1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. lenkkikengät

Kevään trendi juoksukengissä on välipohjan trampoliiniefekti, mutta onko se paras vaihtoehto? Kolme lenkkariasiantuntijaa vastaa

Fysioterapeutin mukaan kenkiä ei välttämättä edes tarvitse, jos jalkaterän lihakset ovat riittävän hyvässä kunnossa.

lenkkikengät
Levitate on Brooksin versio trampoliinikengistä
Useita juoksukenkiä markkinoidaan energiaa palauttavilla ominaisuuksilla.Elina Rantalainen / Yle

Juoksumaailman huipulla on kohistu nyt vajaan parin vuoden ajan niin sanotuista vieterikengistä, jotka jalassaan kenialainen Eliud Kipchoge alitti maratonin haamurajana pidetyn kahden tunnin ajan.

Kohina näkyy urheiluliikkeiden kenkähyllyillä: tarjolla on vahvasti ja vielä vahvemmin vaimennettuja juoksukenkiä, joiden on tarkoitus keventää juoksijan askelta trampoliiniefektin avulla.

– Kevään trendin voisi oikeastaan tiivistää niin, että mitä paksumpi, sen parempi, kertoo jalkinemyyjä Timo Halme Intersport Lahti Karismasta.

Hokan paksupohjainen juoksukenkä
Hokan lenkkarit aloittivat paksupohjaisten juoksukenkien trendin. Elina Rantalainen / Yle

Ihmekenkä ei tee ihmeitä, jos lihakset eivät ole kunnossa

– Kenkä on tärkeä, mutta tärkeämpää on, mitä siellä kengän sisällä tapahtuu, sanoo fysioterapeutti Mikko Poutiainen.

Saman toteaa biomekaniikan asiantuntija Juha-Pekka Kulmala. Vaikka "maailmanennätyskengän" energiaa palauttavista ominaisuuksista on Kulmalan mukaan riippumatonta tutkimusnäyttöä, niistä ei tavalliselle sunnuntailenkkeilijälle oikeastaan ole hyötyä. Suurin työ tehdään juoksijan omilla lihaksilla.

– Toki niitä kannattaa kisakengiksi harkita, jos on lompakko latingissa, ja haluaa säästää vaikka puolimaratonajastaan muutaman minuutin.

Hän huomauttaa, että vaikka useiden eri valmistajien uutuuskenkiä markkinoidaan energiaa palauttavilla ominaisuuksilla, tutkimusnäyttöä niiden tehosta on toistaiseksi vain Niken kenkien osalta.

Trendien perässä ei kannata juosta

Mikko Poutiainen on erikoistunut alaraajojen fysioterapiaan, ja tapaa työssään niin tavallisia kuntoilijoita kuin ammattiurheilijoitakin. Jos jalkaterän lihakset ovat riittävän hyvässä kunnossa, kenkiä ei välttämättä hänen mukaansa tarvita lainkaan.

Tähän perustuu myös paljasjalkakenkätrendi, joka on jalkinemyyjä Halmeen mukaan vuorossa seuraavaksi.

Jalkinemyyjä Timo Halme esittelee Niken perinteistä juoksukenkämallia
Jalkinemyyjä Timo Halmeen mukaan perinteikäs Nike Pegasus on peruslenkkari ja kestosuosikki vuodesta toiseen trendeistä riippumatta.Elina Rantalainen / Yle

– Paljasjalkakengät ovat tällä hetkellä suosittuja Keski-Euroopassa, ja on vain ajan kysymys, että niiden kysyntä kasvaa täälläkin.

Juoksukenkämuodissa siirrytään siis ääripäästä toiseen. Poutiainen kehottaa välttämään trendien orjallista seuraamista. Jos peruslenkkarista vaihtaa paljasjalkakenkään tai hyvin kevyestä kengästä maksimaalisesti vaimennettuun, jalalle on syytä antaa reilusti aikaa totutella uuteen tossuun.

– Siinä saa kyllä paikat kipeiksi, jos hyppää ääripäästä toiseen. Keholla menee aina aikansa tottua muutoksiin.

Tärkeintä on, että kenkä tuntuu mukavalta

Poutiaisen mukaan mikään kenkätyyppi ei ole lähtökohtaisesti toista parempi tai huonompi. Pääasia on, että kenkä sopii omaan jalkaan ja tuntuu mukavalta.

Ohutpohjanen juoksukenkä taipuu kaksin kerroin.
Joitakin vuosia sitten juoksukenkävalmistajat vannoivat vahvan pronaatiotuen nimiin. Tämä New Balancen lenkkari edustaa päinvastaista kenkämallia.Elina Rantalainen / Yle

– Jossain vaiheessa muotivillityksenä oli vahva pronaatiotuki, eikä juuri muunlaisia kenkiä tahtonut oikein löytyä, hän sanoo.

Pronaatiotuki korjaa jalan sisäsyrjälle painottuvaa askellusta neutraalimmaksi.

Nyt valikoima on monipuolisempi, ja paksupohjaisten uutuuskenkien lisäksi kauppojen hyllyiltä löytyy myös ihan peruslenkkareita pronaatiotuetuista neutraaleihin. Myös Halme painottaa, että kenkävalinta on aina yksilöllinen.

– Vaikka se naapurin Kalevi olisi kuinka kehunut jotakin tiettyä kenkää, se ei välttämättä sovi sinulle. Meiltä myyjiltä kannattaa kysyä apua oikeanlaisen kengän valintaan.

Voit keskustella aiheesta torstai-iltaan kello 23:een asti.

Lue seuraavaksi