Hyppää sisältöön

Saksassa mielenosoittajat ja poliisit ottivat yhteen koronarajoitusten vastaisessa protestissa – Katso video tilanteesta

Liittopäivät hyväksyi lain, joka antaa hallitukselle lisävaltuuksia määrätä koronarajoituksia.

Koronarajoituksia vastustavat mielenosoittajat ottivat yhteen poliisin kanssa Berliinissä.
Koronarajoituksia vastustavat mielenosoittajat ottivat yhteen poliisin kanssa Berliinissä.

Saksan pääkaupungissa Berliinissä koronarajoituksia vastustavat mielenosoittajat ottivat yhteen poliisin kanssa keskiviikkona, kun Saksan liittopäivät hyväksyi lain, joka antaa hallitukselle lisävaltuuksia asettaa rajoituksia.

Poliisi ilmoitti hajottavansa protestin, koska liian monet väkijoukossa eivät pitäneet maskia ja pitäneet riittävästi etäisyyttä toisistaan. Poliisi käytti pippurisumutetta mielenosoittajia vastaan.

Poliisin mukaan noin 150 ihmistä otettiin kiinni, koska he heittelivät pulloja, hyökkäsivät poliisia vastaan ja laiminlöivät sääntöjä maskien käytöstä ja etäisyyden pitämisestä. Kolme poliisia loukkaantui yhteenotoissa.

– Rauha, vapaus, ei diktatuuria! osa mielenosoittajista huusi. Mielenosoittajat syyttivät sulkutoimien murentavan Saksan perustuslakiin kirjattuja oikeuksia.

Saksassa natsidiktatuurin ja Itä-Saksan kommunistihallinnon jättämät arvet saavat monet kansalaiset epäilemään liian suurien valtaoikeuksien antamista hallitukselle.

Hallitukselle lisävaltuuksia rajoituksiin

Saksan liittopäivät antoi eilen hallitukselle valtuudet määrätä entistä tiukempia koronarajoituksia.

Tähän mennessä rajoituksista on päätetty neuvotteluissa liittokansleri Angela Merkelin ja 16 osavaltion johtajien kesken. Niiden toteuttamisesta ovat vastanneet osavaltiot. Nyt lailla valtuuksia siirretään liittohallitukselle.

Laki mahdollistaa muun muassa koulujen sulkemisen ja yöllisen ulkonaliikkumiskiellon alueille, joilla tartuntamäärät ovat korkeita.

Laki hyväksyttiin äänin 342–250. 64 liittopäiväedustajaa pidättäytyi äänestyksestä. Lakia vastaan äänestivät oikeistopopulistinen AFD, liberaali FDP ja vasemmistolainen Die Linke. Ennen äänestystä laista käytiin kiihkeää väittelyä.

AFD-puolueen liittopäiväjohtaja Alexander Gauland sanoi, että hallitus taistelee pandemiaa vastaan väärillä keinoilla.

– He ovat jumissa juoksuhaudoissaan, hän sanoi parlamentissa uutistoimisto Reutersin mukaan.

Merkelin kristillisdemokraattien liittopäiväjohtaja Ralph Brinkhaus sanoi, että poliitikkojen on löydettävä tasapaino kansalaisvapauksien ja henkien pelastamisen välillä.

– Olemme tilanteessa, jossa liian monia ihmisiä kuolee, Brinkhaus sanoi.

Saksan liittoneuvoston pitää vielä hyväksyä laki.

Saksa raportoi keskiviikkona 24 884 uudesta koronatartunnasta. Lääkärit ovat varoittaneet, että tehohoidon yksiköt eivät selviä, ellei ryhdytä toimiin.

Merkel puolusti lakia parlamentissa perjantaina ja huomautti, että muissa maissa on asetettu paljon kovempia rajoituksia.

– Pandemian kolmas aalto on ottanut maamme tiukasti otteeseensa, Merkel sanoi uutistoimisto AFP:n mukaan.

– Tehohoidon tohtorit lähettävät hätähuudon toisensa jälkeen. Keitä me olemme, jos jätämme nämä hätähuudot kuulematta?