1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kuntavaalit

"Tämä väki haluaa oikeasti ihmisten pariin" – pohjalaiset kuntavaaliehdokkaat odottavat aluehallintoviraston päätöksiä kokoontumisrajoituksista

Jos rajoituksia höllennetään toukokuun alussa, pääsevät puolueet suunnittelemaan ainakin pienimuotoisia vaalitapahtumia.

Vuoden 2021 kuntavaalit tullaan muistamaan koronasta. Kuva: Petteri Bülow / Yle

Pohjalaiset kuntavaaliehdokkaat odottavat pääsevänsä kampanjoimaan kansan pariin.

Puolueiden piiritoimistoista kerrotaan, että suunnitelmia vähintäänkin pienimuotoisista ulkoilmatilaisuuksista on tehty, mutta niiden viimeistely odottaa vielä aluehallintoviraston (avi) päätöksiä kokoontumisrajoituksista. Nyt voimassa olevat rajoitukset päättyvät huhtikuun lopussa ja tietoa uusista odotetaan ensi viikon aikana.

– Odotetaan, että päästään ihmisten pariin. On suunnitelmia A, B ja C, mutta ensin pitää saada lopulliset linjaukset avilta. Vähintäänkin pienimuotoisia ulkoilmatilaisuuksia tullaan järjestämään, toteaa Pohjanmaan kokoomuksen toiminnanjohtaja Riikka Varila.

Innokkaimmat jo kentällä

Perussuomalaiset ovat jo aloittaneet kenttätyön. Etelä-Pohjanmaan piirin vaalipäällikkö Juha Rantala vastaa puhelimeen Vöyriltä, jossa hän on jakamassa postilaatikoihin kaksikielisiä puolueen ja piirin esitteitä.

Avin linjauksia odottavat perussuomalaisetkin. Rantalan mukaan livenä paikan päällä olo on ollut aina perussuomalaisten vahvuus. Hän uskoo, että paikallisyhdistykset lähtevät toreille makkara- ja kahvikojuineen.

Perussuomalaisten Keski-Pohjanmaan piirissä taas keskitytään nyt ehdokaslistojen täyttämiseen ja mahdollisia toritilaisuuksia mietitään myöhemmin.

– Jos pääsemme toreille, niin grilli on heti kuumana, mutta vielä siitä ei ole suunnitelmaa. Ensi viikolla saatamme miettiä asiaa piirissä. Toukokuun alkuun asti haemme ehdokkaita, sen jälkeen voi alkaa kampanjoida, toteaa piirin puheenjohtaja Timo Sillanpää.

"Pitää kantaa vastuu ja noudattaa rajoituksia"

Keskustalaisilla ei vielä ole selkeitä kampanjointisuunnitelmia. Myös keskusta odottaa avin linjauksia ja ohjeistusta puolueen johdosta.

– Paikallisosastoilla on kuntavaaleissa paljon vastuuta kampanjoinnista, sanoo Etelä-Pohjanmaan piirin toiminnanjohtaja Sini-Elina Kärsämä.

Keskustan Keski-Pohjanmaan piiristä kerrotaan, että koronaturvallisuuden vuoksi näissä vaaleissa ei puolueelta todennäköisesti maakunnassa nähdä yhtään vaalistarttia tai muuta kampanjatilaisuutta livenä.

Piirin toiminnanjohtaja Mari Kerola toteaa, että maakunnassa on järjestetty tapaamisia vain somessa.

– Me olemme ajatelleet, ettemme halua olla houkuttelemassa ihmisiä koolle, sillä minusta pitää kantaa vastuu ja noudattaa rajoituksia.

Haittaako se kampanjointia?

–Kuntavaaleissa tärkeintä on kertoa, kuka on ehdolla. Kunta ja ihmiset ovat niin lähellä tässä, että minusta on ihan mahdollista tehdä vaalityötä etänäkin. Nyt tietysti median vaalipaneelit ja -koneet nousevat tärkeään asemaan ehdokkaiden esittelyssä.

Ehdokkaiden näkyminen on tärkeää

Pohjanmaan sosialidemokraattien toiminnanjohtaja Johanna Autio sanoo, että demarit etenevät nyt tilanteen mukaan. Sillä, mitä avi linjaa, on paljon merkitystä.

– Kun yli 20 hengen kokoontumiset on kielletty, ei ihmisiä ole voitu kutsua tapahtumiin lehti-ilmoituksilla. Jos rajoitus on 50, silloin voidaan jo laittaa ilmoituksia, että ehdokkaitamme on tavattavissa esimerkiksi torilla.

Tällä hetkellä Etelä-Pohjanmaalla ja Keski-Pohjanmaalla kokoontumiset on rajattu 20 henkeen ja Pohjanmaalla on kielletty yli 10 hengen kokoontumiset.

Kuntavaaliehdokkailla into päästä kentälle olisi jo kova, toteaa Autio.

– Tämä väki haluaa oikeasti ihmisten pariin.

Autio huomauttaa, että vaaleja ei ratkaista toritapahtumissa, mutta äänestysaktiivisuuden kannalta on tärkeää, että ehdokkaat kampanjoivat ja näkyvät myös toreilla.

– Siitä kuntalaiset huomaavat, että vaalit ovat tulossa.

Pienissä porukoissa ulkosalla

Vaasan vaalipiirin vihreiden kampanjointi näissä vaaleissa on toiminnanjohtaja Mikko Jokipiin mukaan niin sanottu hybridimalli: pienissä porukoissa tavataan ihmisiä ulkosalla ja isompaa porukkaa kohdataan virtuaalisesti.

Vihreiden vaalistartti on todennäköisesti perjantaina 7. toukokuuta Seinäjoella, kun sisäministeri Maria Ohisalo vierailee alueella. Vihreät seuraa tarkasti, höllentääkö avi kokoontumisrajoitusta viiteenkymmeneen.

RKP Pohjanmaan toiminnanjohtajan Jenni Ahlbäck kertoo, että heillä kampanja käynnistyy toukokuun alussa, mutta aktiivisin kampanjointi alkaa juuri ennen ennakkoäänestyksen alkua ja on käynnissä vaaleihin asti.

– Riippuen siitä, miten koronatilanne kehittyy, voimme suunnitella lisää ulkotapahtumia. Seuraamme aktiivisesti tilannetta ja voimassa olevia rajoituksia ja tietysti toivomme, että voimme järjestää jonkinlaisen perinteisen kampanjan.

Lue myös:

Nuoria lisää valtuustoihin kesäkuun kuntavaaleissa? Nuoret ehdokkaat uskovat hyötyvänsä siitä, että kampanjat siirtyivät someen