1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Venäjä

Venäjällä otettiin kiinni yli tuhat Navalnyin tukijaa, mielenosoituksia nähtiin eri puolilla maata – Yle seurasi, katso video Moskovan tunnelmista

Oppositiojohtajan tilanteen on käynyt tarkastamassa neljä lääkäriä eikä terveys ole vaarassa, kertoo Venäjän ihmisoikeusvaltuutettu.

Venäjä
Ylen kirjeenvaihtaja Erkka Mikkonen raportoi Moskovan mielenosoituksista
Ylen kirjeenvaihtaja Erkka Mikkonen raportoi Moskovan mielenosoituksista

Yli tuhat mielenosoittajaa on pidätetty tai otettu kiinni keskiviikkona eri puolilla Venäjää, kertoo kansalaisjärjestö OVD-info.

Vankilassa olevan oppositiopoliitikko Aleksei Navalnyin kannattajat järjestivät mielenosoituksia keskiviikkona ympäri maata. Viranomaiset ilmoittivat, että mielenosoitukset olivat laittomia.

Meduza-sivusto (siirryt toiseen palveluun) merkitsi karttaan järjestön ilmoittamat pidätykset eri puolilla Venäjää.

Moskovassa Lubjankan aukiolle kokoontui illalla lähinnä nuoria, kertoo Ylen kirjeenvaihtaja Erkka Mikkonen. Mielenosoittajat siirtyvät Mikkosen mukaan koko ajan paikasta toiseen.
Moskovassa Lubjankan aukiolle kokoontui illalla lähinnä nuoria, kertoo Ylen kirjeenvaihtaja Erkka Mikkonen. Mielenosoittajat siirtyvät Mikkosen mukaan koko ajan paikasta toiseen.Grigory Vorobjov / Yle
Moskovassa mellakkapoliisi on estänyt mielenosoittajien pääsyn ajoradalle, muttei ole muuten puuttunut heidän kulkuunsa.
Moskovassa mellakkapoliisi esti mielenosoittajien pääsyn ajoradalle Lubjankan aukion läheisyydessä.Grigory Vorobjov / Yle

Mielenosoittaja Ylelle Moskovassa: "Me lähetimme oman viestimme presidentille"

Mieltä osoitettiin esimerkiksi Vladivostokissa ja Irkutskissa, joissa useat kymmenet ihmiset marssivat kaduilla.

Opposition tv-kanava Doždin tviitin (siirryt toiseen palveluun) mukaan Vladivostokin protestissa ihmiset huusivat "Navalnyille vapautta" ja "Putinille lähtö" -iskulauseita.

Suurin osallistujamäärä nähtiin Taiga.Infon (siirryt toiseen palveluun) ja Moscow Timesin (siirryt toiseen palveluun) mukaan Novosibirskissä, jossa arviolta 3000 ihmistä osallistui mielenosoitukseen.

Doždin arvion mukaan Tomskissa mielenosoittajia kokoontui arviolta pari tuhatta.

Kansalliskaarti ja poliisi tukkivat kulun Kuznetski most -kadulla Moskovan keskustassa.
Kansalliskaarti ja poliisi tukkivat kulun Kuznetski most -kadulla Moskovan keskustassa.Grigory Vorobjov / Yle

Ylen kirjeenvaihtaja Erkka Mikkonen seurasi tunnelmia sateisessa Moskovassa, jonne viranomaisten arvion mukaan kokoontui 6 000 mielenosoittajaa.

Navalnyin kampanjatoimistolle työskentelevä Aleksandr Rimov sanoi olleensa tyytyväinen siihen, että riittävän moni lähti kadulle tukemaan Navalnyitä. Hän uskoo, että Moskovassa oli ainakin 10 000 mielenosoittajaa.

– Koko media puhui tänään vaan Putinin viestistä kansalle, mutta me lähetimme oman viestimme presidentille ja onnistuimme saamaan tarpeeksi ihmisiä kadulle lyhyessä ajassa, Rimov sanoi Ylelle.

Aleksandr Rimov
Aleksandr Rimovin mukaan mielenosoittajat lähettivät oman viestinsä tänään puhuneelle presidentille. Rimov kuvattu Kuznetski most -kadulla Moskovan keskustassa.Grigory Vorobjov / Yle

Mikkosen arvion mukaan Moskovassa Leninin kirjastolle kerääntyi ainakin yli tuhat ihmistä. Heistä valtaosa oli nuoria. Mielenosoittajat huusivat iskulauseissaan Navalnyille lääkäriä ja kutsuivat Putinia varkaaksi.

Mielenosoittajat siirtyivät nopeasti paikasta toiseen ja mielenosoituksia oli hajallaan ympäri kaupunkia. Poliisi esti pääsyn Maneesiaukiolle, jonne kokoontui jo ennen mielenosoituksen alkua mediaa ja poliiseja.

Mielenosoittajat ja poliisi käyttäytyivät Mikkosen havaintojen mukaan rauhallisesti.

