Hyppää sisältöön

Utranharjun maastoratsastusalueen merkintöjä parannetaan – kohtaamiset hevosten kanssa aiheuttaneet vaaratilanteita

Hevosen kohtaamiseen maastossa on hyvä varautua, ja ratsukko kannattaa kiertää kauempaa vaaratilanteiden välttämiseksi. Kuvituskuva. Kuva: Esa Huuhko / Yle

Pohjois-Karjalan urheiluratsastajien vuokraama maastoratsastusaluetta merkitään Utrassa. Merkitseminen toteutetaan liikennemerkein ja polkujen sulkunauhoin. Aluetta pyritään merkitsemisellä rauhoittamaan hevosurheilun käyttöön.

Maastoratsastusalue ulottuu idästä Utranharjun mastolle menevältä tieltä länteen vanhalle soranottoalueelle menevään hiekkatiehen. Etelässä maastoalue rajoittuu Jaama trail -reittiin, ja pohjoisessa Jokirannantien omakotitontteihin.

Aiempina vuosina alueella on liikkunut paljon muun muassa maastopyöräilijöitä, ja kohtaamiset hevosten kanssa ovat aiheuttaneet vaaratilanteita.

– Hevosen kohtaamiseen maastossa on merkkauksesta huolimatta hyvä varautua. Hevonen pelästyy helposti, minkä vuoksi ratsukko kannattaa kiertää kaukaa, muistuttaa Kontiolahden kunnan vapaa-aikapäällikkö Sari Jormanainen tiedotteessa.

Mikäli väistäminen ei onnistu riittävällä etäisyydellä, on tärkeää hiljentää vauhtia ja ilmoittaa lähestymisestä varsinkin takaapäin tultaessa rauhallisesti puhuen. Hevosen yllättäminen aiheuttaa vaaratilanteen sekä ratsastajalle että muille liikkujille, kun hevonen voi vaistonvaraisesti lähteä pakoon.