Hyppää sisältöön

Saako työtön sanoa mitä tarvitsee? Kokemusasiantuntijoiden terveiset kehysriiheen: lyhyempi työaika, lisää oppisopimuskoulutusta ja terveydenhuolto kuntoon

Hallituksen puoliväliriihi käynnistyi ja uusia työpaikkoja pitäisi loihtia kymmeniä tuhansia. Kaksi työtöntä kertoo omat keinonsa.

Annika Saarikko, Maria Ohisalo ja Sanna Marin Säätytalon portailla hallituksen puoliväliriihen alkaessa 21. huhtikuuta. Kuva: Petteri Sopanen / Yle

Työllisyysexpertit ja muut teoriaherrat ovat moneen kertaan julistaneet julkisuudessa keinoja, joilla hallitus saisi luotua kymmeniä tuhansia uusia työpaikkoja tänään alkaneessa puoliväliriihessä. Työttömyyden kokemusasiantuntijoita ei ole juuri kuultu kertomassa keinoja, joilla saada ihmiset aidosti pois kortistosta.

Tässä jutussa kaksi työtöntä järjestöaktiivia kertoo omista keinoistaan työttömyyden nujertamiseksi ja miten he suhtautuvat paljon esillä olleisiin ansiosidonnaisen työttömyysturvan porrastamieen ja paikallisen sopimisen lisäämiseen.

Irma Hirsjärvi, työtön tutkija, Työttömien keskusjärjestön puheenjohtaja, vasemmiston kuntapolitiikko Jyväskylästä.

Irma Hirsjärvi sanoo olevansa ikuinen pätkätyöläinen. Takana lyhyitä työttömyysjaksoja, nyt odottanut polvileikkausta vuoden työttömänä. Kuva: Leena Valkonen

Pääterveiset: Työnhakijat haluavat ja tarvitsevat palkkatöitä, ei toimenpideviidakkoa. Pohjoismaisen työnhaun malli rahoituksen ja palkkatukien määrä tulee moninkertaistaa pohjoismaiselle tasolle (Ruotsissa viisinkertainen).

Kiireesti päätettävät:

 • Pitkäaikaistyöttömyyden synty tulee ehkäistä palkkatuella, erityisesti kunta- ja kolmannen sektorin kanssa sekä koulutuksella. Työtakuu vuoden työttömyyden jälkeen. Ei voi olla 10 vuoden palvelukierrettä.
 • Pk-yritysten ja yksinyrittäjien työllistämiskykyä täytyy voimistaa. Nyt mm. sirpaletyön tekijät ja sirpaletyön tarve eivät kohtaa. Tarvitaan esimerkiksi työnantajapooleja, jossa työntekijä voisi olla useamman työnantajan palveluksessa.
 • Työttömien terveydenhoitoon tulee panostaa, sillä moni ammattilainen on työtön sairauden takia.

Ei näitä:

 • Omaehtoisen työnhaun mallia ei saa katsoa liian kapeasti Pohjoismaisen työnhaun mallissa. Työtä haetaan nykyisin monin tavoin.
 • Ansiosidonnaisen työttömyyskorvauksen porrastaminen ja lyhentäminen eivät luo yhtään työpaikkaa.
 • Päätökset eivät saa luoda katkoja toimeentuloon, eikä viimesijaisista sosiaalituista saa leikata. Se on pienituloiselle vaarallista. Viranomaispäätösten virheiden korjausten tulee tapahtua nopeasti.

Sirpa Martins, työtön toiminnanohjaaja, Työttömien keskusjärjestön hallituksen varajäsen, vasemmiston kuntapoliitikko Äänekoskelta.

Sirpa Martins jäi työttömäksi reilu vuosi sitten tammikuussa. Pätkätyösuhteita ja työttömyysjaksoja valtava määrä. Kuva: Juha Keränen

Pääterveiset: Ei ole mikään pakko tehdä niitä vaikeimpia päätöksiä, jotka tuntuvat aina heikoimmin pärjäävien, kuten työttömien nahoissa.

Kiireesti päätettävät:

 • Olemassa olevaa työtä pitää jakaa useammalle. Työaikaa pitää lyhentää, ja näin toimeentuloa riittää useammalle. Se nostaa työllisyysastetta, työtehoa ja työhyvinvointia.
 • Pitää turvata korotetun hoitajamitoituksen toteutuminen muun muassa lisäämällä oppisopimuskoulutusta. Näin saadaan lisää hoitajia.
 • Perustulo voimaan. Se kohentaa muun muassa kulttuurialan ja itsensätyöllistäjien toimeentuloa.

Ei näitä:

 • Alimpiin etuuksiin ei saa kajota, kuten työmarkkinatukeen, eikä karensseja saa viljellä säästökeinona.
 • Ihmisiä ei saa laittaa tekemään työtä 9 euron kulukorvauksella/päivä. Näitä toteutetaan mm. harjoittelun, kokeilun ja kuntouttavan työtoiminnan nimissä.
 • Ansiosidonnaista työttömyysturvaa ei saa porrastaa enää nykyistä enempää.
 • Paikallista sopimista ei tarvita lisää, koska sitä on jo nykyisellään vaikka kuinka paljon. Se on vain salakieltä ja piilotermi sille, että yleissitovasta työehtosopimuksesta luovuttaisiin, mikä heikentäisi työntekijän asemaa..
.
.