Hyppää sisältöön

Lääkäreitä estetään hoitamasta haavoittuneita mielenosoittajia – Myanmaria uhkaa Syyrian kaltainen sisällissota

Sotilasjuntta on alkanut pidättää lääkäreitä, jotka ovat auttaneet vallankaappauksessa haavoittuneita kansalaisia.

Loukkaantuneita mielenosoittajia ensiavussa ambulanssissa Yangoonissa, 3.maaliskuuta 2021. Kuva: Nyeing Chan Naing / EPA

Kolme viikkoa sitten lauantaina aamuyöllä sotilaat tulivat sisään ortopedi, professori Kyaw Min Soen kotiin Yangonissa.

– Hänen päähänsä vedettiin huppu, kädet sidottiin selän taakse. Muu perhe oli pakotettu polvilleen lattialle, kertoo professorin oppilas, myös ortopedi Kyaw San Lin.

Oppilas ei ole saanut professoriinsa yhteyttä tämän jälkeen. Sotilaat veivät miehen mennessään.

Kyaw San Lin kertoo kotimaansa tapahtumista Ylelle videohaastattelussa Koben yliopistosta, Japanista. Hän lähti jatko-opintoihin Japaniin runsaat kaksi vuotta sitten.

Ortopedi Kyaw San Lin tekee opetus- ja tutkimustyötä Koben yliopistossa, Japanissa. Hänen myanmarilainen opettajansa on kadonnut sotilasvallankaappauksen aikana. Kuva: Kyaw San Lin

Yhteydenpito Myanmariin on vaikeaa ja satunnaista. Helmikuun alussa vallan kaapannut armeija katkoo verkko- ja puhelinyhteyksiä tiuhaan.

– Käsittäkseni muu perhe on saanut jäädä kotiin, en ole täysin varma, sanoo Kyaw San Lin.

Professorin rikos on, että hän oli hoitanut mielenosoittajien vammoja sotilasvallankaappauksen aikana.

Armeija julkaisee lääkäreistä pidätyslistoja

Ortopedi Kyaw San Linillä on hälyttäviä yksityiskohtaisia tietoja Myanmarin sotilasjuntan otteista.

– Valtion mediassa, jota juntta siis hallitsee, julkaistaan päivittäin pidätyslistoja lääkäreistä ja muista ammattiryhmistä.

Kyaw San Linin mukaan ainakin televisiossa näytettävissä listoissa on aina 20 lääkärin nimet ja 20 muun ammattilaisen nimet.

– Laskujeni mukaan nimiä on nyt noin 150. Tämän varmistaminen on hankalaa täältä Japanista, muistuttaa Kyaw San Lin.

Ylelle vahvistetaan Yangoonista, että valtiollinen MRTV alkoi vajaat kaksi sitten julkaista 20+20 -nimilistaa pidätettävistä lääkäreista ja avustustustyöntekijäistä.

Myanmarin poliisit pidättivät naisen ja miehen Yangoonissa sotilasjuntan vastaisissa mielenosoituksissa. Pidätettyjä on koko maassa jo 3300, sanovat opposition järjestöt. Kuva: Nyein Chan Naing / EPA

Myanmarissa toimivan Frontier-julkaisun tuoreen artikkelin mukaan, Myanmarin armeija on jahdannut ambulansseja ja haavoittuneita auttavia vapaaehtoisia avustustyöntekijöitä ainakin helmikuun puolivälistä lähtien. Tapauksia on raportoitu eri puolilta maata.

Sotilaat ampuvat ambulansseja kovilla luodeilla ja pahoinpitelevät auttajia, kirjoittaa Frontier. Sotilaat ovat myös käyneet paikallisen Punaisen ristin vapaaehtoistyöntekijöiden kimppuun.

Artikkelin mukaan myös yksityiset avustusjärjestöt ovat olleet armeijan kohteina. Armeijan mediassa eräitä niistä on syytetty varojen väärinkäytöstä.

Myanmarin tapahtumia ja politiikkaa Thaimaasta seuraava, maanpakoon lähteneiden aktivistien julkaisu Irrawaddy (siirryt toiseen palveluun) kirjoitti huhtikuun puolivälissä, että juntta syyttää jo 19:ää lääkäriä yhteistyöstä mielenosoittajien kanssa.

Myanmarin poliittisia vankeja seuraava Assistance Association for Political Prisoners -järjestö (siirryt toiseen palveluun) ei erikseen kerro lääkäreiden pidätyksistä, vaikka sen sivustoilla on hyvin yksityiskohtaiset taulukot ja nimet kiinni otetuista.

Tuoreiden tietojen mukaan jo 3 300 ihmistä on pidätetty helmikuun alun jälkeen valtion vastustamisesta. Mielenosoituksissa on kuollut 740 ihmistä.

Valtion sairaalat vaikeuksissa työstäkieltäymisten takia

Myanmarin valtion sairaaloiden toiminta on suurissa vaikeuksissa, kun lääkärit ja hoitajat ovat jo viikkokausia kieltäytyneet menemästä töihin.

– Osa lääkäreistä on siirtynyt yksityisklinikoiden ja hyväntekeväisyysjärjestöjen puolelle auttamaan kansalaisia. Olen kuullut, että armeija on alkanut käydä näidenkin kimppuun, kertoo Kyaw San Lin Ylelle.

