1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Tšad

Presidentin kuolema ajoi Tšadin sekasorron valtaan – kapinalliset uhkaavat marssia pääkaupunkiin, valta siirtyi presidentin pojalle

Tšadin poliittinen oppositio pitää armeijan puuttumista tilanteeseen vallankaappauksena.

Tšad
Kolme vuosikymmentä Tšadin presidenttinä toimineen Idriss Débyn poika Mahamat Kaka
Kolme vuosikymmentä Tšadin presidenttinä toimineen Idriss Débyn poika Mahamat Kaka on noussut Tšadin presidentiksi. 37-vuotias kenraali tunnetaan myös nimellä Mahamat Idriss Déby Itno.AOP

Keski-Afrikassa Tšadissa tiistaina kuolleen presidentti Idriss Débyn poika, kenraali Mahamat Kaka, on nimetty Tšadin presidentiksi ja asevoimien komentajaksi, kertovat uutistoimistot.

Uutiskanava al Jazeeran (siirryt toiseen palveluun)mukaan presidentin valtaoikeuksien siirtämistä säädettiin erikseen laissa. Tšadin poliittinen oppositio pitää armeijan puuttumista tilanteeseen vallankaappauksena. Ammattiliitot ovat kutsuneet koolle lakkoja tilanteen takia.

Armeijan mukaan se on sitoutunut vallan siirtämiseen takaisin siviilihallinnolle puolentoista vuoden kuluessa.

Kapinalliset ovat uhanneet marssia pääkaupunki N'Djamenaan. Tällä hetkellä ei tiedetä tarkalleen, kuinka kaukana kapinallisjoukot ovat pääkaupungista.

Taistelut hallituksen joukkojen ja kapinallisten aseryhmien välillä ovat Tšadissa melko yleisiä. FACT-kapinallisryhmä kertoi eilen vallanneensa useita armeijan varuskuntia Tšadin pohjoisosassa Saharan autiomaassa lähellä Libyan ja Nigerin rajoja. FACT pitää majaansa Libyassa, jossa se on tehnyt yhteistyötä Libyan itäosaa hallitsevan sotapäällikkö Khalifa Haftarin kanssa.

Idriss Deby viherässä paidassa ja laikissa sekä aurinkolaseissa
Tšadin presidentti Idriss Déby on armeijan mukaan kuollut kapinallisia vastaan käydyssä taistelussa.Ludovic Marin / EPA

Déby kuoli rintamalla saamiinsa vammoihin taistelussa kapinallisia vastaan tiistaina. Déby oli yksi Afrikan pitkäaikaisimmista presidenteistä. 68-vuotias Déby oli valittu kuudennelle kaudelleen vain hieman yli viikko sitten 11. huhtikuuta. Hän sai lähes 80 prosenttia äänistä vaaleissa, joita oppositio boikotoi.

Entinen siirtomaaisäntä Ranska on tukenut vuosien varrella Débyn hallintoa aseellisesti taistelussa kapinallisia vastaan, sillä Déby oli länsimaiden liittolainen Länsi- ja Pohjois-Afrikan jihadistiliikkeitä vastaan.

17 miljoonan asukkaan Tšad kuuluu maailman köyhimpiin maihin, vaikka sillä on mittavat öljyvarannot.

Lue myös:

Armeija: Tšadin presidentti on kuollut rintamalla saamiinsa vammoihin

Lähteet: STT, REUTERS, AP

Lue seuraavaksi