1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ilmastonmuutos

Yhdysvallat järjestää virtuaalisen ilmastohuippukokouksen – Suurvallat vakuuttavat haluavansa päästövähennyksiä, mutta löytyykö yhteinen sävel?

Yhdysvallat asettelee itseään taas ilmastopolitiikan johtoon koolle kutsumassaan kokouksessa.

ilmastonmuutos
Ihmiset pitävät käsissään näyttöjä, joissa teksti "kuusi vuotta, 256 päivää", taustalla samat tiedot näytöllä rakennuksen seinällä
Kansalaisjärjestöjen aktivistit paljastivat maanantaina New Yorkin keskustassa Union Square -aukiolla "ilmastokellon". Laskurin on tarkoitus esittää, kuinka kauan ilmastotoimiin on aikaa ja kuinka suuri osa Yhdysvaltojen energiasta on peräisin uusiutuvista lähteistä.John Angelillo / AOP

Yhdysvallat järjestää torstaina ja perjantaina presidentti Joe Bidenin johdolla virtuaalisen huippukokouksen ilmastonmuutoksen vastaisista toimista.

Mukaan on kutsuttu noin 40 maan sekä EU:n johtajat, jotka kokoontuvat pitkästä aikaa yhdessä ilmastokysymysten ääreen.

Ilmastonmuutoksen välitöntä pysähtymistä ei ole odotettavissa: Valkoisen talon mukaan kokouksen tarkoitus on kiihdyttää toimia, joilla saavutettaisiin Pariisin ilmastosopimuksen tavoitteet.

Pariisissa sovittiin vuonna 2015, että maapallon keskilämpötila ei saisi nousta paljoa yli 1,5 celsiusastetta – eikä ainakaan yli kahta astetta – esiteolliseen aikaan verrattuna.

Etäkokouksen osallistujat myös keskustelevat hiilineutraaliuteen siirtymisen rahoittamisesta ja tuesta ilmastonmuutoksesta kärsiville maille.

Panda-asuun pukeutunut ihminen pitelee kylttiä jossa lukee saksaksi "Kaikki 1,5:n puolesta"
Maailman luonnonsäätiön WWF:n mielenosoittaja ilmastomielenosoituksessa Berliinissä 19. maaliskuuta. Kyltissä lukee "Kaikki 1,5:n puolesta".AOP

Suurimmat odotukset kohdistuvat isäntämaahan itseensä. Yhdysvallat ei ole vielä kertonut uusista Pariisin ilmastosopimuksen mukaisista tavoitteistaan sen jälkeen, kun maa liittyi Bidenin johdolla takaisin sopimukseen.

Ympäristöministeriön ilmastoyksikön päällikkö Outi Honkatukia arvioi kokouksen merkitsevän ennen kaikkea sitä, että Yhdysvallat on palannut ilmastoneuvotteluihin korkeimmalla mahdollisella poliittisella tasolla.

Hänen mukaansa suuripäästöisten maiden on välttämätöntä olla talkoissa mukana.

Yhdysvaltojen tavoite "voisi olla kunnianhimoisempikin"

Tänään torstaina Yhdysvaltojen odotetaan korottavan talkoopanoksiaan. Muun muassa Washington Post -lehden ja uutistoimisto AP:n mukaan Biden olisi lupaamassa, että Yhdysvallat leikkaa 50 prosenttia hiilipäästöistään vuoden 2005 tasosta vuoteen 2030 mennessä.

Suomen ilmastoasioiden pääneuvottelijanakin toimiva Honkatukia arvioi keskiviikkona, että Yhdysvaltojen päästövähennysten tuleekin olla vähintään samalla tasolla kuin EU:n.

– Tämä olisi erittäin lupaava alku. Tavoite voisi olla kunnianhimoisempikin, mutta Bidenilla tulee olemaan haasteita jo siinä, että hän saa vietyä lainsäädäntöön nämä tavoitteet ja sitten vielä toimia niiden saavuttamiseksi, Honkatukia sanoo.

Päästöleikkaukset merkitsisivät suuria muutoksia erityisesti Yhdysvaltojen energia- ja kuljetussektoreille.

Kuullaanko Kiinalta tai Venäjältä uusia avauksia?

Yhdysvaltojen uuden ilmastolupauksen lisäksi kokouksessa odotetaan eniten Kiinan ja Venäjän esiintymistä, eikä vähiten siksi, että niiden välit Yhdysvaltoihin ovat kiristyneet entisestään viime aikoina.

– Yhdysvaltain ilmastolähettiläs John Kerry vietti paljon aikaa Kiinassa viime viikolla, joten toivoisin, että Yhdysvalloilla ja Kiinalla olisi jokin koordinoitu ulostulo. Venäjä on arvoitus, eikä sieltä ole totuttu kunnianhimoisia ilmastopoliittisia ilmoituksia kuulemaan, pohti ilmastoneuvottelija Outi Honkatukia keskiviikkona.

Xi Jinping kättelee nauravaa Joe Bidenia, vieressä Barack Obama
Kiinan presidentti Xi Jinping tapasi silloisen varapresidentin Joe Bidenin Washingtonissa syyskuussa 2015. Virtuaalinen ilmastokokous on heidän ensimmäinen tapaamisensa Bidenin presidenttikaudella.Erik S. Lesser / EPA

Ilmastokysymyksissä Kiina ja Venäjä ovat ilmoittaneet haluavansa tehdä yhteistyötä. Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken totesi kuitenkin varalta jo alkuviikosta, että Yhdysvallat ei aio käydä vaihtokauppaa ilmastotoimilla.

