Hyppää sisältöön

"Siellä on museoautoa, tuning-autoa, kaikenlaista löytyy", kertoo vuokrafirman päällikkö – pienten vuokrahallien kysyntä kovassa kasvussa

Yritysten lisäksi halleja vuokraavat harrasteryhmät ja yksityishenkilöt. Kiinteistöjuristi neuvoo sopimaan tarkasti ja kirjallisesti hallin käyttötarkoituksesta kuten siitä, saako hallissa korjata tai pestä autoja.

Autoharrastajat ovat Talliosakkeen suurin asiakasryhmä heti yritysten jälkeen, kertoo aluepäällikkö Jani Sanevuori. Kuva: Markku Rantala / Yle

Koronapandemiasta huolimatta vuokrattavien hallitilojen kysyntä ja rakentaminen on jatkunut vilkkaana. Muun muassa alan markkinajohtajalle, Den-ryhmään kuuluvalle Talliosakkeelle vuoden alku on ollut vahvaa aikaa.

– Teimme ensimmäisellä kvartaalilla ennätystuloksen, sanoo Talliosakkeen vuokrausliiketoiminnan johtaja Maarit Helander.

Noin 60 prosenttia yhtiön asiakkaista on yrityksiä, ja loput muun muassa harrasteryhmiä ja yksityishenkilöitä. Tosin pääkaupunkiseudulla vuokrat tuppaavat olemaan sen verran korkeita, että tiloja vuokrataan useamman harrastajan porukalla.

Uskomme, että tästä vuodesta tulee meidän kovin vuosi, sanoo Talliosakkeen vuokrausliiketoiminnan johtaja Maarit Helander. Kuva: Markku Rantala / Yle

– Siellä on museoautoa, tuning-autoa, kaikenlaista löytyy. Omia autoja halutaan laittaa ja pitää kunnossa. Ja sitten on ihan myöskin kausisäilytystä, kertoo Talliosakkeen aluepäällikkö Jani Sanevuori.

Yritys- ja elinkeinotoiminnan näkökulmasta vuokrahalleilla on monia etuja: Tilat saa nopeasti käyttöönsä, hallien ympäristö on siisti ja kameroin valvottu ja tilat ovat pääpiirteissään saman oloisia useimmilla paikkakunnilla.

– Miksi on lähdetty Talliosakkeen tai yleensäkin vuokralle, niin pystytään pitämään kulurakenne pienenä ja tiedetään mitä siihen menee ja silloin ei myöskään jouduta sitouttamaan pääomaa niin paljoa kerralla, perustelee Suomen Pläkkärien toimitusjohtaja Joel Rantanen.

Suomen Pläkkäreillä on parhaillaan työn alla muun muassa Pornaisten kirkon katto, sanoo toimitusjohtaja Joel Rantanen. Kuva: Markku Rantala / Yle

Talliosakkeella vuokrasopimukset ovat vakioituja, mutta silti vuokrasuhteeseen sitoutuvan kannattaa aina olla tarkkana.

Ensinnäkin hallitilojen vuokraamisessa noudatettava lainsäädäntö poikkeaa asuinhuoneistoja koskevista pykälistä.

Toisin kuin laki asuinhuoneistojen vuokraamisesta, laki liikehuoneistojen vuokraamisesta on sopimuksenvaraisempi ja siinä vuokrasuhteen osapuolia pidetään tasavertaisempina.

– Tärkeintä on sopia asioista kirjallisesti, niin että mahdollisessa kiistatilanteessa voidaan näyttää, mistä on sovittu, sanoo kiinteistöoikeuteen perehtynyt asianajaja Marina Furuhjelm.

Tarkasti sovittavia asioita ovat muun muassa tilan käyttötarkoitukset: Saako hallissa esimerkiksi korjata tai pestä autoja.

Esimerkiksi tallilla usein ymmärretään pelkästään ajoneuvon säilyttämiseen tarkoitettua tilaa, kun taas verstas- tai korjaamotilan luonteeseen kuuluvat myös laajemmat huoltotyöt.

Hallitiloja vuokrattaessa on tärkeää sopia tilan käyttötarkoituksesta, neuvoo asianajaja Marina Furuhjelm. Kuva: Isto Janhunen Yle

Tyypillinen asia, joka aiheuttaa erimielisyyksiä vuokranantajan ja vuokralaisen välillä, on se, mikä on luonnollista kulumista.

– Riippuu käyttötarkoituksesta, minkälaisia jälkiä jää. Jos vuokrataan autokorjaamolle, jälkiä varmaan jää enemmän kuin jos vuokrataan työhuoneeksi joku tila. Tämä on yksi asia, josta valitettavan usein riidellään. Ja nämä riidat olisi vältettävissä, jos sovittaisiin vähän tarkemmin silloin kun sopimuksia tehdään, sanoo Furuhjelm.

Talliosakkeen vuokralaiset ovat varsin hyvin hoitaneet velvoitteensa.

– Koko toiminnan aikana meillä on ollut alle kymmenen häätöä, kertoo Helander.

Joitain tiloja on jouduttu kuitenkin tyhjentämään. Meno ei kuitenkaan ole ollut samanlaista kuin amerikkalaisten tv-ohjelmien tunnetuksi tekemissä hylättyjen varastojen huutokaupoissa.

– Siinä on ulosottomies mukana tarkastamassa, onko siellä jotain ulosmitattavaa, Helander sanoo.