Hyppää sisältöön

Infektioylilääkäri Broas: koronatilanne Lapin sairaanhoitopiirin alueella hyvä – viime viikon jälkeen ei uusia tartuntoja

Kesän tilannetta on silti vielä vaikea ennustaa.

Koronatilanne on hyvä, vaikka uhkiakin on, sanoo Broas. Kuva: Mia Sivula / Yle

Lapin sairaanhoitopiirin alueella ei ole todettu tänäänkään uusia koronavirustartuntoja. Aiemmin tänään Rovaniemellä todettu positiivinen tartunta osoittautui myöhemmissä testeissä negatiiviseksi.

Edellisen kerran Lapin sairaanhoitopiirin alueella todettiin koronatartunta viime viikolla.

Infektioylilääkäri Markku Broas on koronatilanteeseen tyytyväinen. Uhkia on silti olemassa.

– Norrbottenissa on aktiivinen tautitilanne, ilmaantuvuusluku siellä on yli 800, joka on hurjan suuri. Myös Etelä-Suomessa on tautiaktiivisuutta. Mutta ilman muuta tilanne on tällä hetkellä positiivinen, Broas sanoo.

Lapin kunnissa on rokotettu nyt noin 80 prosenttia kaikista 70–74-vuotiaista. Loput ikäluokkaan kuuluvat rokotetaan viikon sisällä. Osassa kuntia on alettu jo rokottaa jo alle 70-vuotiaita riskiryhmään kuuluvia, ja heidän rokottamisensa etenevät ripeästi.

Kesän isojen yleisötilaisuuksien tilanne yhä auki

Hallitus hyväksyi vastikään tarkennetun suunnitelman koronaviruksesta johtuvien rajoitteiden purkamisesta.

Lapin aluehallintoviraston päätöksen mukaan tällä hetkellä Lapissa saa kokoontua enintään 20 hengen ryhmissä. Määräys on voimassa toukokuun 11. päivään asti.

Broaksen mukaan nyt vielä odotellaan, mitä tehdään Lapissa kesällä järjestettävien yli 50 hengen tapahtumien suhteen. Lapin sairaanhoitopiiri on kokoamassa asiantuntijatyöryhmää, joka arvioisi kesän tapahtumien turvallisuusnäkemyksiä.

Koronatilanteen kehittyminen vaikuttaa päätöksiin.

– Mikä tilanne on kesä-, heinä- tai elokuussa, sen ennustaminen on vaikeaa. Olemme nyt kaksi viikkoa edellä viime keväästä, mitä tulee koronatilanteen rauhoittumisen suhteen. Tautipaineita tulee kuitenkin Etelä-Suomesta ja Ruotsista.

MM-ralli onnistuttiin järjestämään Rovaniemellä koronaturvallisesti. Kuva: Tomi Hänninen

Viime talven tapahtumista opittiin paljon.

– Meillä on ollut isoja urheilutapahtumia korona-aikana. Oli Levin maailmancup, oli MM-ralli. Niissä järjestettiin tulotestausta ja kuplamallia, ja niiden vuoksi tapahtumissa pärjättiin koronatilanteessakin hyvin.

Näitä kokemuksia kannattaa peilata jatkossakin esimerkiksi Jukolan viestin kohdalla, Broas sanoo.

Lisää Lapin uutisia Yle Areenassa: kuuntele, katsele ja lue, mitä lähelläsi tapahtuu.