Mielenosoituksissa loukkaantuneita ihmisiä odottaa hoitoon pääsyä väliaikaisen klinikan käytävällä Mandalayssa, maaliskuun alussa 2021. Kuva: Kaung Zaw Hein / EPA

– Maanlaajuinen kansalaistottelemattomuus ja sitkeä vastustus junttaa kohtaan on yllättänyt armeijan, hän sanoo.

Pankit ja talouselämä toimivat heikosti, koulut ja yliopistot ovat olleet kiinni helmikuun alusta asti ja tekstiilitehtaissa lakkoillaan.

Myanmarissa armeija on vahvasti mukana talouselämässä, joten lakkoilu vaikeuttaa sotilasjuntankin rahansaantia.

YK varoittaa Myanmarin muuttuvan Syyrian kaltaiseksi rappiovaltioksi

Rakenteiltaan heikko Myanmar on muuttunut sotilaiden otteessa vain runsaassa kahdessa kuukaudessa entistä hauraammaksi ja väkivaltaisemmaksi. Lyhyt, vain kymmenisen vuotta demokratiaan tähdännyt jakso ei ehtinyt juurtua armeijan riveihin ennen uutta sotilasvallankaappausta.

– Aivan kuten Syyriassa vuonna 2011, näemme nyt Myanmarissa rauhanomaisia mielenilmauksia. Valtion raakalaismaiset otteet kansalaisiaan kohtaan johtavat aseellisiin yhteenottoihin, joihin valtio jälleen vastaa, sanoo Bachelet.

Kierre on valmis. Myanmarin suuri haaste ja rikkaus on kautta aikojen ollut suuri etninen kirjo. Eri väestöryhmien ja uskontojen yhteensovittaminen ei ole onnistunut pysyvästi, vaikka tahtoa olisi ollutkin.

Myös YK:n ruokaohjelma WFP varoittaa valtion kurjistumisesta ja uhkaavasta ruokapulasta.

Järjestö laskee, että seuraavien 3–6 kuukauden aikana jopa 3,4 miljoonaa myanmarilaista etenkin kaupungeissa joutuu talousvaikeuksien vuoksi laskemaan rahansa hyvin tarkkaan, jotta ne riittäisivät ruokaan.

Talouspääkaupunki Yangonissa perheet ovat jo joutuneet jättämään aterioita väliin, tietää WFP.

Riisin ja ruokaöljyn hinnat ovat nouseet 5–18 prosenttia helmikuun alun jälkeen.

Oppositio perustanut varjohallituksen

Valtion hajaannusta todistaa se, että armeijan pidättämän valtionjohtaja Aung San Suu Kyin tukijat perustivat viikko sitten varjohallituksen. (siirryt toiseen palveluun) Se käyttää nimeä kansallisen yhtenäisyyden hallitus, NUG.

Siihen kuuluu etnisten vähemmistöjen edustajia, mielenosoitusten johtajia ja itsehallintoa vaativia ryhmiä, jotka ovat taistelleet Myanmarin valtionjohtoa vastaan vuosikymmeniä.

Varjohallituksen tavoite on lopettaa väkivalta, palauttaa demokratia ja luoda toimiva liittovaltio. NUG sanoo, että se aikoo perustaa myös oman liittoarmeijan. Tästä varjohallitus jo sanoo keskustelevansa etnisten vähemmistöjen kanssa.

ASEAN-mailta odotetaan toimintaa ja päättäväisyyttä

Kaakkois-Aasian maiden järjestö ASEAN kokoontuu huomenna lauantaina Jakartaan, Indonesiaan pohtimaan Myanmarin tilannetta.

Muun muassa YK odottaa kymmenen valtion järjestöltä selkeää kannanottoa sotilasvallankaappauksen tuomitsemiseksi.

Kymmenet ihmisoikeusjärjestöt eri puolilta maailmaa ovat myös vedonneet ASEANiin, jotta se tekisi kaikkensa Myanmarin umpikujan ratkaisemiseksi.

Myös Myanmarin varjohallitus on pyytänyt ASEAN-järjestöä tunnustamaan kansallisen yhtenäisyyden hallituksen Myanmarin lailliseksi edustajaksi.

Kokouskutsussa Jakartaan on paikalle pyydetty hallitusten johtajia, mutta ainakin kolme maata, muun muassa Thaimaa ja Filippiinit, lähettävät ulkoministerin.

Myanmarin sotilasvallankaappauksen johtaja Min Aung Hlaing armeijan paraatissa maaliskuun lopussa. Kuva: EPA

Myanmarin naapurivaltiot ovat tähän saakka olleet haluttomia puuttumaan sotilasjuntan toimiin tai esittämään sille vaatimuksia.

Kutsuttujen joukossa on myös Myanmarin sotilasjuntan johtaja Min Aung Hlaing. Uutistoimisto Reutersin tietojen mukaan hän olisi matkustamassa Jakartaan. Tämä olisi sotilasvallankaappauksen johtajan ensimmäinen ulkomaanmatka kaappauksen jälkeen.

– Mielestäni vain Kiina voi saada Myanmarin rauhoittumaan, pohtii ortopedi Kyaw San Lin Kobesta, Japanista.

Hän muistuttaa, että Kiina on YK:n turvallisuusneuvostossa ja se käy laajaa kauppaa Myanmarin kanssa.

Kyaw San Lin arvelee, että Kiinalla on valtaa myös rajaseudun etnisiin armeijoihin. Kiina ei ole ASEANin jäsen.

Lue lisää:

.
.