1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koronavirus

Koronaepidemian perustaso häämöttää Pohjanmaalla

Infektioylilääkäri Juha Salonen pitää perustasolle paluuta hyvin ajankohtaisena, mutta muistuttaa samaan hengenvetoon myös tartuntatilanteiden arvaamattomuudesta.

koronavirus
Ihmisiä ylittämässä katua.
Lähiajat näyttävät, voiko Vaasan sairaanhoitopiiri siirtyä koronaepidemian kiihtymisvaiheesta perustasolle. Muutos toisi todennäköisesti nykyistä enemmän vapautta maakunnan asukkaiden elämään. Kuvituskuva.Henrietta Hassinen / Yle

Koronaepidemian kiihtymisvaiheesta perustasolle siirtyminen alkaa olla lähellä Vaasan sairaanhoitopiirissä. Alueen koronakoordinaatioryhmä arvioi tilannetta ensi viikolla.

Infektioylilääkäri Juha Salosen mukaan kahden viikon ilmaantuvuusluvun pitäisi laskea alle 20:n ja myös pysyä siellä. Se on nyt 26.

Muut perustason kriteerit täyttyvät Pohjanmaalla: sairaalahoidossa on juuri nyt vain yksi koronapotilas, tartuntaketjut on jäljitetty 90-prosenttisesti ja positiivisten tulosten osuus koronatesteistä on reilun prosentin luokkaa.

– Varaudumme perustasolle siirtymiseen. Tässä on ollut jo hyvän aikaa seesteistä, mutta kuten kaikki tiedämme, tilanne voi olla myös arvaamaton. Jos tulee takapakkia, sitten otamme aikalisää, Juha Salonen selvittää.

Jos sairaanhoitopiiri palautuu perustasolle, se tietää todennäköisesti nykyistä väljempiä suosituksia ja rajoituksia.

Villiä määrittelyä

Alunperin Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n ohjeituksissa perustason kahden viikon ilmaantuvuusluku määriteltiin alle kymmeneen.

– Siitä lähdettiin syksyllä. Perustason arviointi on ollut alueilla vähän villiä, mutta kyllä tuo alle 20:n ilmaantuvuuslukukin on hyvä, kun muut kriteerit täyttyvät, Juha Salonen pohtii.

Koko Vaasan sairaanhoitopiiri oli epidemian leviämisvaiheessa syksyllä ja uudelleen sydäntalvella tammikuun lopulta maaliskuun loppupuolelle, jolloin se palautui kiihtymisvaiheeseen.

Yksittäisiä tartuntoja eri paikkakunnilla

Pohjanmaalla todettiin parin nollapäivän jälkeen eilen tiistaina kuusi uutta tartuntaa, mutta ne ovat pääosin tiedossa olevista ketjuista. Vaasan sairaanhoitopiirissä otettiin eilen noin 270 näytettä.

Uudet tartunnat hajaantuvat maakunnassa useille paikkakunnille: Vaasaan, Närpiöön, Mustasaareen ja Pietarsaaren. Yksittäiset, eri paikkakunnille hajaantuneet tartunnat ovat Pohjanmaalla tyypillisiä jo usean viikon ajalta.

Juha Salosen mukaan virusvarianteista ei ole Vaasan sairaanhoitopiirin tullut tietoa kahteen viimeiseen viikkoon. Aikaisemmin maakunnassa on todettu brittivarianttia ja Etelä-Afrikan muunnosta.

Lue vielä:

Pohjanmaa purkaa jo koronarajoituksia: ensimmäisenä vapautetaan alle 20-vuotiaiden harrastukset

Lue seuraavaksi