Hyppää sisältöön

Venäjä ilmoitti lopettavansa sotaharjoitukset Krimillä jo huomenna – vetää joukkojaan pois myös Ukrainan rajan tuntumasta

Putin: Ukrainan presidentti on tervetullut tapaamiseen Moskovaan.

Venäjän sotaharjoitukset Krimillä
Venäjän sotaharjoitukset Krimillä

Venäjä ilmoittaa lopettavansa suuret sotaharjoitukset Ukrainalta miehittämällään Krimin niemimaalla vain pian niiden alkamisen jälkeen.

– Uskon, että olemme saavuttaneet pikatarkastuksen tavoitteet, sanoi Venäjän puolustusministeri Sergei Šoigu uutistoimisto AFP:n mukaan. Hän seurasi harjoituksia Krimillä.

Šoigu kertoi myös käskeneensä joukkoja palaamaan takaisin niiden pysyviin tukikohtiin huomenna perjantaina.

Venäjän puolustusministeriö kertoi aiemmin, että sotaharjoituksiin osallistuu yli 10 000 sotilasta, 40 sota-alusta ja 20 tukialusta.

Venäjä ilmoitti vetävänsä joukkojaan pois myös Ukrainan rajan tuntumasta.

Ukraina on ilmoittanut seuraavansa tilannetta.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi kirjoittaa Twitterissä, että Venäjän päätös vähentää joukkoja rajalla vähentää jännitteitä alueella. Zelenskyin mukaan Ukraina on ”aina valppaana”, mutta on tyytyväinen kaikkiin sotilaallista läsnäoloa vähentämisiin toimiin. Zelenskyin mukaan Ukraina etsii rauhaa. Presidentti kiitti myös kansainvälisiä kumppaneita heidän tuestaan.

Venäjän pääministeri Mihail Mišustin ja puolustusministeri Sergei Šoigu. Kuva: AOP

Venäjä on viime viikkoina tuonut merkittäviä määriä joukkojaan Ukrainan rajan läheisyyteen ja Krimille. Yhdysvaltain mukaan joukkoja on Ukrainan lähellä jo enemmän Venäjän joukkoja kuin vuonna 2014 Krimin miehityksen aikaan.

Ukrainan sotilaita Itä-Ukrainassa Donetskin alueella lähellä Avdiivkan kaupunkia 5. huhtikuuta. Kuva: AFP

Tulitauko Ukrainan joukkojen ja Venäjän tukemien separatistialueiden kontaktilinjalla on tänä vuonna rakoillut.

Joukkojenkeskitykset ovat herättäneet Ukrainassa ja sitä tukevissa länsimaissa huolta Venäjän aikeista: onko valmisteilla sotilasoperaatio vai yrittääkö Venäjä painostaa Ukrainan johtoa myönnytyksiin.

Putin tarjoutuu isännöimään tapaamista Moskovassa

Venäjän presidentti Vladimir Putin on ilmoittanut olevansa valmis isännöimään keskusteluja Moskovassa Ukrainan presidentti Zelenskyille sopivaan aikaan, kertoo uutistoimisto Reuters.

Zelenskyi esitti aiemmin Putinille tapaamista Itä-Ukrainan sodan keskiössä olevalla Donbassin alueella.

Eilen keskiviikkona pitämässään linjapuheessa Putin ei kommentoinut tilannetta Ukrainan suunnalla.

Uutistoimisto RIA kertoo myös, että Venäjän turvallisuuspalvelu puolestaan pidätti torstaina Krimillä miehen maanpetoksesta epäiltynä. RIA:n mukaan pidätetyn epäillään luovuttaneen Ukrainalle salaisia tietoja Venäjän Mustanmeren-laivastosta.

Tarkempaa tietoa ei ole, mitä materiaalia miehen epäillään luovuttaneen tai miten hän oli saanut sen käsiinsä.

Videoanalyysi: Miksi Ukrainassa on kriisi, jääkö Ukraina idän ja lännen väliin?

Kuuntele alta myös Takaisin Pasilaan -podcast: Putinin ykköskriitikko Aleksei Navalnyi aloitti syömälakon vankeudessa, mutta saako hengenvaarallisella protestilla muutoksia aikaan? Haastattelussa maailmanpolitiikan professori Teivo Teivainen.

Aiheesta aiemmin:

.
.