Hyppää sisältöön

Koronan ulos ajamat suomalaiset lähtivät lenkille – kuuntele SM-juoksijan vinkit, joilla pidät lenkkimotivaation yllä

Tavalliseen lenkkeilyyn kyllästyneen kannattaa kokeilla polkujuoksua.

Kahdeksan SM-mitalin juoksija Sanna Erkinheimo jakaa osaamistaan Lahden Ahkeran juoksukouluissa. Niiden suosio on kasvussa etenkin koronan myötä. Kuva: Mika Moksu / Yle

Korona-aika on näkynyt lahtelaisen juoksuseuran Lahden Ahkeran juoksukouluissa. Kävijöitä on aiempaa enemmän ja he ovat olleet aiempaa sitoutuneempia, sanoo yksi juoksukoulujen vetäjistä, kilpajuoksijanakin tunnettu Sanna Erkinheimo.

– Aiempina vuosina osallistujamäärä laski keväisin, mutta nyt se on ollut selkeästi korkeammalla tasolla, Erkinheimo sanoo.

Lahden Ahkera järjestää kolmea erilaista juoksukoulua. Oppeja annetaan vasta-alkajista pidemmälle ehtineisiin juoksijoihin.

Kuuntele SM-juoksijan vinkit lenkkimotivaation ylläpitämiseen:

Kahdeksan SM-mitalin juoksija Sanna Erkinheimo kertoo, kuinka juoksemisessa pysyy motivaatio. Toimittajana Mika Moksu.

Lahden Ahkeran juoksukouluissa opetetaan juoksemista tekniikasta alkaen. Erkinheimo painottaa, että alkuvaiheessa pitäisi muistaa riittävän hidas vauhti. Liian nopea juoksu voi viedä motivaatiota ja aiheuttaa jopa loukkaantumisia.

– Nyrkkisääntö on, että jos juostessa voi puhua hengästymättä, on vauhti sopiva.

Polkujuoksija: "Juurakkoralli on hyvää tekniikkatreeniä"

Hämeenlinnalaisen polkujuoksuseura Tawastia Trail Clubin aktiivi Jussi Näri aloitti juoksuharrastuksensa tasaisella tiellä, mutta kyllästyi.

– Jotenkin se tasamaan nylkkääminen alkoi tuntua tylsältä ja huomasin, että minähän elän keskellä tätä luontopuuhamaata, sanoo Näri ja viittaa ympärillä avautuvaan Ahveniston harjumaisemaan.

Jussi Näri on yksi Tawastia Trail Club -polkujuoksuseuran noin kuudestasadasta jäsenestä. Kuva: Kati Turtola / Yle

Polkujuoksu on yksi viimevuosien juoksutrendeistä, Tawastia Trail Clubissa on jäseniä kaikkiaan kuutisensataa. Mukana on sekä kilpailijoita että harrastajia.

– Meillä on seinät leveällä ja katto korkealla ja aloituskynnys on tosi matala. Keskiviikkolenkeillä ketään ei jätetä, vauhtia sovitetaan, sanoo Näri.

Kuuntele, miten polkujuoksulenkille pitää varustautua:

Jussi Näri harrastaa polkujuoksua Hämeenlinnalaisessa Tawastia Trail Clubissa. Kuuntele, miten hän varustautuu lenkille.

Närin mielestä polkujuoksu on yhdistelmä eräretkeä, juoksulenkkiä ja seikkailua. Pisimmillä lenkeillä mukana on oltava evästä ja välillä voi pysähtyä ottamaan valokuvia. Juurakkoisella polulla keho saa kestävyystreenin lisäksi myös koordinaatio- ja tasapainoharjoitusta.

– Tälläinen juurakkoralli on hyvää tekniikkatreeniä, sanoo Näri ja pompahtelee polulla.

Keväällä metsälenkillä Närin korvissa ei soi musiikki eivätkä äänikirjat.

– Juuri nyt täällä metsässä soi kaikkein paras musiikki. Nämä linnut, sanoo Näri.

.
.