1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. sää

Säässä tapahtuu viikonlopuksi hurja käänne: paikoin päädytään kesäkeleistä takatalveen

Räntää ja lunta tulee lähes koko maassa viikonlopun aikana. Ajokeli on monin paikoin huono.

sää
Viikonlopuksi lunta, räntää ja vettä
Viikonlopuksi lunta, räntää ja vettä

Suomessa on päästy nauttimaan poikkeuksellisenkin lämpimistä huhtikuun säistä. Nyt kevät kuitenkin keikkuu takatalveen, sillä säässä tapahtuu roima muutos: viikonlopuksi on luvassa lunta, räntää sekä koleita puuskittaisia tuulia lähes koko Suomeen.

Ylen meteorologin Matti Huutosen mukaan matalapaine on pikku hiljaa voimistumassa ja syvenemässä maamme lounaispuolella. Se siirtyy illan ja yön aikana lännemmäs ja Pohjanmaan suunnalla lumi- ja räntäsateet alkavat illan aikana.

Muutos on kova, sillä esimerkiksi Kokkolassa oli vielä maanantaina reilut 18 astetta lämmintä, mikä oli kevään lämpöennätys. Nyt luvassa on parin asteen lämpöä ja räntäsadetta.

– Se on aika rouhea heitto, Huutonen kommentoi.

Huhtikuun alku on ollut paikoin hyvin lämmin eli muutos tuntuu siinäkin suhteessa isolta. Viime viikonloppuna paistateltiin lähes kesälämmöissä, mutta tänä viikonloppuna puutarhatyöt kannattaa jättää myöhempään ajankohtaan.

– Nyt ei ole luvassa kauhean ulos houkuttelevaa säätä, Huutonen sanoo.

Sääkuva: Matalapaine tuo sateita suureen osaan Suomea
Matalapaine tuo sateita suureen osaan SuomeaYle Sää/Matti Huutonen

Reippaammat sateet ulottuvat huomenna perjantaina Vaasan tienoilta Kainuuseen ylettyvälle alueelle. Pohjanmaan maakuntiin, Pohjois-Pohjanmaalle ja Kainuuseen on luvassa aika reippaitakin sateita.

– Lappi on huomenna poutaisin, siellä sateet alkavat vasta illan mittaan. Etelässä taas tulee kuurottaisia sateita ja ne voivat olla rännän sekaisia perjantaina iltapuolella. Valkealta ei säästytä etelässäkään viikonlopun aikana, Huutonen kertoo.

Hänen mukaansa pahimmat sateet jäävät merelle, mutta paikoin ennustetaan 10–20 millin sademäärää. Pohjoisempana se tulee lumena.

– Paljonko lunta jää maahan, siitä on vaikea tarkkoja kertymiä arvella, koska maassa on jo lämpövarastoja.

Etelä-Lapissa ja Pohjois-Pohjanmaalla on luvassa koleaa puuskittaista tuultakin. Merialueilla tuulta on 19 metriä sekunnissa.

– Häijyä keliä on kyllä luvassa viikonlopuksi.

Kelivaroituksia on annettu täksi päiväksi Pohjois-Pohjanmaan länsiosiin ja huomenna Satakunnan ja Pirkanmaan alueelta Etelä-Lappiin saakka. Huutosen mukaan suhteelllisen etelässäkin on syytä varautua huonoon ajokeliin.

Sunnuntain vastaisena yönä kaakosta on luvassa uusi annos voimakkaampia sateita maan keskiosaan ja maanataina matalapaine valahtaa etelämmäs. Myös silloin saattaa olla luvassa lumen sekaisia sateita, mutta tämä voi vielä muuttua.

Kuuntele Yle Areenasta:

Meistä jokainen näkee ja kokee sään, mutta minkälaista on ennustaa säätä ja saada aikaan mahdollisimman tarkka ennuste? Kuinka valtava määrä säähavaintoja taipuu sääennustusmalleihin ja syntyy tarkka ennuste tuleville päiville? Tästä tietävät meteorologit Anne Borgström ja Matti Huutonen sekä toimialajohtaja Sami Niemelä Ilmatieteen laitokselta.
Lue seuraavaksi