Hyppää sisältöön

Alkuvuonna pantiin vireille vajaat 700 konkurssia – 88 konkurssia vähemmän kuin vuotta aiemmin

Kyseessä on yli neljäntuhannen työpaikan menetys, vaikka konkurssien määrä väheni vuodentakaisesta. Tähän vaikuttaa laki, joka vaikeuttaa konkurssiin hakemista.

Kuva: Ilkka Klemola / Yle

Tämän vuoden tammi–maaliskuussa Suomessa pantiin vireille 695 konkurssia, mikä on 11,2 prosenttia vähemmän kuin vastaavana ajankohtana viime vuonna, kertoo Tilastokeskus.

Henkilötyövuosien määrä konkurssiin haetuissa yrityksissä oli kaikkiaan 4 143, mikä on 713 henkilötyövuotta eli 20,8 prosenttia enemmän kuin viime vuoden alussa.

Vireille pantujen konkurssien määrä väheni kaikilla muilla toimialoilla paitsi maa-, metsä- ja kalataloudessa sekä kuljetuksessa ja varastoinnissa.

Konkurssilakia on muutettu muutaman kerran koronakriisin aikana, ja vireille pantujen konkurssien määrä on ollut poikkeuksellisen matala kesäkuusta 2020 alkaen.

Konkurssiin hakemista rajoitettiin määräaikaisella lakimuutoksella 1.5.2020 alkaen, lakimuutos oli voimassa 31.1.2021 saakka.

Uusi väliaikaislaki, joka on voimassa helmikuun alusta syyskuun loppuun 2021, estää velkojia hakemasta yrityksiä konkurssiin lyhytkestoisten maksuvaikeuksien vuoksi.

Lakimuutokset ovat rajoittaneet velkojan mahdollisuutta hakea velallista konkurssiin.

Keskuskauppakamarin mukaan konkurssit aiheuttivat kuitenkin aiempaa enemmän tuhoa, koska konkurssiin menneistä yrityksistä jäi työttömäksi yli viidennes enemmän ihmisiä viime vuoteen verrattuna.

– Huolestuttavaa tässä on se, että työttömyys ja lomautukset heijastuvat ennen pitkää koko kansantalouden kysyntään sitä alentavasti ja sitä kautta aiheuttavat tässä tapauksessa lievän negatiivisen kierteen, sanoi Keskuskauppakamarin pääekonomisti Mauri Kotamäki tiedotteessa.

.
.