Hyppää sisältöön

Poliisia työllistävien “metelikeikkojen” määrä on kasvanut pandemia-aikana tuntuvasti

Kun ravintolat ovat kiinni, äänekkäitä iltoja vietetään kotioloissa.

Kevään valoisien iltojen myötä häiriöitä aiheuttavia illanviettoja on odotettavissa entistä enemmän. Kuva: Paulus Markkula / Yle

Pandemia-aika on lisännyt poliisin kotihälytysten määrää selvästi. Kyse on useimmiten siitä, että täysi-ikäisten remuamiseen kyllästynyt naapuri on soittanut poliisit paikalle.

Lapin poliisilla metelöintiin tai häiriökäyttäytymiseen liittyvien kotihälytysten määrä oli tammi-maaliskuussa 20 prosenttia isompi kuin viime vuoden alussa.

– Kerrostalohuoneistoissa on isompi määrä ihmisiä viettämässä aikaa bileissä tai muuten. Hälytystehtäviä on aamuyöllä viiteen, kuuteen asti, kertoo ylikonstaapeli Tuomo Väyrynen.

Kyse ei ole vain viikonloppuöistä vaan poliiseja pyydetään paikalle myös arki-iltaisin ja joskus päivälläkin.

Rappukäytävään saapunut virkavalta nuhtelee metelöitsijöitä ja poistaa vieraat paikalta. Kummempia seuraamuksia ei tule.

– Huomautamme kansalaista ja ymmärrämme, että ihmiset joskus haluavat juhlia, Väyrynen toteaa.

Vaikka näiden poliisislangilla “metelikeikkojen” määrä on lisääntynyt, perheväkivalta on poliisihälytysten perusteella lievässä laskussa.

Kaikkiaan kotihälytyksiä tehdään Lapissa vuosittain noin 3000, mutta viime vuonna luku oli yli 3700.

Ääniherkkyys kasvanut ja valituskynnys madaltunut

Isännöitsijät eivät ole pandemiapiikkiä huomanneet sen enempää Rovaniemellä kuin Kemissäkään. Kemin OP Kodin isännöitsijä Eeva Heikkinen kertoo, että isossa taloyhtiössä valituksia tulee tavalliseen tapaan noin pari kuukaudessa.

Heikkinen tosin arvelee, että kaikki ei välttämättä tule isännöitsijän tietoon.

– Kertametelöinnistä harvoin soitetaankaan isännöitsijälle, vaan vasta sitten jos on jatkuvaa metelöintiä.

Poliisi voi siis käydä vaientamassa illanistujaiset ilman, että asia koskaan tulee isännöitsijän tietoon.

Rovaniemelläkään isännöitsijöille asti ei ole kantautunut tavallista enempää naapureiden valituksia. Sen sijaan ärsytyskynnys näyttää muuten madaltuneen, koska kotona ollaan niin paljon.

Realian isännöitsijä Niina Kostamo tietää, että monen mielestä lumiaura tai lakaisukone liikkuu kotikadulla juuri silloin kun ei pitäisi.

– Seuraavaksi varmaan tulee valituksia nurmikon leikkauksesta, että se tehdään väärään aikaan, Kostamo ennustaa.