Hyppää sisältöön

Hallinto-oikeus: Verottajan päätös pimittää suurituloisten nimiä medialta oli laiton

Yle ja muiden medioiden edustajat valittivat verottajan päätöksestä salata nimensä listalta poistamista pyytäneiden nimet.

Verottajan on kerrottava medialle, ketkä ovat pyytäneet poistamaan nimensä suurituloisimpien listalta, linjaa Helsingin hallinto-oikeus. Kuva: Ismo Pekkarinen / AOP

Verottajan täytyy kertoa, ketkä ovat pyytäneet verotietojensa poistoa suurituloisimpien listalta, toteaa hallinto-oikeus. Helsingin hallinto-oikeus on ratkaissut seitsemän valitusta, joissa on kyse tuloverotukseen liittyvien tietojen luovuttamisesta medialle.

Verohallinto on tarjonnut medioille palvelua, jossa ne ovat saaneet listan vähintään 100 000 euroa vuodessa ansainneista.

231 ihmistä pyysi vuonna 2019 poistamaan tietonsa medialle toimitettavalta listalta vedoten yleisen tietosuoja-asetukseen (GDPR). Verohallinto suostui kaikkiin pyyntöihin. Viime vuonna tietojen poistamispyyntöjä tuli jo 4 600.

Useat tiedotusvälineet pyysivät verohallinnolta tietoa siitä, ketkä olivat pyytäneet nimiään poistettavaksi.

Verohallinto vastusti ja perusteli päätöksiään sillä, että tieto salaamispyynnöstä oli salassa pidettävä. Monet mediat, mukaan lukien Yle, valittivat päätöksestä hallinto-oikeuteen.

Verottajan ei hallinto-oikeuden mukaan edelleenkään tarvitse toimittaa medialle täydellistä luetteloa eniten tienanneista. Oikeus kuitenkin päätti, että vastustamisoikeutta käyttäneiden nimet on medialle luovutettava.

Nimellä pyytäessä verottajan taas on kerrottava henkilön verotettavista tuloista.

Tietojen poistoa vuoden 2020 listalta voi edelleen pyytää, mutta nimi voi tulla silti julki

Verottaja ei ole vielä päättänyt, aikooko se valittaa päätöksestä korkeimpaan hallinto-oikeuteen.

Jos päätös saa lainvoiman, se tarkoittaa käytännössä sitä, että verottajan medialle antamalta listalta puuttuvat edelleen ne, jotka ovat käyttäneet vastustamisoikeuttaan eli pyytäneet nimensä poistettavaksi listalta, sanoo ylitarkastaja Noora Kontro.

– Toisaalta näiden henkilöiden nimet ovat julkisia, eli median on mahdollista saada vastustamisoikeutta käyttäneiden henkilöiden nimet tietoonsa.

Vuoden 2018 ja 2019 verotuksen osalta tilanne ei Kontron mukaan vielä muutu.

– Päätökset eivät ole vielä lainvoimaisia, joten käytännössä niitä nimiä ei voi vielä luovuttaa. Mutta jos päätökset tulevat lainvoimaiseksi, niin siinä tilanteessa on mahdollista saada ne nimet.

Vuoden 2020 verotustietojen osalta vastustamisoikeutta voi edelleen käyttää, Kontro arvioi.

– Näyttää siltä että samaan tapaan jatkettaisiin kuin viime vuonna.

– Heidän täytyy ottaa huomioon, että heidän henkilöllisyytensä tulee sitten mahdollisesti median tietoon toista kautta.

Täydellinen kuva tuloista ja veroista yhteiskunnallisesti merkittävä

Ylen uutis- ja ajankohtaistoimituksen päätoimittaja Riikka Räisänen kiittelee hallinto-oikeuden päätöstä.

– Verotus on yhteiskunnallisesti iso asia: miten verotaakka jakautuu, kuka maksaa viulut, ketkä tätä yhteiskuntaa veroillaan rahoittavat ja millainen liiketoiminta Suomessa menestyy, miten erilaisia työtehtäviä arvotetaan palkalla? Nämä ovat tosi merkittäviä asioita, joista pitää voida kertoa ilman, että siinä on jotain viranomaisen mahdollistamia rajoituksia.

Jos vain osa tiedoista on julkisia, yhteiskunnallinen keskustelu vaikeutuu, Räisänen sanoo.

– Jos ei ole todellista tietoa tuloista ja veroista, keskustelu verojärjestelmästä ja yhteiskunnan oikeudenmukaisuudesta jää aika hataralle pohjalle.

Juttua tarkennettu 12.59: Hallinto-oikeus ei ole linjannut siitä, voiko verottaja salata nimiä suurituloisten listalta, vaan siitä, voiko se salata poistamista pyytäneiden henkilöllisyyden. Hallinto-oikeuden ratkaisun mukaan tieto siitä, ketkä ovat vaatineet verotietojensa poistamista, on julkinen.

Lue lisää:

.
.