1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. tapahtumat

Matkailukesän onnistuminen nojaa kotimaan kävijöihin pohjalaiskaupungeissa – "Kesän valtti on turvallisuus"

Monessa kaupungissa luotetaan myös luontoon ja leirintäalueisiin.

tapahtumat
M/s Jenny -alus laiturissa Kokkolan leirintäalueella.
Raila Paavola / Yle

Matkailukesän suurimmat toiveet laitetaan pohjalaiskaupungeissa kotimaan matkailijoihin. Tänäkin kesänä suomalaisten toivotaan suuntaavan lähinähtävyyksiin ja luontokohteisiin.

Pääosin odotuksissa on hyvä kesä, kertovat matkailualan ammattilaiset Kokkolasta, Pietarsaaresta, Vaasan seudulta ja Etelä-Pohjanmaalta.

– Viime kesä oli onnistunut. Milloin kesä sitten tänä vuonna alkaa ja ihmiset uskaltavat lähteä liikenteeseen? Ja milloin on moraalisesti ja muutenkin sallittua matkustaa kotimaassa? Sen on vaikea kysymys, pohtii Kokkolan Matkailu toimitusjohtaja Teea Pietilä.

Varsinkin tapahtumien kohdalla odotukset ovat varovaiset, koska nykyiset kokoontumisrajoitukset tekevät tapahtumien järjestämisestä melko hankalaa.

– Tapahtumat ovat tärkeässä roolissa, että saadaan ihmisiä tänne myös heinäkuun ulkopuolella, sanoo Pietilä.

Hallituksen keskiviikkoiset lupaukset kokoontumisrajoitusten purkamisesta herättävät kuitenkin jo toiveikkuutta tapahtumajärjestäjissä.

Ulkomaisten matkailijoiden varaan ei lasketa

Viime kesänä vaunumatkailu lisääntyi reippaasti ja leirintäalueiden toivotaan vetävän myös tänä vuonna.

Kokkolan seudulla ulkomaan matkailijoiden virtaa jäänee pieneksi, mutta loppukesälle on pientä toivoa Pohjois-Euroopan kävijöistä.

Powerparkin alue Alahärmässä.
PowerPark on yksi tämän kesän vetonaula Etelä-Pohjanmaalla.Antti Kettumäki / Yle

Etelä-Pohjanmaalla ulkomaalaisturisteja ei sankoin joukoin yleensä nähdä.

– Normaalioloissa Ruotsista odotettaisiin matkailijoita ja toisaalta uuden Wasalinen laivan ansiosta pohjalaismaakuntien tavoitettavuus paranee, toteaa toimitusjohtaja Tuula Lahti Visit Lakeudesta.

Myös yritykset ovat satsanneet lähinnä terveysturvalliseen matkailuun. Eli sellaiseen, missä turvavälit voidaan helposti pitää.

Pietarsaaressa kaupunkifestivaali Jaakon Päiviä suunnitellaan pääosin virtuaalitapahtumaksi tänä kesänä. Myös tavallisen lähitapahtuman suunnittelu on vielä käynnissä.

Ruotsin ja Norjan rajojen toivotaan avautuvan

Myös Vaasan seudulla näkyvissä on hyvä matkailukesä.

Panostukset ovat lähialueen kohteissa ja pientä toivoa on, että Ruotsin ja Norjan rajat avautuisivat jossain vaiheessa.

Vaasanseudun majoituskapasiteetista mökit ovat jo hyvin varattuja, hotelleissa vielä odotellaan. Ryhmävarauksiakin on jo tehty, loppukesään painottuen.

– Kesän mainosvaltti on turvallisuus ja siihen panostetaan. Vaasan seudulle turisteja houkutellaan turvallisilla ratkaisuilla ja tällaisia elämyksiä on tarjota matkailijoille, sanoo VisitVaasan toimitusjohtaja Max Jansson.

Kokkolassa Tankarin saaristoristeilyt ovat sopineet korona-aikaan hyvin.

– Pääosin siellä ollaan ulkotiloissa, mikä sopii terveysturvalliseen matkailuun, kertoo Teea Pietilä Kokkolan Matkailusta.

Päiväristeilyille varauksia on jonkin verran tehty. Samoin yöpymiskyselyitä Tankarin saarella on tullut ympäri Suomen. Myös syksyn matkoja majakkasaarelle on tiedusteltu.

Pohjalaiskunnat luottavat siihen, että ainakin pieniä tapahtumia saa järjestää.

– Kesäteatteri ovat ainakin Seinäjoella aloittaneet harjoittelun, kertoo toimitusjohtaja Tuula Lahti Visit Lakeudesta.

Visit Lakeus ja Visit Seinäjoki tekevät tiivistä yhteistyötä ja markkinointia myös lapsiperhekohteiden eli Powerparkin ja Ähtäri Zoon kanssa samoin kuin isojen kauppakeskusten kanssa.

Lue myös:

Matkailukesän onnistuminen on pohjalaismaakunnissa täysi arvoitus – Ideaparkin kesäkauppa on jo vilkastunut

Lähimatkailu näyttää jo elpymisen merkkejä – Kalajoen mökeistä on varattu 70 prosenttia juhannusviikolla

Lue seuraavaksi