1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Venäjän politiikka

Lääkärien mukaan Aleksei Navalnyi voi kuolla minä päivänä tahansa syömälakon vuoksi: miksi poliitikko on valmis uhraamaan oman henkensä?

Syömälakko on poliittisen vaikuttamisen raju keino, eikä oppositiopoliitikko Aleksei Navalnyi ole historian ensimmäinen siihen ryhdyttyään.

Venäjän politiikka
Aleksei Navalnyi lasihäkissä oikeudenistunnossa Moskovassa.
Aleksei Navalnyi oikeudenistunnossa Moskovassa 20. maaliskuuta.

Venäläinen oppositiopoliitikko ja yhteiskunnallinen aktivisti Aleksei Navalnyi on ollut syömälakossa jo 22 päivää. Navalnyi aloitti syömälakon protestina, koska ei saanut tavata vankilassa itse valitsemiaan lääkäreitä.

Useat lääkärit varoittivat jo viime viikonloppuna, että Navalnyi voi pian kuolla syömälakon seurauksena. Myös Navalnyin juristi on kertonut julkisuuteen, että Navalnyin terveydentila on heikentymässä.

Syömälakko on usein viimeinen ja ainoa käytettävissä oleva keino, jolla koetetaan vaikuttaa omaan itseen kohdistuvaan sortoon, ihmisoikeusasiantuntija Anu Tuukkanen Amnestylta selventää.

– Syömälakko liittyy usein poliittisesti motivoituneisiin tuomioihin ja vankilaoloihin. Se on hyvin vahva viesti, jossa oma elämä laitetaan peliin, kun muita keinoja ei enää ole, Tuukkanen sanoo.

Navalnyi tuomittiin vankilaan tammikuussa, kun hän palasi Venäjälle Saksasta. Hän oli ollut saksalaisessa sairaalassa hoidossa myrkytyksen vuoksi. Amnestyn mukaan Navalnyin saama tuomio oli räikeän epäoikeudenmukainen, eikä hänen pitäisi olla vankilassa lainkaan.

Amnesty Internationalin Suomen osaston ihmisoikeuspuolustajien asiantuntija Anu Tuukkanen punatiilisen seinän edessä, vakava ilme kasvoillaan.
Amnestyn asiantuntija Anu Tuukkasen mukaan on mahdotonta ennakoida, miten Aleksei Navalnyin tilanne Venäjällä etenee, koska ihmisoikeusnäkökulmasta Putinin hallituksen politiikka on kuin musta laatikko.Amnesty International Suomi

Saadakseen oikeutta Navalnyi on valmis äärimmäisiin tekoihin, ja hän on onnistunut viestittämään tilanteen kriittisyyttä syömälakolla, Tuukkanen pohtii.

– Hänen terveydentilansa oli huono jo vankilaan mennessä myrkytyksen takia. Ei ole täyttä varmuutta, miten se yhdistettynä syömälakkoon vaikuttaa.

Perusterve ihminen pystyy olemaan syömälakossa keskimäärin 50-60 päivää, ravitsemusterapeutti Päivi Lassila selittää. Jos taustalla on tulehduksia tai muita sairauksia, keho ei kestä niin kauan, koska esimerkiksi tulehdukset lisäävät kehon proteiinin tarvetta.

– Keho käyttää ensin glykogeenivarastot tyhjiin, ja sen jälkeen kehon omaa rasvaa ja proteiinia lihaksista. Esimerkiksi sydän on lihas, jolloin sydän heikkenee pitkän syömälakon seurauksena.

Jos syömälakko johtaa kuolemaan, se johtuu useimmiten sydämen pettämisestä. Kehon toiminta heikkenee muutenkin rajusti syömättömyyden jatkuessa pitkään, jolloin esimerkiksi keuhkojen ja munuaisten toiminta romahtaa.

Syömättömyys on omalla keholla tehtävää politikointia

Syömälakko on helppo, mutta äärimmäinen keino haastaa vastustajaansa, jos muut vaikuttamisen tai aktivismin mahdollisuudet ovat poissuljettuja.

Syömälakolla voi haastaa vastustajansa kohdistamaan lakkoilijaan vastatoimia, jotka voidaan määrittää kidutukseksi, maailmanpolitiikan professori Teivo Teivainen Helsingin yliopistosta selventää.

– Lakkoilija siis asettaa valtion häpeään, jos se kohdistaa laajasti tuomittuja toimia lakkoilijaan, Teivainen sanoo.

Esimerkiksi Maailman lääkäriliitto on sanonut pakkosyötön olevan lähtökohtaisesti ihmisoikeusloukkaus, joka voi täyttää kidutuksen tuntomerkit, Tuukkanen jatkaa.

Navalnyin tapauksessa syömälakko kuitenkin heikentää hänen terveydentilaansa joka päivä. Mikäli syömälakko johtaa Navalnyin menehtymiseen, vastuu siitä on vankilaviranomaisilla, Tuukkanen sanoo.

Jos Navalnyi saisi haluamaansa hoitoa, hän voisi lopettaa syömälakon, ja menehtymisen uhka hälvenisi.

– Vaikea sanoa, miten pitkälle Venäjällä ollaan valmiita menemään tässä tilanteessa.

Jos vankilan viranomaiset päätyvät pakkosyöttöön, se voidaan nähdä rangaistuksena Navalnyin vaatimuksesta saada hoitoa haluamiltaan lääkäreiltä, Tuukkanen sanoo.

Onko syömälakkoilu toimiva poliittisen vaikuttamisen keino, ja mihin kaikkeen sitä on käytetty historiassa? Näitä ja monia muita kysymyksiä puidaan Takaisin Pasilaan -podcastin jaksossa. Voit kuunnella jakson Yle Areenasta tai alapuolelta.

Kuuntele Takaisin Pasilaan tästä

Mikäli sinulla tai läheiselläsi on syömishäiriön oireita, niihin saa apua. Soita Syömishäiriöliiton tukipuhelimeen 02 251 9207.

Voit keskustella aiheesta torstai-iltaan 22.4.2021 klo 23 asti.

Video: Tällainen on Venäjän opposition voimahahmon Aleksei Navalnyi
Valtaeliitin vahtikoira, populisti, piikki Putinin lihassa - video kertoo kuka on Aleksei Navalnyi
Lue seuraavaksi