Hyppää sisältöön

Biden aikoo tunnustaa armenialaisten kansanmurhan, Yhdysvaltain mediassa kerrotaan

Bidenin ele todennäköisesti kiristäisi Yhdysvaltojen välejä sen Nato-liittolaisen Turkin kanssa.

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden. Kuva: AOP

Yhdysvaltojen presidentti Joe Biden aikoo tunnustaa armenialaisten kansanmurhan, Yhdysvaltain mediassa kerrotaan.

Uutistoimisto AFP:n mukaan Bidenista tulisi näin ensimmäinen Yhdysvaltojen presidentti, joka kutsuu surmia selkeästi kansanmurhaksi.

Yhdysvaltain kongressin edustajainhuone tunnusti armenialaisten kansanmurhan vuonna 2019.

Armenialaisten kansanmurhalla viitataan yli miljoonan armenialaisen surmaamiseen Osmanien imperiumissa ensimmäisen maailmansodan aikana vuosina 1915–1917.

Osmanien imperiumi hajosi maailmansodan jälkeen, ja sen raunioille syntyi 1920-luvun alussa nykyinen Turkin valtio.

Päätös kiristänee suhteita Turkkiin

Bidenin ele todennäköisesti kiristäisi Yhdysvaltojen välejä sen Nato-liittolaisen Turkin kanssa. Turkki kiistää jyrkästi syytökset kansanmurhasta. Sen mukaan armenialaisia kuoli taisteluissa ja nälänhädän takia.

Yhdysvaltalaismedian mukaan Bidenin odotetaan julkistavan asian lauantaina, kun surmien alkamisesta tulee kuluneeksi 106 vuotta.

– Ymmärrykseni mukaan hän teki päätöksen ja käytämme sanaa kansanmurha hänen julkilausumassaan lauantaina, asiaan perehtynyt lähde kertoi uutistoimisto Reutersille.

Reutersin lähteet varoittivat, että Biden saattaa vielä viime hetkellä päättää olla käyttämättä termiä, koska suhteet Turkkiin ovat niin tärkeät.

Valkoisen talon lehdistösihteeri Jen Psaki sanoi keskiviikkona, että Valkoisella talolla on todennäköisesti enemmän sanottavaa lauantaina.

Mediatiedot asiasta alkoivat levitä, kun yli 100 kongressin jäsentä oli kirjoittanut presidentille kirjeen, jossa tätä pyydettiin tunnustamaan Armenian kansanmurha.

Turkin ulkoministeri Mevlüt Çavuşoğlu ennakoi Bidenin mahdollisia toimia aiemmin tällä viikolla haastattelussa.

- Lausunnoista, joilla ei ole laillista velvoittavuutta, ei ole mitään hyötyä. Mutta ne vahingoittavat suhteita. Jos Yhdysvallat haluaa heikentää suhteita, on päätös heidän, Çavuşoğlu sanoi.