Hyppää sisältöön

Valamiehistö päätti yksimielisesti: Ex-poliisi Derek Chauvin on syyllinen George Floydin kuolemaan – katso video oikeussalista

Ylen Yhdysvaltain-kirjeenvaihtaja Iida Tikka kuvaili tunnelmia valamiehistön päätöksen jälkeen Minneapolisissa iloisiksi, mutta ennen kaikkea helpottuneiksi.

Tuomari Peter Cahill lukee oikeussalissa valamiehistön päätöksen Derek Chauvinille
Tuomari Peter Cahill lukee oikeussalissa valamiehistön päätöksen Derek Chauvinille

Yhdysvaltain Minneapolisissa entinen poliisi Derek Chauvin on todettu syylliseksi George Floydin kuolemaan. Valamiehistö totesi Chauvinin syylliseksi kaikkiin syytekohtiin tappoon, kuolemantuottamukseen ja surmaan.

12-henkinen valamiehistö teki päätöksensä eristyksissä. Valamiehistä viisi on miehiä ja seitsemän naisia.

Muun muassa uutiskanava CNN (siirryt toiseen palveluun) julkaisi videon, jossa tuomari Peter Cahill luki oikeussalissa valamiehistön päätöksen. Videolla näkyy myös Chauvinin reaktio tuomioon.

Chauvinin vankeusrangaistuksen pituudesta päätettäneen vasta useiden viikkojen päästä. Chauvin voi saada taposta jopa 40 vuoden tuomion.

Valamiehistön päätöksen julistamisen jälkeen Chauvin vietiin pois oikeussalista käsiraudoissa.

Floyd kuoli viime vuoden toukokuussa, kun poliisi Chauvin painoi häntä polvella niskasta yli yhdeksän minuutin ajan.

Mies iloitsi Minneapolisin oikeustalon ulkopuolella. Kuva: Craig Lassig/ EPA

George Floydin veli rukoili oikeussalissa

George Floydin veli Philonise oli ainoa perheenjäsen, joka oli paikalla oikeussalissa kuulemassa valamiehistön päätöstä. Hän rukoili paikallaan, ennen kuin tuomio julistettiin. The Guardian (siirryt toiseen palveluun) kirjoittaa, että Philonise Floyd silminnähden tärisi kauttaaltaan tuomionluvun jälkeen.

– Rukoilin vain, että he toteaisivat hänet syylliseksi. Yleensä me afrikkalais-amerikkalaiset emme saa koskaan oikeutta, veli kommentoi myöhemmin.

George Floydin entinen naisystävä Courteney Ross sanoi oikeussalin ulkopuolella, että päivä on merkitttävä koko maailmalle.

– Hän muutti minun maailmani, hän muutti maailmaa, hän muutti jokaista.

Ihmiset repesivät riemuun Minneapolisissa sen jälkeen, kun tuomari kertoi valamiehistön päätöksestä. Kuva: Scott Olson / AFP

Floydin perheen asianajaja Benjamin Crump antoi julkisuuteen tiedotteen, jossa hän totesi, että "oikeudenmukaisuus mustalle Amerikalle on oikeutta koko Amerikalle."

Hän julkaisi myös Twitter-tilillään videon hetkestä, jolloin presidentti Joe Biden, ensimmäinen nainen Jill Biden sekä varapresidentti Kamala Harris soittivat puhelun Floydin perheelle heti tuomionluvun jälkeen.

Biden ilmaisi puhelussa olevansa helpottunut. Presidentti totesi, ettei tuomio muuta kaikkea paremmaksi, mutta että ainakin Floydin perhe on saanut jonkin verran oikeutta.

Myöhemmin Valkoisessa talossa lehdistölle puhunut Biden kuvaili, että rakenteellinen rasismi on "tahra kansakuntamme sielussa". Presidentti totesi, että Chauvinille langetettu tuomio on merkittävä askel kohti oikeudenmukaisuutta Yhdysvalloissa.

– Tehtävää on kuitenkin yhä paljon, Biden huomautti.

Ylen kirjeenvaihtaja Minneapolisissa: Ihmiset iloitsevat, autot tööttäilevät

kaksi naista halaa Floydin muistomerkillä
George Floydin muistomerkillä juhlittiin oikeuden päätöstä.

Tunnelma Minneapolisissa on ollut jännittynyt läpi oikeudenkäynnin ja kaupunkiin lähetettiin muun muassa 3 000 kansalliskaartin sotilasta mahdollisten mielenosoitusten ja levottomuuksien varalta.

Minneapolisissa tilannetta on seurannut Ylen Yhdysvaltain-kirjeenvaihtaja Iida Tikka. Hän kuvasi tunnelmia kaupungissa iloiseksi.

– Ihmiset iloitsevat ja vaeltelevat ympäriinsä. Ohi ajavat autot tööttäilevät, kuvaili Tikka puhelimitse puoli yhdeltä Suomen aikaa.

Tikan mukaan ihmiset ovat ennen kaikkea helpottuneita oikeuden päätöksestä.

– Täällä ihmiset on pidätelleet henkeään läpi oikeudenkäynnin. Moni kokee eläneensä Floydin tukehtumiskuolemaan johtaneen tilanteen yhä uudelleen ja uudelleen.

Nainen liikuttui kyyneliin kuultuaan, että ex-poliisi Derek Chauvin todettiin syylliseksi George Floydin kuolemaan. Kuva: Craig Lassig/ EPA

Tikka korostaa, että oikeuden päätöksestä huolimatta kyseessä on kuitenkin vain yksi oikeudenkäynti, joka johti erittäin harvinaiseen lopputulokseen.

– On erittäin harvinaista, että poliisi saatetaan vastuuseen Yhdysvalloissa, sillä poliisin syytesuoja on todella vahva. Tämä on kuitenkin ensimmäinen askel kohti oikeudenmukaisuutta, pohtii Tikka.

Amnesty: Chauvinin saama tuomio on poikkeus

Tuomion merkitys on Yhdysvalloissa suuri, sillä poliisiväkivalta on maassa laaja ongelma. Muun muassa ihmisoikeusjärjestö Amnesty International muistutti, että Chauvinin saama tuomio on poikkeus.

Amnestyn mukaan poliisin toimintaan tarvitaan yhä perusteellinen muutos.

– Lainvalvonnan rasistiset juuret maassamme täytyy tunnustaa, mikäli aiomme käsitellä poliisin toiminnan rakenteellisia ongelmia, Amnestyn Yhdysvaltain toimisto totesi lausunnossaan.

Myös Yhdysvaltain suurin poliisijärjestö otti kantaa valamiesten päätökseen. Järjestön mukaan oikeusjärjestelmä on toiminut kuten sen kuuluu.

Tarkennettu 21.4. klo 8.39: Syytenimikkeet on muutettu muotoon, joka vastaa tarkemmin Suomen henkirikosnimikkeitä.

Lue myös:

.
.