1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Helsinki käyttää 7,6 miljoonaa euroa henkilöstön koronabonuksiin, liikunta- ja kulttuurisetelit myös elvyttäisivät koronasta kärsineitä aloja

Helsingin kaupunki on Suomen suurin työnantaja. Uuden henkilöstöedun piirissä on jopa 37 000 työntekijää.  

Kotimaan uutiset
Oppilaat kädet ilmassa koululuokassa.
Kaupungin työntekijöiden koronabonus on käytettävissä kesäkuussa.Benjamin Suomela / Yle

Helsinki käyttää 7,6 miljoonaa euroa kaupungin henkilöstön koronabonuksiin. Kovan koronavuoden läpikäyneet työntekijät palkitaan liikunta- ja kulttuuriseteleillä. Kaupunginvaltuusto päätti palkitsemisesta pitkän keskustelun päätteeksi myöhään keskiviikkoiltana.

Henkilöstöetu on verovapaa ja arvoltaan enintään 200 euroa. Uudesta koronabonuksesta ja sen suuruudesta kerrotaan työntekijöille tarkemmin kevään aikana.

SDP:n valtuustoryhmän puheenjohtajan Eveliina Heinäluoman mukaan koronabonus on kiitos koronavuoden aikana tehdystä työstä.

– Monet ovat venyneet työssään jopa äärirajoille, Heinäluoma sanoo.

Kokoomus: Veronkevennys toimisi lahjakortteja paremmin

Valtuuston päätöksellä kaupunginhallitus voi ylittää vuoden 2021 talousarvion käyttövaroja 7, 6 miljoonalla eurolla.

SDP:n valtuustoryhmä peräsi jo helmikuussa selvitystä kaupungin henkilöstön palkitsemiseksi.

Valtuustossa käytiin illan aikana vilkas keskustelu palkitsemisesta. Kokoomus olisi pitänyt koronabonusta parempana vaihtoehtona kunnallisveron höllentämistä.

– Tiukimmalla tässä ovat olleet yksityisen sektorin työntekijät, joista osa on jopa menettänyt työnsä ja toimeentulonsa, kokoomuksen valtuutettu Otto Meri sanoi.

Meri totesi, että kaupungin työntekijät on ilman muuta hyvä huomioida, mutta he ovat jo kuitenkin pääosin saaneet pitää työnsä.

Vasemmistoliitto peräsi 750 euron rahallista korvausta

Vasemmistoliitto peräsi liikunta- ja kulttuurisetelien lisäksi kaikille työntekijöille 750 euron rahallista kertakorvausta.

Etenkin vasemmistoliitto ja SDP kritisoivat sitä, että kaupungin henkilöstölle jätettiin tänä vuonna tulospalkkiot maksamatta.

Vasemmistoliiton esityksen tarkoitus oli kompensoida koronan takia maksamattomien tulospalkkioiden jättämä aukko työntekijöiden kukkarossa raskaan vuoden jälkeen.

Kaupunki perusteli päätöstään sillä, että tulospalkkioiden ehdot eivät täyttyneet.

– Tämä johtui koronasta, eikä työntekijöistä, vasemmistoliiton Paavo Arhinmäki latasi.

Myös vihreät pitivät henkilöstön palkitsemista tärkeänä.

– Koko henkilöstön huomioiminen liikunta- ja kulttuuriseteleillä on varmasti paikallaan, valtuutettu Hannu Oskala sanoo.

SDP:n tavoin vihreät toivoivat selvitystä siitä, ovatko jotkut ammattiryhmät joutuneet erityisen koville koronan kurimuksessa.

Liikunta- ja kulttuurisetelit myös elvyttävät taloutta

Valtuuston päättämä koronabonus on tarkoitus toteuttaa digitaalisena sovelluksena eli esimerkiksi puhelimeen ladattavana arvona, jolla voi ostaa lippuja ja palveluja. Tämä olisi käytettävissä kesäkuussa.

SDP:n valtuutettu Sinikka Vepsä pelkäsi, että kaikilla työntekijöillä ei välttämättä ole mahdollisuuksia käyttää digitaalisia välineitä.

– Pitää huolehtia, että etu ei mene tämän vuoksi keneltäkään sivu suun, Vepsä sanoi.

Liikunta-ja kulttuuriseteleitä pidettiin valtuustossa hyvänä vaihtoehtona siksi, että ne lisäävät työhyvinvointia ja myös elvyttävät koronasta kärsinyttä kulttuuri- ja liikuntasektoria.

Kertaluonteisen henkilöstöedun piirissä on jopa 37 000 työntekijää.

Juttua korjattu 23.4. klo 11.27: Vasemmistoliitto peräsi liikunta- ja kulttuurisetelien lisäksi kaikille työntekijöille 750 euron rahallista kertakorvausta. Jutussa luki aiemmin, että vasemmistoliitto peräsi liikunta- ja kulttuurisetelien sijaan kaikille työntekijöille 750 euron rahallista kertakorvausta.

Lue myös:

Helsinki teki 500 miljoonaa euroa ylijäämäisen tuloksen, mutta jätti henkilöstön tulospalkkiot maksamatta

Lasten kotihoidontuki heikkenee Helsingissä, 900 miljoonaa euroa esimerkiksi koulujen ja metroasemien kunnostamiseen – budjetista päästy sopuun

Kuntien talouskurimus jatkuu – Helsinki on aivan omassa sarjassaan, muut isot kaupungit miinuksella (2020)

Pormestarin budjettiesitys: Helsingin veroprosentti pysyy ennallaan – investoinnit kasvavat ensi vuonna huimasti (2019)

Lue seuraavaksi