Lue myös: Yhdysvallat ja Kiina sitoutuvat tekemään yhteistyötä ilmastokriisin vastaisessa taistelussa

Kiinan ulkoministeriön mukaan maan presidentti Xi Jinping pitää etäkokouksessa “tärkeän puheen”, ja Kremlistä kerrotaan Vladimir Putinin aikovan kertoa Venäjän näkemyksistä kansainvälisestä yhteistyöstä.

Outi Honkatukian mukaan tärkeintä olisi, että maat ilmoittaisivat merkittävistä päästövähennyksistä vuoteen 2030 mennessä.

Kiina ja Venäjä eivät ole vielä ilmoittaneet uusista lupauksista Pariisin ilmastosopimuksen tavoitteisiin pääsemiseksi. Kiinan presidentti esitti tosin jo viime vuonna, että maa voisi pyrkiä pysäyttämään päästöjensä kasvun jo ennen vuotta 2030 ja olisi hiilineutraali vuonna 2060.

Kiinan valtion vastikään päätetyssä viisivuotissuunnitelmassa ei kuitenkaan ole esitetty keinoja päästöjen hidastamiseksi, eikä uutta lupausta ole virallisesti annettu YK:llekaan.

EU sopi uudesta ilmastolaista Bidenin kokouksen alla

Euroopan unionilla on kokonaisuutena Kiinan ja Yhdysvaltojen jälkeen maailman kolmanneksi suurimmat päästöt. EU ilmoitti joulukuussa kiristävänsä päästöleikkaukset 55 prosenttiin vuoden 1990 tasosta vuoteen 2030 mennessä. Sen arvioitiin tekevän EU:sta hiilineutraalin vuoteen 2050 mennessä.

Keskiviikkona EU:ssa päästiin sopuun ilmastolaista, joka tekee tavoitteista myös sitovia.

– Lailla on suuri merkittävyys EU:n uskottavuuden kannalta. Tämä todistaa, että EU kykenee viemään päämiestasolle päätetyt asiat myös lainsäädäntöön, ympäristöministeriön Honkatukia arvioi.

John Kerry, Ursula von der Leyen ja Frans Timmermans EU:n ja Yhdysvaltojen lippujen edessä
Yhdysvaltain ilmastolähettiläs John Kerry (vas.) kävi 9. maaliskuuta Brysselissä tapaamassa EU-komission puheenjohtajaa Ursula von der Leyenia ja ilmastokomissaari Frans Timmermansia.Olivier Hoslet / EPA

Honkatukia huomauttaa kuitenkin, että EU:n osuus päästöistä on noin kahdeksan prosenttia, joten asiaa on katsottava globaalilla tasolla.

– Siinä mittakaavassa on erittäin tärkeää, että Yhdysvallat, Kiina, Intia, Venäjä ja Japani ovat myös mukana talkoissa ja että niillä on kunnianhimoisia tavoitteita myös jo vuoteen 2030 mennessä, eikä vain vuoteen 2050 mennessä.

Lue myös: Tästä tulee ilmastovuosi EU:ssa, jaossa satoja miljardeja euroja – Saastuttamisen hinta nousee, teollisuuden päästöt pienenevät 21.1.

Seuraava pysäkki Glasgow

Bidenin etäkokous toimii lähinnä tarkistuspisteenä matkalla kohti viime syksyltä lykättyä YK:n ilmastohuippukokousta.

Skotlannin Glasgow'ssa on marraskuussa tarkoitus tarkastella maiden ilmastotavoitteita ja niiden yhteensopivuutta Pariisin ilmastosopimuksen kanssa.

Yhdysvaltojen, EU:n ja muiden mahdolliset tavoitteet voisivat siis toimia Bidenin etäkokouksessa päänavaajana ja kannusteena muille. Marraskuun huippukokousta isännöivä Britannia ehti jo tällä viikolla lyödä uudet kovemmat tavoitteet tiskiin.

Maa lupasi jo viime syksynä leikata päästöjään 68 prosenttia vuoden 1990 tasosta vuoteen 2030 mennessä. Keskiviikkona pääministeri Boris Johnson kuitenkin kertoi lisäksi, että maa leikkaa vuoteen 2035 mennessä 78 prosenttia.

Suuntaviivoja Glasgow’hun pohtivat Bidenin etäpalaverissa yhteensä noin 40 maan johtajat. Suurimmat EU-maat ovat saaneet kutsun erikseen, useimpia edustavat EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen ja Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Charles Michel.

Esimerkiksi myös Tanska on kuitenkin kutsuttu erikseen, Suomea tai Ruotsia ei. Ympäristöministeriön Honkatukia arvelee, että kutsujen perustelut tiedetään vain Valkoisessa talossa.

Uutista on korjattu 22.4. klo 10.05: Mediatietojen mukaan Biden olisi lupaamassa päästöleikkausta vuoden 2005 tasosta, ei vuoden 1990 tasosta, kuten jutussa aiemmin luki.

Voit keskustella aiheesta perjantaihin kello 23:een saakka.

Lue lisää:

Yhdysvallat ja Kiina hierovat kumppanuutta ilmastonmuutoksen torjumisessa – Ilmastolähettiläs John Kerry vierailulla Shanghaissa

Uusi raportti: Tiukat ilmastotavoitteet ja talouskasvu voidaan yhdistää – näillä toimilla se onnistuu, jos onnistuu

Yhdysvaltain ulko- ja puolustusministerien Aasian-vierailu antaa vihiä Bidenin hallinnon ulkopolitiikasta: "Tulemme torjumaan Kiinan painostusyritykset ja hyökkäykset"

YK:n ilmastokokous on viimeinen mahdollisuus ratkaista ympäristökriisi, sanoo Yhdysvaltain ilmastolähettiläs Kerry

Lähteet: AP, Reuters, AFP

Lue seuraavaksi