa Sloveniassa.

– Sinne rakennettiin hulppea kansainvälinen stadion, hiihtohalli ja hyppyrimäet pääsoin EU-rahalla. Tätä asiaa nyt lobataan.

Myös Sotkamon kunta on Halosen mukaan mukana tavalla tai toisella.

– Kunta omistaa maat, joista teemme vuokrasopimuksen. Kunta varmasti osallistuu kunnallistekniikaan. Toivottavasti myös Kainuu on mukana.

Vuokatin kisaputkea käytetään jatkossa referenssinä

Tänä kautena Vuokatissa on kisailtu 38 päivänä elokuun rullahiihdon SM-kisoista lähtien. Myös jatkossa Vuokatti on mukana monissa kisahauissa. Halonen näkee Vuokatin potentiaalisena nuorten-, veteraanien- ja paraurheiljoiden MM- ja maailmancup-tason kisapaikkana.

– Ilman muuta talven kisaputkea käytetään referenssinä siitä, mitä me täällä haluamme ja osaamme.

Lisää Kainuun uutisia Yle Areenassa: kuuntele, katsele ja lue mitä lähelläsi tapahtuu.

Lue seuraavaksi