Hyppää sisältöön

Korona iski nykyisten seiskaluokkalaisten ikäluokkaan, joilta jäi kaikki väliin: nyt kiritään kiinni rajoituksin aidattua aikaa

Ankkuri-tiimin ammattilaiset tapaavat jatkuvasti nuoria, jotka oireilevat etäkoulun ja rajoitusten tuomia muutoksia.

Nuorten kanssa työskentelevät asiantuntijat toivovat, että nuorten elämä saataisiin normalisoitua mahdollisimman nopeasti. Kuva: Pasi Takkunen / Yle

Viime kevään koronarajoitukset ja etäkoulu ovat iskeneet etenkin vuonna 2007 syntyneisiin nuoriin. Hämeenlinnan Ankkuri-tiimin avun piiriin keväällä hakeutuneista juuri yläkoulunsa aloittaneita 13-vuotiaita nuoria on ollut tavallista enemmän.

– Nuoret kokevat ahdistusta, masennusta ja yksinäisyyttä, kun alakoulun viimeinen luokka päätettiin etäkoulussa ja yläkoulun ensimmäinen vuosi on vietetty maskien takana ja turvaetäisyyksiä noudattaen, sanoo nuorisotyöntekijä Peter Petro Hämeenlinnan Ankkurista.

Viime vuonna pelkästään Mannerheimin Lastensuojeluliiton ylläpitämään lasten ja nuorten puhelimeen, nettikirjeisiin ja chat-keskusteluihin otettiin viime vuonna yhteyttä 15 000 kertaa. MLL:n kokoaman vuosiraportin (siirryt toiseen palveluun) mukaan jokaisessa päivystysvuorossa oli joku lapsi tai nuori, joka halusi puhua koronapandemiasta ja sen vaikutuksesta omaan elämään.

Lasten ja nuorten puhelimeen soittaa erityisesti 9–14-vuotiaat eli alakoulun loppuvuosia tai yläkoulua käyvät lapset. Vuonna 2020 puheluista 70 prosenttia tuli alle 15-vuotiailta. Joka kymmenes puheluista kesti yli puoli tuntia.

Yhä enemmän 13-vuotiaiden päihdekokeiluja

Monen lasten ja nuorten puhelimeen soittaneen yksinäisyys lisääntyi konkreettisesti, kun koulut siirtyivät etäopetukseen. Erityisesti ne lapset ja nuoret, joiden sosiaaliset kontaktit muihin olivat rajoittuneet kouluun, kärsivät tilanteesta. Toisilla yksinäisyyden kokemukset olivat hyvin voimakkaita ja tuntuivat musertavilta. Korona syvensi myös jo olemassaolevia ongelmia.

Pahoinvointi näkyy myös päihdekokeilujen määrässä, joita Ankkuri-tiimissä on tavattu normaalia enemmän.

– He reagoivat isommin kuin muut, koska he ovat vähän eksyksissä. Alakoulu lopetettiin etänä ilman kevätjuhlia ja yläkoulu aloitettiin maskien takana eikä isoa ryhmäytymistä ole tapahtunut. Voi sanoa, että kaikki jäi heiltä väliin. Eikä maskien takaa samalla tavalla tunnisteta kaveria ja ilmeitä, sanoo Petro.

Hämeenlinnassa 2000-luvun alkupuolella perustettu Ankkuri-tiimi on moniammatillinen verkosto, johon kuuluu nuorisotyöntekijän lisäksi sosiaalityöntekijä, sosiaaliohjaaja, psykiatrinen sairaanhoitaja ja poliisi. Nykyään ympäri Suomen tehtävä Ankkuri-toiminta keskittyy varhaisessa vaiheessa nuorten hyvinvoinnin edistämiseen ja rikosten ennalta ehkäisemiseen. He tekevät työtään myös jalkautumalla nuorten pariin erilaisten juhlapyhien ja viikonloppujen aikana.

Nuorten elämä pitää saada normaaliksi mahdollisimman nopeasti

Nuorisotyöntekijä Peter Petro sanoo, että etänä tehtävät kouluasiat vaikuttavat laajasti kaikkeen nuoren elämässä. Jos etätyöskentely tekee ihmisten kohtaamisesta vaikeaa, on kasvotustenkin kohdattu ihmisiä vain maskien takaa ja välimatkojen päästä. Kosketus ja läheisyys puuttuvat.

– Se on aika, kun pitäisi solmia uusia kaverisuhteita ja siirtyä lapsuudesta nuoruuteen. Joku ehkä myös siirtyy pienestä koulusta isoon kouluun. Ei uusia kaverisuhteita kotikoneella ja näytön välityksellä solmita.

Nuorten kanssa työskentelevät asiantuntijat toivovatkin nyt esimerkiksi nuorisotilojen nopeaa avautumista.

– Mitä nopeammin saadaan nuorisotiloja auki ja elämää kohti normaalia, tavallisten fyysisten kohtaamisten mahdollistamista, niin sen parempi.

"Pitäisi kysyä, että miten sulla menee"

MLL:n vuosiraportin mukaan yhteydenotoissa nousi esiin toive siitä, että myös vanhempien pitäisi saada tukea voidakseen tukea puolestaan nuoria. Raportissa muistutetaan, että aikuisten tehtävänä on luoda nuorille uskoa tulevaisuuteen ja auttaa kehityksen haastavimmassa vaiheessa.

Selvitäkseen vaikeasta vuodesta nuoret tarvitsevat aikuisten apua lähitulevaisuuden toiveiden ja tavoitteiden suunnitteluun. Merkittävässä asemassa ovat myös koulut ja oppilaitokset.

Etäaika on aiheuttanut yksinäisyyden tunnetta ja samalla vaikeuttanut uusien ihmissuhteiden solmimista. Peter Petro sanookin, että nuorten tuen tarve on nyt erityisen suuri, kun rajoituksia pikku hiljaa puretaan ja koittaa vapaus tehdä asioita ja kiriä kiinni rajoituksin aidattua aikaa.

– Jokaisen lasten ja nuorten kanssa toimivan, myös kotona olevien vanhempien, pitäisi kysyä, että miten sulla menee ja ottaa rohkeasti asioita esille. Nyt jos koskaan nuoret tarvitsevat jokaista aikuista kysymyksineen ja myös kosketusta.

Lue lisää:

Forssan kiireellisten sijoitusten määrä nousi lähes 60 prosenttia, yhtenä syynä etäopetuksen lisääntyminen

Nuoret haluavat, että vanhemmat puuttuvat heidän alkoholinkäyttöönsä: “Pitäisi ymmärtää, että alaikäiselle alkoholin ostaminen on rikos"

Nuorten määrä on kasvanut A-klinikalla Hämeenlinnassa – sekakäytön lisääntyminen näkyy päihdetyössä

Mitä ajatuksia juttu herätti? Keskustelu on avoinna torstaihin 22.4.2021 kello 23 saakka.