Mielenosoittajia Moskovassa.
Moskovassa mielenosoittajan kyltissä lukee "Putin kiduttaa maatani" ja vaadittiin tukea Navalnyille.Grigory Vorobjov / Yle
Moskovassa poliisit ovat valmiina mielenosoituksiin Maneesiaukion lähellä olevan metroaseman vieressä.
Moskovassa poliisit ovat valmiina mielenosoituksiin Maneesiaukion lähellä olevan metroaseman vieressä 21. huhtikuuta.Grigori Vorobjov / Yle
Poliisi ja toimittajia Moskovassa reilua tuntia ennen kokoon kutsuttua mielenosoitusta 21. huhtikuuta.
Poliisi ja toimittajia Moskovan keskustassa reilua tuntia ennen kokoon kutsuttua mielenosoitusta 21. huhtikuuta. Grigori Vorobjov / Yle

Fontanka.ru-sivuston (siirryt toiseen palveluun) mukaan Pietarissa suljettiin Palatsiaukio ja Talvipalatsin kohdalla lisättiin turvatoimia.

Navalnyin liittolaisia pidätetty

Tänään pidätettiin kaksi Navalnyin läheistä liittolaista, poliitikko Ljubov Sobol ja Navalnyin lehdistöedustaja Kira Jarmyš. Asiasta kertoivat heidän asianajajansa.

Esimerkiksi Jarmyš oli päivällä Twitter-päivityksen (siirryt toiseen palveluun) mukaan ollut poliisin autossa tunteja ilman, että olisi saanut ottaa yhteyttä asianajaansa.

Myös Navalnyin Twitter-tilillä julkaistiin keskiviikkona päivitys, jonka mukaan kaksi venäläislehteä The Village ja Novaja Gazeta ovat vaatineet etusivullaan Navalnyille lääkärihoitoa.

Puuttuuko sisältö?

Ylen artikkeleiden yhteydessä voidaan näyttää sosiaalisessa mediassa julkaistuja sisältöjä. Tarkistamalla evästeasetuksesi alta olevasta linkistä voit vaikuttaa näkemääsi sisältöön sivuillamme.

Katso sisältö Twitterissä

Putin ei maininnut oppositiopoliitikkoa

Venäjän presidentti Vladimir Putin piti keskiviikkona vuosittaisen linjapuheensa parlamentin molemmille huoneille, liittoneuvostolle ja duumalle.

Putin korosti nimenomaan kansalaisten elintason kohentamista – reaalitulojen lasku on ongelma, joka syö hänen hallintonsa kannatusta. Venäjällä pidetään syyskuussa parlamentin alahuoneen eli duuman vaalit.

Ulkopoliittisessa osuudessa Putin korosti jälleen kuvaa pahantahtoisten tahojen ympäröimästä Venäjästä.

Puheessaan hän ei nostanut esiin Navalnyin tilannetta. Useat maat ovat vaatineet Nalvanyin vapauttamista ja muun muassa Yhdysvallat ja EU ovat asettaneet pakotteita oppositiopoliitikon tilanteen ja mielenosoittajien kohtelun vuoksi.

Mielenosoittajia Vladivostokissa.
Vladivostokissa mielenosoittajilla oli mukanaan ankka, joka symboloi valtaeliitin korruptiota. Pavel Korolyov / AFP
Mielenosoittajia Moskovassa.
Moskovassa mielenosoittaja kannatteli kädessään Venäjän perustuslakia, joka takaa kokoontumisvapauden.Grigory Vorobjov / Yle

Navalnyin tilanteesta eri tietoja

Vankilasiirtolan tuberkuloosiosastolla huonossa kunnossa olevan Navalnyin luona on käynyt neljä lääkäriä, joiden mukaan miehen terveys ei ole vaarassa, kertoo Meduza (siirryt toiseen palveluun).

Asiasta on kertonut Ria Novostin mukaan Venäjän ihmisoikeusvaltuutettu Tatjana Moskalkova, jonka mukaan lääkärit eivät ole vankilan lääkäreitä. Navalnyi on vaatinut päästämään luokseen riippumattoman lääkärin.

Mosalkova on myös kertonut, että Navalnyi saa hänen tietojensa mukaan tarvittavaa hoitoa.

Tassin (siirryt toiseen palveluun) mukaan lääkärit ovat käyneet Navalnyin luona tiistaina.

Navalnyin asianajaja Vadim Kobzev kertoi Twitterissä eilen, että Navalnyita oli yritetty laittaa tiputukseen, mutta siinä oli epäonnistuttu.

Hänen mukaansa lääketieteelliset toimet olivat niukkoja ja hän kehotti olemaan uskomatta siihen, mitä vankilaviranomaiset sanovat.

Puuttuuko sisältö?

Ylen artikkeleiden yhteydessä voidaan näyttää sosiaalisessa mediassa julkaistuja sisältöjä. Tarkistamalla evästeasetuksesi alta olevasta linkistä voit vaikuttaa näkemääsi sisältöön sivuillamme.

Katso sisältö Twitterissä

Myös Navalnyin toinen asianajaja Olga Mihailova on ilmaissut Meduzan mukaan, ettei tiedä varmasti onko Navalnyin luona käynyt lääkäreitä.

Lue myös:

Venäjän presidentti Vladimir Putin varoitti länttä polttamasta siltoja: "Venäjän vastaus on nopea ja kova" – Yle seurasi

Video: Tällainen on Venäjän opposition voimahahmon Aleksei Navalnyi
Valtaeliitin vahtikoira, populisti, piikki Putinin lihassa - video kertoo kuka on Aleksei Navalnyi

Juristin mukaan Aleksei Navalnyin terveydentila on edelleen huonontunut, mutta Navalnyi ei aio lopettaa syömälakkoa

Venäjä siirsi syömälakossa olevan oppositiopoliitikon Aleksei Navalnyin sairaalaan – hänen kuntonsa on "kohtalainen"

Lue seuraavaksi