Hyppää sisältöön

Viro alkaa purkaa koronarajoituksia vapun jälkeen – ensimmäiseksi päästetään alaluokat kouluun, avataan museot ja terassit

Teatterit, kylpylät ja ravintoloiden sisätilat pysyvät edelleen kiinni. Myös maskipakko ja 2+2 kokoontumissääntö säilyvät.

Pienimmät koululaiset pääsevät Virossa takaisin lähiopetukseen koulujen kevätloman ja vapun jälkeen. Kuva: Siim Lõvi / ERR

TALLINNA Viron hallitus lieventää koronarajoituksia 3. toukokuuta lähtien koko maassa. Ulkona tapahtuvaa liikuntaa koskevia rajoituksia höllennetään jo 26. huhtikuuta alkaen.

Ulkoharjoittelu sallitaan ensi maanantaista lähtien korkeintaan kymmenen hengen ryhmissä. Viikkoa myöhemmin 1.-4. luokkien oppilaat siirtyvät lähiopetukseen.

– Toukokuussa opetustakin pystytään järjestämään aika paljon ulkona. Kehotamme [kouluja] tekemään niin, opetusministeri Liina Kersna totesi tiedotustilaisuudessa (siirryt toiseen palveluun).

Vapun jälkeisenä maanantaina avataan myös museot ja näyttelytilat. Myös muut kuin elintarvikekaupat voivat avata ovensa reilun puolentoista kuukauden tauon jälkeen.

Ravintolat saavat päästää asiakkaita pelkästään terasseille. Niilläkin on voimassa paikkarajoitus, puolet asiakaspaikoista saa täyttää. Seurueiden sallittu maksimikoko on kymmenen henkeä.

Terassit suljetaan viimeistään klo 21.

Kauppakeskuksiin ei päästetä hengailemaan

Myös sisäliikuntatiloihin pääsee 3. toukokuuta lähtien harrastamaan, mutta 2+2 periaatteella eli korkeintaan kaksin ja kahden metrin turvavälein. Kuntosaleille saa ottaa vain neljänneksen enimmäisasiakasmäärästä.

Teattereiden, konserttipaikkojen ja kylpylöiden sulku sen sijaan jatkuu. Lisäksi kaikissa julkisissa sisätiloissa on voimassa maskipakko ja 2+2 sääntö.

Kauppojen asiakasmäärä on rajoitettu 25 prosenttiin. Turhan oleskelun estämiseksi kauppakeskuksien oleskelualueilta on poistettava penkit eikä langatonta verkkoa saa olla tarjolla.

Kolmanneksella aikuisista on vasta-aineita

Koronaviruksen leviäminen on Virossa selvästi hidastunut, vaikka tilanne on edelleen huomattavasti vakavampi kuin Suomessa.

Ilmaantuvuusluku oli tiistaiaamuna 575. Niin sanottu R-luku eli tartuttavuusluku on vaihdellut 0,8 ja 0,85 välillä.

Vähintään yhden annoksen rokotetta on Virossa saanut 290 000 ihmistä eli 22 prosenttia väestöstä. Aikuisista on rokotettu ainakin yhdellä annoksella 27 prosenttia.

Tarton yliopiston seurantatutkimuksen mukaan reilulla kolmanneksella aikuisista on elimistössään koronaviruksen vasta-aineita. Vastustuskyky on saatu joko sairastamalla tauti tai rokotteesta.

– Tilanne ei ole vielä loistava. Tietyistä rajoituksista luopuminen on kuitenkin järkevää, professori Ruth Kalda toteaa Viron yleisradion haastattelussa (siirryt toiseen palveluun).

Hänen mukaansa hallitus toimii oikein aloittaessaan rajoitusten purkamisen kouluista ja ulkotiloista.

Lue myös:

.
.