1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. rakentaminen

Seinäjoen asemanseutu rakennetaan uusiksi – kilpailevat rakennusliikkeet saavat tänään kaupungilta evästystä

Mittavasta kokonaisuudesta kisaavat rakennusliikkeet YIT ja Peab. Seinäjoen asemanseudun uudistamista on suunniteltu vuosia.

rakentaminen
Havainnekuva Seinäjoen tulevasta matkakeskuksesta.
Arkkitehtitoimiston havainnekuva näyttää, millainen matkakeskus ja asemanseutu Seinäjoella tulevaisuudessa mahdollisesti on. OOPEAA

Seinäjoen asemanseudun rakentaminen saa lähtölaukauksen tänään torstaina, kun kaupunki on kutsunut korttelin rakentamisesta kilpailevat rakennusliikkeet saman pöydän äärelle kuulemaan kaupungin tavoitteet. Mittavasta kokonaisuudesta kisaavat Peab ja YIT.

Kaupunginarkkitehti Jussi Aittoniemi pitää päivää merkityksellisenä, vaikkei tänään mitään päätöksiä tehdäkään.

– Nyt lähdemme tekemään toteutuksesta aikataulutusta ja sitoutamme potentiaalisia tekijöitä. Siirrymme hankesuunnittelusta konkreettiseen toteutussuunnitteluun, Aittoniemi tiivistää.

Seinäjoki haki mittavalle asemanseudun rakentamiselle tekijää julkisen rakentamisen hankintaportaali Hilmassa. Mukaan ilmoittautuneet YIT ja Peab saavat tänään kaupungilta lähtötietoaineiston, ja kaupunki tarkentaa rakennusliikkeille omia tavoitteitaan.

Suunnittelijoiden tärkeä rooli

Jussi Aittoniemi toteaa, että toteuttajat kilpailevat lopputuloksesta, mutta rakennusliikkeiden suunnittelijatahot ovat tärkeässä asemassa.

– Lähdemme liikkelle rakennusliikkeiden kokoamien tiimien kanssa. Tässähän me tilaajapuolena edellytämme, että rakennusliikkeiden kupeeseen on sitoutunut tarpeeksi osaava suunnittelijaryhmä.

Kaupunki odottaa saavansa rakennusliikkeiltä ensimmäiset suunnitteluluonnokset käsiinsä kesäkuussa. Ratkaisut ja urakkahintapyynnöt ajoittuvat syksyyn.

– Tavoitteemme on, että kävisimme kesäkuun puolivälissä ensimmäisten luonnosten kimppuun. Palautekeskustelujen jälkeen olisi vielä kahdesta kolmeen jatkokierrosta. Toivottavasti syys-lokakuussa voisimme sitten hyväksyttyjen ja toteuttamiskelpoisten suunnitelmien pohjalta pyytää jo tarjoushinnat.

Seinäjoen asemanseutu tulee uudistumaan täysin. Sinne rakennetaan uusi asemahalli toimistoineen, perhepalvelukeskus, 500 auton pysäköintitalo sekä liiketilaa ja asuntoja.

Kaksi kokonaisuutta

Asemanseudun rakentaminen koostuu kahdesta osasta. Ensimmäiseen osaan kuuluvat perhepalvelukeskus Aallokko ja kaupungin pysäköintiyhtiö Seiparkin pysäköintitalo.

– Nämä ovat selkeitä tilaajaurakoita, jotka kaupunkikonsernin tytäryhtiöt tilaavat toteuttajalta ja maksavat kuten normaalit urakat. Näiden kustannusarvio pyörii noin 30 miljoonan hujakoilla.

Toinen osakokonaisuus on hankkeen toeuttajakumppaneiden omaa toteutusta.

– Siellä on asuntorakentamista noin 6 000 kerrosneliön verran sekä noin 7 000 kerrosneliön toimistorakennus, johon sijoittuvat asematoiminnot. Kymmenistä miljoonista puhutaan näissäkin.

Alikulkuyhteys kulkee rinnalla

Samaan aikaan on rakennettava myös alikulkuyhteyttä.

– Osatekijähän tässä on uuden asema-aukion ja radan alittavan Pohjan alikulun kaupunginpuoleisen pään toteuttaminen. Ne täytyy yhdistää tähän hankkeeseen, koska se alikulku lähtee syntyvän asematoimistorakennuksen alta sukeltamaan. Se on pakko tässä vaiheessa toteuttaa.

Jussi Aittoniemen arvion mukaan ensimmäisen rakennusvaiheen töiden pitäisi valmistua alkuvuonna 2024. Asunto- ja toimistorakentamisen aikaraja on viisi vuotta rakennusluvan myöntämisestä.

Lue vielä:

Seinäjoen asemanseudun uudistaminen saa vauhtia

Seinäjoen asemanseudun mylläys on jättimäinen hanke

Seinäjoki keskittyy saattamaan asemanseutunsa nykyaikaan – ratapihalla paljon joutokäyttöä

Lue seuraavaksi