Hyppää sisältöön

Lapin kansanedustajat järkyttyivät Veitsiluodon lopetuksesta

Kansanedustajat vaativat tukea Kemiin ja Meri-Lappiin Marinin hallitukselta ja Euroopan globalisaatiorahastolta.

Stora Enson Veitsiluodon-tehtaan tehtaan portti oli hiljainen tiistaina, kun työntekijä olivat marssineet ulos lopettamispäätöksen jälkeen. Kuva: Risto Koskinen / Yle

Lapista valittujen kansanedustajien mukaan Kemin kaupunkia on autettava Stora Ensolta työttömäksi jäävien työllistymisessä sekä muiden laajojen aluetaloudellisten vaikutusten kompensoimisessa.

Kansanedustajat tähdentävät yhteisessä kannanotossaan, että Metsä Fibren suurinvestointi ei korvaa Veitsiluodon loppumisen aiheuttamia työpaikkamenetyksiä tai muita aluetaloudellisia vaikutuksia.

Lapin kansanedustajat vaativat, että hallitus tekee selkeät konkreettiset päätökset tukitoimista valtiontalouden kehysriihen yhteydessä tällä viikolla.

Autto: Metsäteollisuuden historian suurin alasajo

Yksittäiset kansanedustajat ovat tiistaina kertoneet Ylelle, että uutinen alasajosta tuli suurena järkytyksenä, vaikka sitä oli osattu pelätä jo jonkin aikaa. Esimerkiksi Heikki Autto (kok.) pitää sitä Suomen metsäteollisuushistorian suurimpana alasajouutisena.

– Erittäin järkyttynein ja surullisin mielin tämä on otettu vastaan. Tällä on tietenkin suuret suorat ja välilliset vaikutukset Kemiin, Meri-Lappiin ja muualle Lappiin sekä koko Suomen kansantalouteen.

Myös Kaisa Juuso (ps.) järkyttyi tiedosta.

– No olihan tämä iso järkytys. Tästä on jotain uumoiluja käyty vuosi sitten, mutta silloin tilannetta vielä rauhoitettiin eikä ajateltu, että tämä päivä koskaan tulisi. Mutta tämä päivä tuli tänään, ja olen aivan järkyttynyt.

Kulmuni: teollisuusyritysten tukeminen on tärkeää

Katri Kulmuni (kesk.) puolestaan toivoo, että Suomessa muistettaisiin tukea teollisuutta, jotta se pystyisi säilyttämään tuotantolaitoksiaan ja työpaikkojaan Suomessa.

– Kyllähän yksi tärkeä asia Perämerenkaaren teollisuudelle on sähkön hinta. Sitä on kompensoitu suomalaisille teollisuuslaitoksille, ja sitä pitäisi pystyä jatkamaan. Toivottavasti hallitus tämän viestin nyt kuulee.

Kulmuni korostaa, että valtion tulee tukea paitsi Kemin kaupunkia, myös alueen infrastruktuuria, jotta uusi Metsä Groupin jättitehdas helpottaisi työllisyystilannetta mahdollisimman nopeasti.

– Kyllä näistä infrarahoista huolehtiminen on erittäin tärkeää, ja ylipäätään se, että meidän teollisuuden kilpailukykyä ei heikennettäisi.

Lohi: Stora Enso haluaa jatkaa puunostoa Lapissa

Kansanedustaja Markus Lohi (kesk.) sanoo keskustelleensa Stora Enson johdon kanssa, ja Lohen mukaan yhtiö aikoo vielä jatkaa puunostoa Lapista.

– He aikovat säilyttää osto-organisaationsa Lapissa. Veitsiluodon sahatoiminta jatkuu entisellään, ja yhtiö tarvitsee puuta muihin yksiköihin. Mutta kyllähän tämä päätös kasvattaa toiveita siitä, että Kemijärvelle syntyisi uusia metsäteollisuuden yksiköitä, hän sanoo.

Ojala-Niemelä: Nyt tarvitaan globalisaatiorahaston tukea

Uutinen pysäytti myös kansanedustaja Johanna Ojala-Niemelän (sd.). Hän sanoo tiedotteessaan, että tämä on murheellinen päivä Kemille ja koko Lapille.

– Nyt tarvitaan kipeästi Marinin hallitukselta ja Euroopan globalisaatiorahastolta tukea, jotta tilanteesta selvitään mahdollisimman vähin vaurioin. Työntekijöille tarvitaan kaikki mahdollinen tuki uudelleen työllistymiseen ja kouluttautumiseen.

– Veitsiluodon tehtaalla on 120-vuotinen perinne, jossa työtä on riittänyt sukupolvelta toiselle. Toivon, että teollinen toiminta voisi paikkakunnalla jatkua jossain muodossa.

Lue lisää

.
.