1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kemi

Hannu Peltonen ja lukuisat muut jäämässä Kemissä ilman Veitsiluodon tuottamaa kaukolämpöä – Stora Enso ei hiisku vielä suunnitelmistaan

Tehtaan sulkeminen lopettaisi myös tehtaan sivutuotteena muodostuvan lämmön jakelun eteläisessä Kemissä. Epätietoisuus vaivaa asukkaiden mieltä.

Rytikarissa kerrostalossa asuva Hannu Peltonen kertoo kuitenkin luottavansa siihen, ettei asukkailla tule ensi syksynäkään kylmä. Kuva: Juuso Stoor / Yle

Kemin Hepolan ja Rytikarin asukkaiden mieliä painaa monta huolta: tehdastyöläisten työt loppuvat, asuinalueen houkuttelevuuden sekä asuntojen arvon pelätään laskevan entisestään ja kaiken lisäksi on epätietoisuus siitä, pysyvätkö kodit lämpiminä vielä syksyllä.

– Tämä on kokonaisuutena yleinen puheenaihe ja huolet niistä kaikista asioista ja lämpöasia siinä yhtenä. Kyllä siitä on puhetta aina, kun tuolla liikkuu, toteaa Rytikarissa kerrostalossa asuva Hannu Peltonen.

Valtaosa Veitsiluodon kupeessa sijaitsevien asuinalueiden omakoti- ja kerrostaloasujista on tehtaan hukkalämmöstä syntyvän kaukolämmön piirissä.

Asukkaille ei ole tihkunut jatkosta mitään selvitystä, vaan ainoa tieto on sama kuin julkisuudessakin; kaukolämmön tuotanto lakkaa, kun tehdas suljetaan.

Se mietityttää monia, sillä kukaan ei tunnu tietävän miten lämmöntuotanto turvataan. Kerrostaloasujien puolesta taloyhtiöt hoitavat lämmityksen, mutta omakotiasujat ovat vielä hankalammassa tilanteessa.

Stora Enso: Käymme läpi eri vaihtoehtoja

Stora Ensolla ja alueen kaukolämpöasiakkailla on toistaiseksi voimassa olevat sopimukset lämmön toimittamisesta, mutta yhtiö ei suostu vielä kertomaan jatkosuunnitelmista tältä osin. Se vetoaa siihen, että yt-neuvottelut ovat vasta alkamassa ja asiaa puidaan niiden rinnalla.

– Käymme läpi eri vaihtoehtoja kaukolämmön jatkuvuuden varmistamiseksi asukkaille siinä tilanteessa, jos suunnitelma Veitsiluodon osalta toteutuu, sanoo viestintäjohtaja Satu Härkönen

Härkönen ei suostu tarkentamaan myöskään sitä, kuinka kauan Stora Enson kaukolämmön toimitusvastuu Hepola-Rytikari -alueelle jatkuu tehtaan mahdollisen sulkemisen jälkeen tai haetaanko lämpötoimituksiin jo uutta sopimuskumppania.

– On käynnistetty prosessi, jossa tarkastellaan mahdollisia vaihtoehtoja. Tämän enempää emme voi vielä asiasta kertoa.

Tehtaan suunnitelmista ei ole hiiskunut tietoa myöskään alueen kaukolämmön käyttökunnossapitoa ja laskutusta hoitavalle Realia Services Oy:lle, joka on Stora Enson sopimuskumppani.

– Yhtä yllätyksenä tämä tehtaan kohtalo tuli meille kuin muillekin. Asukkaiden olisi tärkeää saada jotain tietoa ja myös meidän, koska kyse on meidänkin töistä, sanoo yksikön päällikkö Kari Tyystälä.

Kaupunki luottaa, että Stora Enso hoitaa vastuunsa

Kemin Energialla ei ole Stora Enson kaukolämpötoimitusten kanssa mitään tekemistä, sillä eteläisen Kemin kaukolämpöverkon omistaa Stora Enso, joka ei ole ollut myöskään kaupungin energiayhtiöön missään yhteydessä.

Kemin Energian mukaan korvaavien lämmitysjärjestelmien löytäminen tällä aikataululla olisi energiayhtiölle äärimmäisen haasteellista.

Veitsiluodossa toimiva saha on jäämässä toimintaan ja se tarvitsee sekä lämpöä että höyryä, joten joitakin ratkaisuja Stora Enson on ollut pakko miettiä.

– Kyllä Hepola ja Rytikari lämpiävät vielä syksylläkin. Varmasti saamme tästä tietoa, kun yt-neuvottelut ja yhtiön suunnitelmat tarkentuvat, sanoo Kemin kaupunginjohtaja Matti Ruotsalainen.

Hannu Peltonen on ollut monen muun alueen asukkaan tavoin töissä aikoinaan Veitsiluodossa. Hän uskoo, ettei kenenkään tarvitse olla liian huolissaan lämmön tulosta.

– Arvelen ja uskon, että eihän kenenkään lämpöjä katkaista noin vain. Jollakin tavalla se tullaan hoitamaan. Sen uskon, että ne sopimukset pitävät, mitkä on tehty, Peltonen sanoo.