1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Teijo, Salo

Teijon luontokoulun toteutustavasta väännetään Salossa edelleen kättä – Teijolla toivotaan koulun houkuttelevan lisää oppilaita

Teijon alueen kyläyhdistys on lähtenyt tukemaan luontokoulun toimintaa palkkaamalla itse ympäristökasvattajan.

Teijon koulu täytti 150 vuotta syksyllä 2019. Arkistokuva. Kuva: Petra Ristola / Yle

Salon kaupungin opetuslautakunta päätti tiistaina lähettää Teijolle perustettavan luontokoulun yhteistyökumppanuuden uuteen valmisteluun. Lautakunta haluaa selvittää, kenellä on päätösvalta luontokoulun perustamiseen hallintosäännön mukaan.

Salon sivistyspalveluiden johtajan Pia Setälän esityksen mukaan sivistyspalveluissa ei ole perusteltua käynnistää uutta painotettua opetusta ja siten taloudellisesti resurssoida siihen.

Teijon kyläkoulu on saamassa toukokuussa Luonto- ja ympäristökoululiiton luontokoulu-sertifikaatin. Koululla toivotaan kaupungin olevan mukaan opetusmallin suunnittelussa.

– Luonto- ja ympäristökoulut eivät ole peruskouluja, mutta peruskoulun yhteydessä voi olla luonto- ja ympäristökoulutoimintaa. Luonto- ja ympäristökoulutoiminta on aina tukipalvelua tavallisille kouluille tai päiväkodeille, sanoo toiminnanjohtaja Niina Mykrä Suomen luonto- ja ympäristökoulujen liitto ry:stä.

Kylä haluaa säilyttää koulunsa

Teijon alueen kyläyhdistys on palkannut kahdeksi vuodeksi omilla varoillaan osa-aikaisen ympäristökasvattajan. Yhdistyksen mukaan luontokoulusta ei tule Salon kaupungille kustannuksia.

Luontokoulu-sertifikaatin toivotaan houkuttelevan oppilaita useasti lakkautusuhan alla olleeseen kouluun.

– Koulu ei voi itse omilla resursseillaan toteuttaa luonto- ja ympäristökoulujen liiton edellyttämiä ulkopuolisille tarjottavia luontokoulupäiviä. Kyläyhdistys on ottanut tehtävän itselleen määräaikaisesti. Kahden vuoden aikana nähdään kääntyykö koulun oppilasmäärä, sanoo Teijon alueen kyläyhdistyksen puheenjohtaja Marja-Sisko Ranta.

Lue lisää:

150-vuotias Teijon koulu Salossa tähtää luontokouluksi – kyläkoulu ollut useasti lakkautusuhan alla