Hyppää sisältöön

Luonnonsuojelupiiri on huolissaan Päijänteen malminetsintävarauksesta – "Jonkin asian ei tarvitse mennä pieleen kuin kerran"

Etelä-Hämeen luonnonsuojelupiiri katsoo, ettei Kalkkisten kaltaisilla alueilla pitäisi tehdä mitään kaivostoimintaan liittyvää.

Malminetsintäyhtiön varaus on nostattanut runsaasti kannanottoja siitä, sopiiko kaivostoiminta Kalkkisiin. Kuva: Mika Moksu / Yle

Etelä-Hämeen luonnonsuojelupiiri on huolissaan malminetsintäyhtiön suunnitelmista Kalkkisissa.

Englantilaistaustainen Pallagen on tehnyt malminetsintävarauksen Asikkalan, Sysmän ja Heinolan alueille. Varaus mahdollistaa vain alustavan selvityksen alueen ympäristöstä ja mahdollisista malmivaroista.

Luonnonsuojelupiirin mukaan mitään kaivostoimintaan liittyvääkään ei pitäisi tuoda alueelle sekä alueen luontoarvojen että kulttuurihistoriallisten arvojen vuoksi. Yhdistys pelkää, että vaikka Pallagen on tehnyt vasta varausilmoituksen, se on askel kohti kaivostoimintaa.

– Emme usko, että kaivosyhtiöt varailevat huvikseen. Kyllä siinä varmasti aina jonkinlainen kiinnostus taustalla on, sanoo Etelä-Hämeen luonnonsuojelupiirin aluesihteeri Ina Rosberg.

Yhdistys toteaa kannanotossaan, että "kaivoksista mahdollisesti purkautuva saaste leviäisi Kymijoen laaksoon ja aina Suomenlahteen saakka". Rosberg myöntää, ettei kaivostoiminnan ympäristövaikutuksia voi arvioida etukäteen. Hän kuitenkin muistuttaa, että riskit ovat kovat, vaikka pilaantuneiden maiden ja jätevesien käsittelyyn kiinnitettäisiin huomiota.

– Jonkin asian ei tarvitse mennä pieleen kuin kerran, ja sitten voi olla jo suuria alueita pilattu pitkäksi aikaa tai pysyvästi. Riski on kaivosten kohdalla aina hirveän suuri, ja toivoisin että asiaa käsitellään sillä vakavuudella, aluesihteeri toteaa.

Yhdistys myös katsoo, että jo pelkkä malminetsintäprosessi aiheuttaa lähialueilla ylimääräistä huolta, vaikkei kaivostoiminta koskaan alkaisikaan.

Etelä-Hämeen luonnonsuojelupiiri kertoo kannanotossaan vaativansa kaivoslain uudistamista niin, että siinä taataan kansalaisten osallistumisen ja vaikuttamisen mahdollisuudet hankkeiden alusta asti. Lisäksi yhdistys haluaa, että laissa määritetään tiukat kriteerit sille, missä ja miten kaivostoimintaa voi ylipäätään harjoittaa.

Lue myös:

.
.