Hyppää sisältöön

Nuoret naiset katoavat Kangasniemeltä – kunnanjohtaja: "Etätyöstä voisi tulla yksi ratkaisu"

Nuorten naisten vähäinen määrä kuihduttaa koko kuntaa.

Kangasniemi on taistellut kuihtumista vastaan jo vuosia. Tältä näytti kylänraitilla vuonna 2017. Arkistokuva. Kuva: Risto Puolimatka / Yle

Kangasniemi on yksi lukuisista suomalaisista kunnista, jossa nuoria naisia on selvästi samanikäisiä miehiä vähemmän. Tämä selviää tilastokeskuksen väestöennusteesta.

130:tä nuosta miestä kohti Kangasniemellä on vain sata naista. Yli 5 000 hengen kunnista, tilanne on Suomen viidenneksi huonoin. Nuorten naisten vähyys on kunnan tulevaisuuden kannalta haitallista: Synnytysikäisten naisten määrän romahdus on suurempi syy lapsikatoon kuin kuin itse syntyvyyden lasku

– Kyllähän siitä on syytä olla huolissaan. Pitää miettiä, mistä tämä johtuu ja mitä asialle voi tehdä, sanoo kunnanjohtaja Risto Nylund.

Nylundin mukaan muun muassa koulutus ja työpaikat voisivat houkutella nuoria naisia jäämään kotikuntaan. Nylund katsoo tulevaisuutta varovaisen positiivisin mielin.

– Toivon, että esimerkiksi etätyöstä voisi tulla yksi ratkaisu. Myös vireä elinkeinoelämämme voisi vireytyä siihen suuntaan, että tulisi myös naisvaltaisia työpaikkoja, mikä myös muuttaisi tätä suhdetta.

Mitä mieltä ovat kangasniemeläiset Aati, 23, ja Mikael, 25? Kuuntele heidän haastattelunsa alta.

.
.