Hyppää sisältöön

14-vuotiaat pojat pääsivät koronapannasta pesistreeneihin etulinjassa – kritisoivat koko ajan muuttuvia rajoituksia: "Sekavaa"

Nuorten harrastuksia aiotaan avata koko Suomessa huhti-toukokuun aikana.

Kouvolan urheiluakatemian pesäpalloilijat pääsivät tauon jälkeen koko joukkueen voimin kentälle
Kouvolan urheiluakatemian pesäpalloilijat pääsivät tauon jälkeen koko joukkueen voimin kentälle

Kouvolan urheiluakatemian pesäpalloilijat ovat päässeet koko joukkueen voimin kentälle kolmen viikon tauon jälkeen.

Kouvolan Pallonlyöjien C-junioreilla oli eilen illalla ensimmäiset koko joukkueen harjoitukset. Tänä aamuna saman joukkueen nuoria kokoontui urheiluakatemian harjoituksiin.

Harjoituksissa oli mukana myös 14-vuotias Akseli Pitkänen. Hänen mielestään treenit kulkivat hyvin.

– Hyvältä maistui. Kiva, kun pääsi taas treenaamaan, Akseli Pitkänen totesi.

Joukkuetreenit maistuivat Akseli Pitkäselle viikkojen tauon jälkeen. Kuva: Antro Valo / Yle

Suomen hallitus kertoi tänä aamuna, että koronaviruksesta johtuvia rajoituksia aletaan purkaa ensimmäisenä nuorten harrastustoiminnassa. Ulkotiloissa tapahtuvia nuorten ryhmäharrastuksia avataan tautitilanteen salliessa huhti-toukokuussa.

Kesäkuussa aiotaan avata myös nuorten urheilukilpailuja ja kesäleiritoimintaa.

Harrastukset avautuvat

Kymenlaaksossa päätettiin keskiviikkona purkaa lasten ja nuorten ryhmäharrastuksia koskevia rajoituksia koko maakunnan alueella.

Alueellinen koronaryhmä päätti sallia alle 18-vuotiaiden ryhmäharrastukset ulkotiloissa ilman, että ryhmäkokoa rajoitetaan. Alakouluikäisten ryhmäharrastustoiminta on mahdollista sekä sisällä että ulkona ilman ryhmäkokorajoituksia.

Kouvolassa ulkoliikuntakenttiä avattiin jo tiistaina alaikäisten käyttöön kaupungin kohentuneen koronatilanteen takia.

Harjoituksissa pitää edelleen huolehtia turvaväleistä. Pelejä ja otteluita ei edelleenkään saa järjestää.

Aikuisten ryhmäharrastukset ammattiurheilua lukuunottamatta on vielä toistaiseksi keskeytetty sekä sisä- että ulkotiloissa.

Hallituksen mukaan aikuisten ryhmäharrastukset voidaan avata koko maassa näillä näkymin kesä-heinäkuussa ulkotiloissa ja sisätiloissa aikaisintaan elokuussa.

Kouvolan urheiluakatemian pesäpalloilijat harjoittelivat keskiviikkoaamuna Kouvolan pesäpallostadionilla. Kuva: Vesa Grekula / Yle

Rajoitukset haittasivat harjoittelua

Kouvolan Pallonlyöjien C-juniorit ovat joutuneet talven aikana harjoittelemaan alati muuttuvien rajoitusten keskellä. Välillä he ovat harjoitelleet pienryhmissä ja välillä harjoitukset ovat olleet kokonaan tauolla. Nyt koko joukkue saa taas harjoitella yhdessä ulkona.

– On tämä vähän sekavaa ollut, Akseli Pitkänen myöntää.

Myös 14-vuotiaan Aaron Honkasen mielestä harjoittelu korona-aikana on tuntunut erikoiselta. Hän kokee, että korona-aika on häirinnyt harrastustoimintaa.

– Kyllähän se vähän häiritsee, kun ei tiedä, milloin pystyy treenaamaan, Aaron Honkanen sanoo.

Aaron Honkanen on harjoitellut lyöntejä omatoimisesti koronarajoitusten aikana. Kuva: Vesa Grekula / Yle

Urheiluakatemian valmentaja ja Kouvolan Pallonlyöjien junioreiden valmennuspäällikkö Juuso Ilander kertoo, että valmentaminen poikkeusoloissa on vaatinut paljon suunnittelua. Toisaalta pitkän tähtäimen suunnitelmia on mahdotonta tehdä, koska tilanteet muuttuvat.

– Olemme istuneet valmentajien kanssa aika monena iltana ja katsoneet, että mitä voi tehdä ja miten toimintaa saataisiin pyöritettyä mahdollisimman hyvin, Juuso Ilander sanoo.

Myös pelaajilta korona-aika on vaatinut tavallista enemmän. Valmentajat ovat antaneet ohjeita pelaajille harjoittelua varten, mutta yhteiset kokoontumiset ovat olleet vähissä.

Valmennuspäällikkö Juuso Ilander on tyytyväinen siihen, että harjoituksia saa jälleen järjestää ulkona. Kuva: Antro Valo / Yle

– Jokaisen pitää miettiä henkilökohtaisesti, mitä kukin pystyy tekemään. Mahdollisuuksia ainakin kesäisin on, kun kenttiä on auki. Ihan mihin kentälle vain, kuten koulun kentälle tai pesisstadionille, voi tulla lyömään ja heittämään, Ilander vinkkaa.

Lukkarina pelaava Aaron Honkanen on saanut pidettyä kuntonsa kohdillaan harjoittelemalla paljon omatoimisesti. Hän kertoo tehneensä kuntopiiriä ja harjoitelleensa lyöntejä.

Ulkoharjoitukset joukkueen kesken ovat kuitenkin tervetulleet.

– Kyllähän se vaikuttaa hyvältä, että pääsee taas treenaamaan ja pitämään hauskaa, Aaron Honkanen sanoo.

.
.