1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. sähköpotkulaudat

Kuopio aikoo laatia pelisäännöt sähköpotkulaudoille, jotta muualla huomatut harmit vältettäisiin

Pari sähköpotkulautoja vuokraavaa yritystä on ilmaissut kiinnostusta Kuopiota kohtaan.

Sähköpotkulautoja vuokrataan muun muassa Helsingissä, Turussa, Tampereella ja Jyväskylässä. Kuva: Saana Sjöblom-Hasselblatt / Yle

Kuopio suunnittelee ohjeistusta sähköpotkulautojen käyttämiselle ja vuokraamiselle.

Sähköpotkulautojen vuokraus on lisääntynyt Suomessa voimakkaasti viime vuosina.

Pari sähköpotkulaitoja vuokraavaa yritystä on ollut Kuopion kaupunkiin yhteydessä ja kertonut alustavasti olevansa kiinnostuneita laajentamaan toimintaa myös Kuopioon, kertoo Kuopion kaupungin suunnitteluinsinööri Hanna Väätäinen.

– Olemme saaneet myös asukkailta muutamia yhteydenottoja siitä, onko Kuopioon tulossa tällaisia yrityksiä, Väätäinen kertoo.

Kaupunki haluaa laatia sähköpotkulautojen vuokraukselle pelisäännöt ennakkoon muun muassa muissa kaupungeissa huomattujen haittojen takia.

Esimerkiksi Helsingissä potkulaudat ovat herättäneet runsaasti kritiikkiä. Närää herättävät esimerkiksi väärillä ajoväylillä potkulautailevat ihmiset sekä kulkuväylille pysäköidyt laudat.

Kulkureitille ei saa pysäköidä, torilla pitää hidastaa

Kuopion ohjeissa puututaan muun muassa potkulautojen nopeusrajoituksiin ja pysäköimiseen sekä vuokrausyritysten vastuuseen niiden huoltamisesta ja säilyttämisestä.

Lain mukaan sähköpotkulautojen suurin sallittu ajonopeus on enintään 25 kilometriä tunnissa ja niillä noudatetaan samoja liikennesääntöjä kuin polkupyörillä.

Lisäksi Kuopiossa keskustan kävelykaduille, kauppatorille, satamatorille sekä sataman aallonmurtajan alueille esitetään alhaisempaa nopeusrajoitusta, 8 kilometriä tunnissa.

Lisäksi vuokrausyrityksellä pitää olla valmius huoltaa ja säilyttää potkulautoja sekä huolehtia, että vaaraa tai erityistä haittaa aiheuttavat pysäköidyt laudat siirretään pois mahdollisimman nopeasti.

Myös kypärän käyttöä suositellaan.

Ohje ei ole velvoittava, mutta kaupunki toivoo yritysten noudattavan sitä. Siihen on otettu mallia muun muassa Jyväskylästä, jossa vuokrattavat sähköpotkulaudat otettiin käyttöön viime vuonna.

– Siellä kokemukset ovat ilmeisesti olleet melko hyviä. En ole kuullut, että siellä olisi ollut isompia ongelmia.

Laudat ovat vielä harvassa

Tällä hetkellä Kuopion kaduilla rullaa lähinnä muutama yksityisten ihmisten omistama sähköpotkulauta. Vuokralaudat voivat kuitenkin ilmestyä katukuvaan nopeastikin, jos yrityksillä on siihen tahtoa.

– Uskoisin, että näillä yrityksillä on mahdollisuus aloittaa toiminta jo tänä kesänä. Mitään varmaa ei tietenkään pysty vielä sanomaan, Väätäinen sanoo.

Lue lisää:

Äiti ja vauva lensivät maahan, kun jalkakäytävällä ajanut lähetti törmäsi heihin – moni kokenut vaaratilanteita sähköpotkulautojen takia

Potkulautayhtiö haluaa humalaiset skuuttaajat kuriin: ratkaisuna vapaaehtoinen reaktiotesti – "Käyttöä on vaikea rajoittaa", sanoo kilpailija

Ylilääkäri: Jos sähköpotkulautoja ei käytettäisi öisin, vammojen määrä puolittuisi – nyt yritys pohtii, toisiko kypärä turvaa