Hyppää sisältöön

"Ensimmäisenä turvaamme ihmishengen" – palomestari kritisoi Otkesin raporttia Jyväskylän senioritalon palosta, kommenteille tukea ministeriöstä

Onnettomuustutkintakeskuksen mukaan pelastuslaitos keskittyi liikaa asukkaiden evakuoimiseen palon sammutuksen ja tiedustelun kustannuksella.

Senioritalo tuhoutui pahoin tulipalossa Jyväskylän Palokassa viime vuoden heinäkuussa. Kuva: Jarkko Riikonen/Yle

Palomestari Pauli Nurminen teki mielestään evakuointipäätöksen oikeaan aikaan Palokan senioritalon tulipalossa. Hän johti toimintaa palopaikalla Jyväskylässä viime vuoden heinäkuussa ja kritisoi nyt Onnettomuustutkintakeskuksen raporttia aiheesta.

Otkesin tiistaina julkaistun raportin mukaan pelastuslaitos keskittyi liikaa asukkaiden evakuoimiseen palon sammutuksen ja tiedustelun kustannuksella. Nurminen on asiasta eri mieltä.

– Tietyllä tavalla kritiikki yllätti. Lähdemme siitä, että ihmishenki turvataan ensin ja sen jälkeen painopiste suunnataan palon sammutukseen.

Nurmisen mukaan sekä sammutusta että evakuointia tehtiin koko ajan.

– Vaikka olisimme laittaneet evakuointia suorittavan henkilöstön sammutustoimintaan, lopputulos ei olisi ollut juurikaan parempi, mutta riski menettää ihmishenkiä olisi kasvanut huomattavasti.

Palomestari saa sisäministeriöstä tuen näkemyksilleen evakuoinnista. Pelastustoiminnan johtajan ratkaisut vaikuttavat loogisilta, toteaa sisäministeriön pelastustoimen ja hätäkeskustoiminnan yksikön johtaja Pasi Ryynänen.

– Hän on tehnyt ratkaisun, että ihmiset evakuoidaan, mikä on aina pelastustoiminnassa prioriteetti. Omaisuus ja ymäristöarvot tulevat vasta ihmishenkien pelastamisen jälkeen.

Evakuoinnin oikea-aikaisuus on Ryynäsen mukaan hankala kysymys, koska tuli käyttäytyi palo-osastoinnin puuttumisen vuoksi hyvin odottamattomasti.

Liekit levisivät vauhdilla, koska palokatkot puuttuivat

Palomestari Pauli Nurmisen mielestä palo pääsi leviämään poikkeuksellisen laajalle alueelle juuri puutteellisen palo-osastoinnin takia.

– Jos palokatkot olisi rakennettu asianmukaisesti, palo ei olisi levinnyt parvekkeelta kattorakenteisiin ja alkusammutuskin olisi tehonnut ihan toisella tavalla. Palo oli todella haastava, koska rakenteissa oli tavallaan palava hormi ylhäältä alas, mikä levitti paloa hyvin voimakkaasti, Nurminen sanoo.

Myös Otkes toteaa raportissaan, että senioritalosta puuttuivat palokatkot. Ne olivat mukana rakennustarkastajan hyväksymissä piirroksissa, mutta lopullisista suunnitelmista ne puuttuivat.

Senioritalon palo alkoi asunnon parvekkeelta kynttilästä. Otkesin raportin mukaan alkuperäinen palo oli pieni, mutta se pääsi leviämään kolmen kerrostalon rakenteisiin sillä aikaa, kun pelastuslaitos evakuoi asukkaita ja sammutti alkuperäistä paloa.

Näin senioritalon tulipalo eteni. Kuva: Jarkko Riikonen / Yle, kuvanmuokkaus: Greta Virranniemi / Yle

Pelastuslaitos ehti kertaalleen todeta, että palo oli hallinnassa. Vähän myöhemmin liekit leimahtivat täyden palon vaiheeseen viereisten rakennusten katoilla.

Tarkempi tiedustelu olisi pelastanut suurilta vahingoilta

Otkesin mielestä pelastustoimen tiedustelu oli putteellista, koska he eivät huomanneet palon leviämistä ajoissa.

