1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. puolustusvoimat

Puolustusministeri Kaikkonen kannustaa työntekijöitä avaamaan suunsa mahdollisista ongelmista Puolustusvoimissa: "Muuta tapaa ei ole"

Puolustusministeri Antti Kaikkonen keskusteli Puolustusvoimain komentaja Timo Kivisen kanssa tiistaina.

puolustusvoimat
Puolustusministeri Antti Kaikkonen.
Puolustusministeri Antti Kaikkosen mielestä Puolustusvoimat on tehnyt viime vuosina paljon työtä epäkohtien korjaamiseksi.Jorge Gonzalez / Yle

Puolustusministeriö ei aio erikseen puuttua Puolustusvoimien työilmapiirissä esiin nousseisiin ongelmiin, kertoo puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.).

Ylen MOT kertoi maanantaina, että varsinkaan ylemmän tason upseerien väärinkäytöksiä ei aina viedä eteenpäin Puolustusvoimissa. Selvitys perustui 14:n entisen ja nykyisen työntekijän haastatteluihin sekä muun muassa rikostuomioihin ja kanteluihin.

Kaikkonen sanoo keskustelleensa tilanteesta Puolustusvoimain komentajan Timo Kivisen kanssa tiistaina.

– Meillä on [Kivisen kanssa] yhteinen näkemys, että asiaan täytyy suhtautua vakavasti ja että jokainen tapaus on liikaa, Kaikkonen sanoo.

Kaikkonen ei kuitenkaan näe, että työilmapiiristä olisi tarpeen aloittaa erillistä selvitystä. Puolustusvoimien on itse puututtava mahdollisiin epäkohtiin. Ministeri kannustaa henkilöstöä nostamaan väärinkäytökset ja kohtuuttomat tilanteet esiin.

– Jos epäkohtia havaitaan – oli kyse esimiehestä tai alaisesta – ne pitää tuoda mielellään heti esille, etteivät ne jää hautumaan kivien, kantojen tai mattojen alle. Silloin ne saadaan reilusti käsiteltyä. Muuta tapaa ei ole.

Ylen haastattelemien Puolustusvoimien työntekijöiden mukaan osa ei uskalla ottaa epäkohtia esille, koska pelkää sen haittaavan urakehitystä. Myös työilmapiirikyselyt eivät MOT:n selvityksen perusteella kerro koko totuutta tilanteesta.

Puolustusministeriön kansliapäällikkö Jukka Juusti kertoi maanantaina Ylelle pitävänsä Puolustusvoimien työkulttuurissa esiin nousseita ongelmia yksittäisten ihmisten kokemuksina.

Myös komentaja Timo Kivinen kiisti MOT:n jutussa esitetyn kritiikin jyrkästi.

Katso MOT: Vaiennetut sotilaat -ohjelma:

Lue seuraavaksi