1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Johnson & Johnson

EMA: Johnson & Johnsonin rokotteella ja veritulpilla mahdollinen yhteys, hyödyt kuitenkin ylittävät riskit – Nohynek: Ennenaikaista arvioida, miten rokotetta Suomessa käytetään

Lääkevirasto suosittelee rokotteen tietoihin varoitusta. THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek muistuttaa, että haitta on hyvin harvinainen.

Johnson & Johnson
Johnson&Johnsonin rakennus Leidenissa, Alankomaissa. Amerikkalaisen yhtiön kehittämä rokote on saamassa myyntiluvan.
Johnson & Johnsonin koronarokotteeseen kohdistuu veritulppaepäilyjä. Kuvassa rokotevalmistajan Hollannin toimipiste. Sem van der Wal / EPA

Euroopan lääkevirasto (EMA) on löytänyt mahdollisen yhteyden amerikkalaisen Johnson & Johnsonin koronarokotteen ja veritulppien välillä.

Lääkeviraston mukaan kyse on hyvin harvinaisesta sivuvaikutuksesta, josta on syytä mainita varoituksella rokotteen tiedoissa.

Yhteys liittyy rokotteen saaneiden aikuisten veritulppatapauksiin Yhdysvalloissa.

Yhdysvalloissa on todettu kahdeksan rokotteen mahdollisesti aiheuttamaa veritulppatausta, kerrottiin EMA:n tiedotustilaisuudessa. Yhdysvalloissa on annettu yli seitsemän miljoonaa Johnson & Johnsonin rokotetta.

Epäillyt tapaukset pääasiassa alle 60-vuotiailla naisilla

EMA:n mukaan tapaukset ovat olleet pääasiassa alle 60-vuotiailla naisilla kolmen viikon kuluessa rokotteesta.

EMA:n riskienarviointikomitean puheenjohtajan, tohtori Sabine Straussin mukaan ei kuitenkaan ole mahdollista määritellä sukupuoleen tai ikään liittyviä riskitekijöitä.

Straussin sanoi, että Johnson & Johnsonin rokotteen hyödyt ylittävät siihen liittyvät riskit. Staussin mukaan vielä ei tiedetä, onko esimerkiksi ehkäisypillerien syöminen mahdollinen riskitekijä.

EMA:n johtajan Emer Cooken mukaan kysymys on erittäin harvinaisista tapauksista, mutta ne on otettava huomioon.

Cooke totesi, että tutkimukset jatkuvat. Hänen mukaansa Euroopassa ei ole ollut Johnson & Johnsonin rokotteeseen liittyviä veritulppaepäilyjä.

Ylilääkäri Nohynek: Rokotteiden saamisesta Suomeen ei vielä tiedetä

Johnson & Johnson on keskeyttänyt veritulppaepäilyjen takia rokotteensa toimitukset Eurooppaan.

Suomessa odotetaan nyt rokotteiden tuloa Eurooppaan sekä lisätietoa rokotteen haitoista. On ennanaikaista sanoa, miten Suomessa tullaan rokotetta käyttämään, sanoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ylilääkäri Hanna Nohynek.

– Sitä ei vielä tiedetä, koska ne tulevat. Tarvitaan päätöksiä siitä, miten tällainen hyvin harvinainen haitta vaikuttaa siihen, missä ikäryhmissä sitä käytetään. On vielä ennenaikaista sanoa siitä mitään.

Nohynek kuitenkin korostaa, että haitta on äärimmäisen harvinainen, ja rokotteiden hyöty suhteessa haittaan on reilusti hyödyn puolella.

Tärkeää on Nohynekin mukaan se, että nyt kun tapaukset ovat tulleet ilmi, ne osataan myös jatkossa havaita ja niihin osataan varautua myös terveydenhoidossa.

Johnson & Johnsonin rokote on saanut EU:ssa myyntiluvan. Suomi on sitoutunut ostamaan yhteensä 2,4 miljoonaa annosta rokotetta. Rokotetta annetaan vain yksi annos.

– Tähänkin asti on laskettu niin, että niitä [Johnson & Johnsonin rokotteita] tulee huhtikuun lopussa-toukokuun alussa joitakin, ei kovin suuria määriä. Meidän kokonaiskuvaan se ei vaikuta, Nohynek arvioi vaikutusta rokotustahtiin.

Yhteisiä piirteitä Astra Zenecan kanssa

Veritulppaepäilyjä liittyy myös Astra Zenecan koronarokotteeseen. EMA:n tiedotustilaisuudesaa kerrottiin, että näitä tapauksia on ollut koko maailmassa 287.

Ylilääkäri Nohynek sanoo, että Johnson & Johnsonin verenhyytymishäiriöt ovat hyvin samanlaisia ilmenemismuodoltaan kuin Astra Zenecan rokotteen jälkeen. Molemmat ovat adenovirusvektorirokotteita.

– Taudin kuva on hyvin samanlainen: tässä on verenhyytyminen, veritulpat eri puolella elimistöä ja samanaikaisesti verihiutaleiden vähyys, minkä seurauksena voi tulla vuotoja. Myös tekniseltä tavaltaan toimia rokotteet ovat hyvin samanlaisia.

Johnson & Johnsonin rokotteesta haittavaikutusilmoituksia on tullut kuitenkin huomattavasti vähemmän. Rokotetta ei ole annettu Euroopassa, vaan haittavaikutuksia on ilmennyt Yhdysvalloissa, missä rokotetta on jo annettu.

On mahdollista, että rokotteen haittavaikutuksien esiintyvyys vaihtelee eri puolilla maailmaa, Nohynek arvioi.

– Jos mekanismi on immunologinen, eli ihminen itse synnyttää vasta-aineita omia elimistön osia kohtaan, joka siten aiheuttaa tämän ketjun, siinä saattaa olla perinnöllistä vaikutusta. Tällä hetkellä Johnson & Johnsonista ei voida sanoa mitään, kun sitä ei ole täällä annettu, Nohynek sanoo.

Nohynek sanoo, että lisätietoa Johnson & Johnsonin rokotteesta odotetaan ensi viikolla, kun Yhdysvalloissa kansallinen rokotusasiantuntijaryhmä tarkastelee rokotteen käyttöä jatkossa.

Astra Zenecasta EMA aikoo tiedottaa enemmän myöhemmin tällä viikolla.

Lisätty 20.4.2021 klo 19.48 Hanna Nohynekin kommentit.

Lue uusimmat tiedot koronaviruksesta tästä artikkelista.

Työikäiset raportoivat koronarokotteiden haittavaikutuksista eniten – listasimme yleisimmät haitat jokaisesta Suomessa käytetystä rokotteesta

Lisää aiheesta:

Suomen rokotusaikataulu venyy taas – Johnson & Johnson keskeyttää toimitukset Eurooppaan

Lähteet: AP, Reuters

Lue seuraavaksi