1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. metsänomistajat

Yhteismetsäomistuksen määrä jatkoi tasaista kasvua – eniten yhteismetsien pinta-ala kasvoi Lapissa

Kasvu on seurausta pitkäjänteisestä neuvontatyöstä, jota on tehty erityisesti Metsäkeskuksen ja Maanmittauslaitoksen hanketoimintana.

Yhteismetsien pinta-ala on kasvanut viime vuosina eniten Lapissa, seuraavina tulevat Pohjois-Pohjanmaa ja Kainuu. Kuva: Petri Puskala / Yle

Yhteismetsien pinta-ala kasvoi Lapissa viime vuonna 6545 hehtaaria.

Maanmittauslaitoksen mukaan uusia yhteismetsiä Lappiin perustettiin kuusi kappaletta, joihin tuli oli pinta-alaa 4620 hehtaaria.

– Yhteismetsien pinta-ala on kasvanut viime vuosina eniten Lapissa, seuraavina tulevat Pohjois-Pohjanmaa ja Kainuu. Näin voidaan sanoa, että Lapissa on yhteismetsät ovat jo tunnettu omistusmuoto ja myös yleisempi muoto omistaa metsää, kertoo metsätalousinsinööri Heikki Ala-aho Maanmittauslaitoksesta.

Kasvu on seurausta pitkäjänteisestä neuvontatyöstä, jota on tehty erityisesti Metsäkeskuksen ja Maanmittauslaitoksen hanketoimintana.

– Neuvontatyön avulla useisiin Lapin kuntiin on viime vuosina saatu perustettua uusia, kuntakohtaisia yhteismetsiä, kuten viime vuonna Tornion (938 hehtaaria) ja Ylitornion (1724 hehtaaria) yhteismetsät. Lisäksi jo toimiviin yhteismetsiin on liittynyt uusia osakaskiinteistöjä, Ala-Aho summaa.

Yksi yleistynyt yhteismetsien määrä lisäävä asia on ollut suvun yhteismetsien perustaminen, jolla on haluttu säilyttää metsät suvun hallussa ja niiden käyttö mahdollisena. Pieniä yhteismetsiä ei ole tarkoituksenmukaista perustaa, koska niissä on yksityisomistusta enemmän hallinnollisia kustannuksia, jotka vievät yhteismetsän kannattavuuden alas, verrattuna olemassa olevaan tilanteeseen.

Yhteismetsä on metsän yhteisomistusmuoto, jossa metsää käytetään kestävän metsätalouden harjoittamiseen. Metsänomistaja voi liittää oman metsätilansa tai osan siitä johonkin olemassa olevaan yhteismetsään. Metsätilojen omistajat voivat myös keskinäisellä sopimuksella perustaa metsistään yhteismetsän, mikäli metsäpinta-alaa on runsaasti.

Maanmittauslaitoksen tilastojen mukaan koko Suomessa yhteismetsien pinta-ala kasvoi viime vuoden aikana noin 23 000 hehtaarilla. Jo usean vuoden ajan määrä on kasvanut vuosittain noin 40 yhteismetsällä ja pinta-ala keskimäärin noin 14 000 hehtaarilla.

Juttua korjattu 22.4 klo 9.47: Yhteismetsien pinta-ala kasvoi Lapissa viime vuonna 6545 hehtaaria eikä 6,545 hehtaaria niin kuin alkuperäisessä jutussa luki.

Lisää Lapin uutisia Yle Areenassa: kuuntele, katsele ja lue, mitä lähelläsi tapahtuu.