Hyppää sisältöön

Päättyvä jäätalvi jää historiaan keskimääräisenä: Perämerellä tarvitaan vielä murtajia

Ilmatieteen laitoksen mukaan jään määrä on vähentynyt vuosituhannen alkuun verrattuna.

Perämerellä on tällä hetkellä ahtojäätä, kuten oli helmikuussa 2019. Kuva: Laura Valta / Yle

Ilmatieteen laitoksen mukaan taakse jäämässä oleva jäätalvi tallentuu tilastoihin keskimääräisenä. Talven laajin jäätilanne koettiin helmikuun puolivälissä, kun jäällisen alueen laajuus oli noin 130 000 km².

– Alueellisesti tämä vastaa melko hyvin nykytalvien keskiarvoa. Vielä vuosituhannen alussa keskimääräisenä talvena oli jäätä 40 000 – 50 000 km² enemmän, ilmatieteen laitos vertaa tiedotteessaan.

Vaikka talvet leutonevat ja jään määrä vähenee, merenkulullisesti talvista ei tule helpompia, vaan voi käydä päin vastoin.

– Kun pakkasjaksot ja eteläisten ilmavirtausten leudot jaksot talven aikana vuorottelevat, jäät pakkautuvat vaikeakulkuisiksi ahtojääalueiksi tai muodostavat laajoja sohjoalueita, sanoo jääasiantuntija Jouni Vainio.

Vainion kuvaamissa tilanteissa kauppalaivat eivät pärjää omillaan vaan tarvitsevat jäänmurtajien avustusta.

Perämeren rantajäät haurastuvat ja ovat arvaamattomia

Ilmatieteen laitoksen jääpalvelun mukaan Suomenlahti on nyt jäätön, mutta Perämerellä ja Saimaalla talvi jatkuu, ja jäänmurtajat jatkavat meriliikenteen avustamista.

Perämerellä on jäätä linjan Kalajoki-Luulaja pohjoispuolella. Jäät ovat 20–50 senttimetriä paksuja ja ahtautuneita.

Ilmatieteen laitoksen mukaan talven jatkumisesta huolimatta rantajäät alkavat haurastua ja jäät ovat monin paikoin arvaamattomia jo Perämerenkin rannoilla.

Lisää Lapin uutisia Yle Areenassa: kuuntele, katsele ja lue, mitä lähelläsi tapahtuu.