Sen palomestari Nurminen myöntää.

– Jälkikäteen on helppoa todeta, että tiedusteluun pitää laittaa enemmän resursseja. Lähdemme kuitenkin siitä, että kerrososastoinnit pitävät, ja meidän taktiset ratkaisut perustuvat niihin, hän kuitenkin lisää.

Rasvahormien roilon seinä kaatui palavana rakennuksen C-osan katolle. Kuva: Stofix Oy

Nurminen korostaa, että kohteessa oli kolme nostolavaa havainnoimassa ja pelastajia ajoittain rakennuksen katolla ja sisällä. Pelastuslaitos kuvasi kohdetta myös lämpökameroilla. Viestejä palon leviämisestä ei palomestarin mukaan tullut.

Tiedustelusta ja ontelopalon sammutuksesta pitää Nurmisen mielestä nyt käydä keskustelua toimialan sisällä.

– Meidän pitää tiedostaa, että tällaisia riskikohteita on Suomessa ja meidän täytyy toimialana käydä keskustelua siitä, miten voimme ottaa nämä riskit huomioon jatkossa johtamisessa. On hyvä, että asioita nostetaan esille ja koetetaan löytää kehittämiskohteita.

Asukkaat saivat palovammoja evakuoinnin aikana

Onnettomuustutkintakeskus kritisoi raportissaan myös sitä, että asukkaat evakuoitiin vaarallista reittiä pitkin ja he saivat sen takia palovammoja.

Nurminen myöntää, että turvallisempia reittejä olisi varmasti löytynyt.

– Evakuoinnin suunta oli kuitenkin määritelty valmiiksi ennen kuin väkemme tuli paikalle. He käyttivät siinä tilanteessa parhaaksi katsottua reittiä. Vammat eivät käsittääkseni olleet vakavia eivätkä vaatineet lääkäritasoista hoitoa.

Otkes kritisoi myös pelastuslaitoksen viestintää palopaikalla.

Pelastuslaitos rakensi Palokan sammutustöihin oman viestiliikennekaavionsa, joka poikkesi viranomaisten ohjeesta. Nurmisen mukaan kaavio oli työturvallisuuden kannalta järkevä.

Senioritalon lähes 170 asukasta joutuivat heinäkuussa evakkoon. Kaikki eivät vielä ole päässeet takaisin koteihinsa. Kuva: Heli Kaski / Yle

Raportin mukaan pelastuslaitos sysäsi myös liikaa vastuuta vapaaehtoisille auttajille.

Nurminen ei tätä allekirjoita.

Hänen mukaansa joukkueenjohtaja kävi evakuointikeskuksessa useaan otteeseen kysymässä, mikä on tilanne.

– Evakuointikeskuksesta tuli meille koko ajan tietoa, että tilanne on rauhallinen.

Sisäministeriö päivittää pelastustoimen ohjeistusta

Otkes suosittelee raportissaan, että sisäministeriö ja pelastusopisto päivittävät muun muassa pelastustoimen johtamista koskevia ohjeitaan.

Sisäministeriön Pasi Ryynänen kertoo, että työ on jo käynnistetty yhdessä pelastusopiston kanssa. Päivittämistä kaipaavia asioita pohditaan yhdessä pelastuslaitosten kanssa.

– Raportista saattaa helposti saada käsityksen, että ohjeita ei ole lainkaan. Se ei pidä paikkansa. Meillä on huomattavan paljonkin ohjeita pelastustoimintaan ja sen johtamiseen liittyen, Ryynänen huomauttaa.

Pelastusopisto on muun muassa julkaissut vuonna 2015 laajan pelastustoiminnan johtamisen käsikirjan, jossa asiaa käydään läpi yksikkötasolta suuronnettomuuksiin ja poikkeusoloihin asti.

– Sitä ei voi kiistää, etteikö ohjeistusta pitäisi päivittää, Ryynänen lisää.

Ryynäsellä on edelleen vahva luotto suomalaiseen pelastustoimintaan.

– Meillä on erittäin hyvä ja vahva pelastustoimen järjestelmä Suomessa. Se tosin kärsii rahoituspulasta tällä hetkellä.

Lue lisää:

.
.