1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koronaviruksen aiheuttama sairaus

HUS suunnittelee poliklinikkaa koronaviruksen pitkäaikaisoireista kärsiville – toiminta pyritään käynnistämään pian

HUSissa on tehty esiselvitystä ja periaatteellinen päätös poliklinikan perustamisesta koronaviruksen pitkäaikaisoireista kärsiville.

koronaviruksen aiheuttama sairaus
Näöntarkastus silmälääkärin vastaanotolla.
Poliklinikalla erikoistuttaisiin koronaviruksen pitkäaikaisoireiden hoitoon. Kuvituskuva.Jyrki Lyytikkä / Yle

HUS kertoo suunnittelevansa poliklinikkaa koronaviruksen pitkäaikaisoireista kärsiville.

HUSin mukaan noin viidesosalla koronavirusinfektion sairastaneista erilaiset oireet jatkuvat akuutin vaiheen jälkeen. Pitkäaikaisoireista kärsivät potilaat kuvaavat muun muassa uupumusta, hengenahdistusta, sydämentykytyksiä, rintakipua, lihaskipua, aivosumua, ahdistuneisuutta ja masentuneisuutta.

Suomen koronavirustartunnoista suurin osa eli 59 prosenttia on todettu HUSin alueella.

– Tarkkaa tietoa koronavirusinfektion pitkäaikaisista oireista kärsivien lukumäärästä alueellamme ei ole, mutta tarvetta tällaiselle toiminnalle selkeästi on, sanoo johtajaylilääkäri Markku Mäkijärvi HUSin tiedotteessa.

Poliklinikan toiminta pyritään käynnistämään mahdollisimman pian. Tarkka aikataulu selviää, kun toiminnalle on saatu tilat ja moniammatillinen henkilökunta.

– Poliklinikan lääkäri tutkii potilaat huolellisesti ensimmäisellä käynnillä ja ohjelmoi tarvittavat diagnostiset tutkimukset, tarvittavat erikoislääkärien konsultaatiot sekä tekee yhdessä potilaan kanssa hoitosuunnitelman, ylilääkäri Helena Liira kertoo tiedotteessa.

Lue seuraavaksi:

Korona vie monelta hajuaistin tai muuttaa sitä – koronan sairastanut Johanna Pekari: Sipuli haisee nyt tosi epämiellyttävälle

Pitkittyneistä koronaoireista kärsiviä ehkä satoja –"On erittäin tärkeää, että pitkäaikaisvaikutuksia seurataan", sanoo THL:n ylilääkäri

Sadat vetoavat päättäjiin, sillä koronan jälkioireet ovat vieneet työkyvyn kuukausiksi: "Me tarvitsemme kiireellisesti tutkimusta"

Koronan epätyypilliset oireet vaativat kartoitusta – sairastunut: "Ei uskottu, että vatsavaivat ja yleiskunnon lasku viittaisivat koronaan"

Annamari Viljanen, 30, on sairastanut koronaa kymmenen kuukautta – pitkäkestoinen tauti voidaan leimata psyykkiseksi oireiluksi vaikka elinvaurioitakin esiintyy

Lue seuraavaksi