1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkoliikunta

Päijät-Hämeeseen uusia merkittyjä polkureittejä

Polut halutaan nopeasti käyttöön, koska korona-aika on kasvattanut ulkona liikkumisen suosiota.

Salpausselän maastoliikuntapolut ovat olleet erittäin suosittuja. Maaliskuun lopulla poluilla oli vielä lunta ja jäätä. Kuva: Petri Lassheikki / Yle

Päijät-Häme saa uusia merkittyjä maastoliikuntapolkuja. Maakuntaliiton, Lahden, Heinolan, Hollolan ja Padasjoen yhteishankkeella halutaan vastata nopeasti koronaepidemia kasvattamaan ulkoiluintoon. Korona-aikana monet luontokohteet ja -reitit ovat ajoittain jopa ruuhkautuneet.

Kuntien maille metsiin syntyneitä epävirallisia polkuja merkataan ja ne liitetään täydentämään nykyisiä lähiulkoilualueiden polkuverkostoja. Myös nykyisten reittien merkintöjä parannetaan.

Kartat ja muut reittitiedot tulevat myös nettiin. Polkuja voivat käyttää kävelijät, maastopyöräilijät ja polkujuoksijat. Reittien pitäisi valmistua vuoden loppuun mennessä.

Kohennetaan valmiita polkuja ja tehdään uusia

Hankkeen suunnittelijana Päijät-Hämeen liitossa toimiva Tiina Riikonen kertoo, että reiteistä tulee samankaltaisia kuin viime vuoden lopulla valmistuneista Salpausselän maastoliikuntapoluista.

Riikonen kertoo, että jokaisella kunnalla on vähän erilaisia tavoitteita reiteille. Heinolassa ja Padasjoella kohennetaan pääasiassa jo olemassa olevien reittien merkintöjä. Lahdessa tavoitteena on löytää yhteysreittejä nykyisten maastoliikuntapolkujen ja muiden kaupunginosien välille.

– Eteläisen ohikulkutien aiheuttama ulkoilualueiden katkeaminen on yhtenä pointtina Lahden alueella.

Myös Lahden ja Hollolan polkuja tullaan liittämään entistä paremmin toisiinsa.

Polut osa koronaelvytystä

Uudet polut ovat osa hallituksen koronaelvytyspakettia. Valtio suuntasi kunnille rahoitusta, jotta kunnat voisivat kehittää nopealla aikataululla helposti saavutettavia lähiulkoilukohteita.

Uudenmaan ELY-keskuksen myöntämä tuki Salpausselän-Päijänteen maastoliikuntapolut -hankkeelle kattaa puolet sen rahoituksesta ja toinen puoli on kuntien ja maakuntaliiton omarahoitusta. Hankkeen budjetti on 93 900 euroa.

Lisää Päijät-Hämeen uutisia Yle Areenassa: kuuntele, katsele ja lue mitä lähelläsi tapahtuu.