Hyppää sisältöön

Vaasan Oy lopettaa suosittujen tuoreleipien leipomisen Kotkassa ja keskittää tuotantoa Vantaalle – 39 työntekijälle potkut: "Tässä on se kiitos"

Lisäksi yhtiö lomauttaa Vantaan leipomon työntekijät tammikuuhun 2022 mennessä.

Vaasan Oy irtisanoo noin 39 työntekijää vuoden 2022 aikana. Arkistokuva. Kuva: Pasi Reiju / Vaasan Oy

Vaasan Oy lakkauttaa tuoreleipätuotannon Kotkassa toukokuussa 2022 ja rakentaa uuden tuotantolinjan Vantaan leipomoon.

Yhtiö irtisanoo noin 39 henkilöä vuoden 2022 aikana. Irtisanomiset kohdistuvat pääasiassa Kotkan tuoreleipomon työntekijöihin. Kotkassa työskentelee tällä hetkellä reilut 30 henkilöä.

Lisäksi yhtiö lomauttaa Vantaan leipomon työntekijöitä tammikuuhun 2022 mennessä.

Yhtiö sai maaliskuussa alkaneet yhteistoimintaneuvottelut päätökseen maanantaina.

Vaasan Oy:n mukaan Kotkan tuoreleipätoiminnan lakkauttaminen on "valitettavaa, mutta välttämätöntä".

– Kotkan tuoreleipälinja on tulossa lähivuosina teknisen ikänsä päähän. Tuotantoon ja logistiikkaan liittyvistä syistä investointi uuden tuotantolinjan rakentamiseksi on järkevintä tehdä Vantaan leipomoon, Vaasan Oy:n toimitusjohtaja Thomas Isaksson sanoo tiedotteessa.

Vaasan Oy:n Kotkan leipomon työntekijöiden pääluottamusmies Eero Partanen kertoo, että päällimmäinen tunne lakkautuspäätöksestä on pettymys. Partasen mukaan työllistyminen on tällä hetkellä Kotkassa erityisen vaikeaa. Vastaavia töitä ei voi saada.

– Kommentit ovat työpaikalla olleet äärilaidassa sellaisia, että asunto pitää myydä ja omaisuutta realisoida, että tulee toimeen. Kyllähän se totta kai shokki on ollut, etenkin niille, joilla on asunto ja alaikäisiä lapsia kotona, Partanen sanoo.

Taustalla kauraleivän suosio

Vaasan Oy kertoi maaliskuussa suunnitelmistaan lakkauttaa Kotkan tuoreleipätuotanto.

Yhtiön mukaan kauraleivän suosio on kasvanut niin voimakkaasti, ettei Kotkan tuotantolinja enää pysty vastaamaan kasvaneeseen kysyntään. Pääluottamusmies Partanen ihmettelee suuresti sitä, että hyvä tulos voi johtaa irtisanomisiin.

– Kotkassa valmistettu kauratyyny on Suomen myydyin kauratuote. Se on Kotkassa aloitettu, ja me olemme tehneet sen tunnetuksi Suomessa ja tehneet yhtiölle hyvää tulosta. Tässä on se kiitos, Partanen sanoo.

Vaasan Oy rakentaa uuden tuotantolinjan Vantaalle. Yhtiö investoi kauraleivän valmistuskapasiteetin kasvattamiseen yli seitsemän miljoonaa euroa.

Yhtiön suunnitelmat eivät koske Lantmännen Cerealian näkkileipätuotantoa Kotkassa.

Vaasan Oy työllistää Suomessa noin 530 henkilöä. Leipomotoimintaa on yhteensä viidellä paikkakunnalla.

Muutettu 21.4.2021 kello 18.04: Lisätty pääluottamusmies Eero Partasen kommentit.

Muutettu 28.4.2021 kello 17.53: Korjattu, että Vantaan leipomotyöntekijöistä lomautetaan vain osa, ei kaikkia.

.
.