1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. rokotteet

Vihdoinkin rokotuksia myös työikäisille pääkaupunkiseudulla, talkoisiin ehkä jo toukokuussa – Terveysjohtaja: "Usealla firmalla on halukkuutta rokottaa"

Rokotusten laajeneminen työterveyshuoltoon on kiinni rokotteiden saatavuudesta.

rokotteet
Sairaanhoitaja antamassa koronarokotetta.
Sairaanhoitaja antoi koronarokotteen iäkkäälle riskiryhmäläiselle Lohjalla 17. helmikuuta.Petteri Bülow / Yle

Koronarokotukset työterveyshuolloissa alkanevat näillä näkymin toukokuussa, sanoo Helsingin päihde- ja terveyspalveluiden johtaja Leena Turpeinen. Rokotusten laajenemista työterveyshuoltoon hidastaa rokotteiden heikko saatavuus.

– Helsingissä on aloitettu tällä viikolla yli 60-vuotiaiden rokotukset. Siitä edetään pikku hiljaa nuorempia kohti eli ollaan tulossa ikäryhmään, joka on yksityisen työterveyshuollon piirissä, kertoo johtaja Turpeinen.

Rokotusten laajentamisella yksityisen puolen työterveyshuoltoon tavoitellaan erityisesti rokotusten nopeuttamista. Suuri osa pääkaupunkiseudulla töissä olevista hoidetaan yksityisten yritysten tarjoamassa työterveyshuollossa.

– Työssäkäyvillä yksityisen työterveyshuollon piirissä olevilla olisi sitten kaksi mahdollisuutta ottaa rokotus. Joko työterveyshuollon kautta tai meidän kaupungin omien pisteiden kautta, Turpeinen sanoo.

Helsinki on viime viikkoina kartoittanut yhdessä Espoon ja Vantaan kanssa yksityisten terveysyritysten valmiutta rokottaa työssäkäyviä pääkaupunkiseutulaisia työterveyshuollon kautta.

– Markkinakartoituksen perusteella näyttää siltä, että usealla firmalla on halukkuutta rokottaa, sanoo Turpeinen.

Rokotusten järjestämisestä yrityksissä on laadittu Turpeisen mukaan jo sopimusluonnoksia, joita on katsottu ja hiottu yhdessä Espoon ja Vantaan kanssa.

Työssäkäyvät rokotetaan näillä näkymin PfizerBiontechilla

Tarkkaa aikaa rokotusten laajenemiselle yksityisen puolen työterveyshuoltoon on Turpeisen mukaan toistaiseksi vaikea arvioida erityisesti siksi, että rokotteiden saatavuudesta ei ole tarkkaa tietoa pitkälle eteenpäin.

Hidasteita rokotusten etenemisessä nuorempiin työssä käyviin pääkaupunkiseutulaisiin aiheuttaa muun muassa se, että laajasti käytettäväksi suunniteltu AstraZenecan rokotetta ei anneta veritulppariskin vuoksi alle 65-vuotiaille.

– Olemme Pfizerin rokotteen varassa ja näkymä on pari viikkoa eteenpäin, Modernan rokotetta emme ole saaneet lainkaan, kertoo johtaja Turpeinen.

Tällä hetkellä kaupungilla ei jää Turpeisen mukaan ikäihmisten ja riskiryhmäläisten rokottamisen jälkeen annoksia jaettavaksi muille toimijoille.

– Jos rokotteita lähtee tulemaan isoja annoksia ja meillä on paljon pistettävää, otamme kaiken vapaana olevan kapasiteetin asiaa hoitamaan.

Kun rokotukset työterveyshuollossa alkavat, ne toteutetaan ikäjärjestyksessä, kuten tähän asti, eli vanhimmista nuorimpiin.

Lue seuraavaksi