Hyppää sisältöön

Helsingin keskustaan ilmestyi liikennemerkkejä, jotka vaativat hallitukselta panostuksia opiskelijoihin – "Sivistys päättyi, tästä alkaa opintoputki"

SYL odottaa hallitukselta välitöntä terapiatakuun toteuttamista, yliopistojen perusrahoituksen kasvattamista ja opintotukikuukausien lisäämistä.

Liikennemerkeiksi naamioidut kampanjakyltit ilmestyivät katukuvaan maanantaina aamuyön tunteina. Kuva: Sara Salmi / Yle

Helsingin kantakaupungin katukuvaan ilmestyi maanantaina aamuyöstä liikennemerkeiksi naamioituja kylttejä, joiden viesti on jotain muuta kuin tavallisesti.

Kiertotieopastus-merkin alla lukee: "Tukikuukautesi loppuivat, opintosi viivästyvät".

Tunnelin alkamisesta kertova merkki sanoo: "Sivistys päättyi, tästä alkaa opintoputki."

Kielletty ajosuunta -symbolin alla tarkennetaan: "Terapeutteja ei ole".

Merkkejä on kiinnitetty lyhtypylväisiin, työmaatelineisiin ja aitoihin. Kaikissa lukee pienellä #kehysriihi.

Kielletty ajosuunta -symbolin alla tarkennetaan: "Terapeutteja ei ole". Kuva: SYL

Nopealla soittokierroksella paljastuu, että epätavallisten liikennemerkkien takana on Suomen ylioppilaskuntien liitto (SYL).

Varapuheenjohtaja Aleksi Sandroos on itse kiinnittänyt niitä Kansalaistorille ja Säätytalon sekä Eduskuntatalon kupeeseen aamuyön tunteina. Mistä on kyse?

– Kampanjoimme mielenterveyden, toimeentulon ja yliopistojen perusrahoituksen puolesta.

Tällä viikolla järjestetään kehysriihi, jossa hallitus tekee toiminnastaan tärkeimpiä linjauksia. SYL odottaa hallitukselta panostuksia opiskelijoihin ja vaatii esimerkiksi terapiatakuuta toteutettavaksi vielä tämän hallituskauden aikana pysyvällä budjettirahoituksella.

Terapiatakuu (siirryt toiseen palveluun) takaisi maksuttoman hoitoon pääsyn julkisessa terveydenhuollossa kaikille kuukauden sisällä. Asiasta jätettiin kansalaisaloite vajaa kaksi vuotta sitten, mutta se vaatii lain muutoksen.

– Terapiatakuu pitäisi mahdollistaa nopeasti eli mielellään nyt tai vielä mieluummin eilen. Tämän lisäksi pitäisi järjestää maksuton psykoterapiakoulutus, jotta saadaan riittävästi terapeutteja.

Keväällä tehdystä kyselytutkimuksesta ilmenee, että korona-aikana kuormituksen ja uupumuksen tunne on koettellut erityisesti 18–34-vuotiaita. Tämä näkyy myös mielenterveyden palveluiden kysynnässä.

– Viime vuoden keväällä 2020 Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiön mielenterveyspalveluissa hoidontarpeenarvioita tehtiin 21 prosenttia enemmän kuin vuonna 2019.

Koronan aiheuttaman epävarmuuden, etäopiskelun ja sosiaalisen eristäytymisen lisäksi, SYLin Sandroos sanoo, että SYLin opiskelijoiden mielenterveyttä kuormittavat toimeentulohuolet.

– Opiskelijoiden toimeentulo on lainapainotteinen. Opintotukikuukausia on myös liian vähän, SYLin Aleksi Sandroos sanoo.

Kiertotieopastus-merkin alla lukee: "Tukikuukautesi loppuivat, opintosi viivästyvät". Kuva: SYL

SYL esittää, että opintotuki palautettaisiin vuonna 2017 tehtyjä leikkauksia edeltävälle tasolle eli 335 euroon kuukaudessa. Se vaatii myös, että opintotukikuukausien määrää lisättäisiin 55:een.

Yliopistojen vuosittaisia määrärahoja SYL ehdottaa korotettavaksi vähintään 100 miljoonalla eurolla, jotta rahoitus kattaisi aloituspaikkojen lisäämisestä syntyvät kulut.

Lue myös:

.
.