1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Varsinais-Suomi

Pitkäkestoista koronavirusta sairastaville potilaille voitaisiin tarjota erityisiä hoitopaikkoja myös Varsinais-Suomessa

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin johtajaylilääkärin mukaan kokonaista poliklinikkaa ei perustettaisi Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin tapaan.

Varsinais-Suomi
Kyltti Tyksin T-sairaalaan
Varsinais-Suomen ensimmäinen koronavirustartunta todettiin tyksissä 8. maaliskuuta 2020.Lotta Sundström / Yle

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri kertoi tiistaina suunnittelevansa erillistä poliklinikkaa koronaviruksen pitkäaikaisoireista kärsiville. Varsinais-Suomessakin tällaisia potilastapauksia on ollut yksittäisiä. Tapausten määrittely on kuitenkin vaikeaa, sillä esimerkiksi vuoden kestäneistä oireista on hankalaa sanoa, onko kyseessä ollut koronainfektio.

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Mikko Pietilä kertoo, että myös Varsinais-Suomessa keskusteluissa on ollut erillisten hoitopaikkojen tarjoaminen nimenomaan pitkäkestoiseen koronavirustautiin sairastuneille.

– Keskusteluja on käyty lähinnä yksittäisten potilastapauksien kohdalla siitä, että tarvetta tällaiselle pitkään koronaan enemmän perehtyneelle polikliiniselle toiminnalle voisi olla. Varsinaista omaa poliklinikkaa tämä ei kuitenkaan tarkoittaisi, Pietilä toteaa.

Pietilän mukaan toiminta voisi VSSHP:ssä liittyä johonkin jo olemassa olevaan polikliiniseen toimintaan.

HUSin mukaan noin joka viidennellä koronavirusinfektion sairastaneista oireet jatkuvat myös akuutin vaiheen jälkeen. Potilaat ovat kärsineet esimerkiksi hengenahdituksesta, rinta- ja lihaskivusta, uupumuksesta ja aivosumusta.

Uutista päivitetty 22.4. klo 10.00: HUSiin ei olla perustamassa hoitoa tarjoavaa osastoa vaan avohoitoa tarjoavaa poliklinikkaa.

Lisää aiheesta:

HUS suunnittelee poliklinikkaa koronaviruksen pitkäaikaisoireista kärsiville – toiminta pyritään käynnistämään pian

Lue seuraavaksi