1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koronarokote

Tampere aloittaa työikäisten rokotukset: yli 60-vuotiaiden ajanvaraus avautuu perjantaina

Ensi maanantaina avautuu toinen ajanvaraus, jossa yli 65-vuotiaat pääsevät valitsemaan rokotteensa.

koronarokote
Koronarokotepiikki metalliastiassa. Vieressä on käsidesiä muita rokotuksessa tarvittavia välineitä.
Pirkanmaan ensimmäiset koronarokotteet pistettiin Taysin henkilökunnalle 28. joulukuuta. Matias Väänänen / Yle

Työikäisten koronarokotukset ovat alkamassa Tampereella. Ensimmäisenä rokotusta pääsevät varaamaan 60–64-vuotiaat. Ajanvaraus avautuu perjantaina klo 8 Tampereen kaupungin verkkosivuilla (siirryt toiseen palveluun). Aikoja voi varata myös puhelimitse.

Yli 60-vuotiaita rokotetaan Ratinassa. Rokotusta varten ei tarvitse olla vielä täyttänyt 60 vuotta. Riittää, että 60 tulee täyteen tänä vuonna.

Hoitotyön päällikkö Birgit Aikio neuvoo, että aikoja kannattaa seurata netistä, vaikka juuri tietynä hetkenä ei olisi vapaita aikoja.

– Seuraamme tilannetta ja avaamme aikoja hallitusti kahdelle seuraavalle viikolle.

Ensi maanantaina Tampereella avautuu toinen ajanvaraus, jossa yli 65-vuotiaat pääsevät valitsemaan rokotteensa. Se tarkoittaa käytännössä joko Astra Zenecan tai Pfizer Biontechin rokotetta. Yli 65-vuotiaiden rokotukset Phizer Biontechin rokotteella alkavat toukokuussa.

Astra Zenecalla rokottaminen vastatuulessa

Rokoterintamalla tapahtuu nyt monia asioita, jotka vaikuttavat rokotuksiin. THL linjasi eilen, että 65–69-vuotiaat voivat jatkossa valita, minkä rokotteen ottavat. Tähän asti tälle ikäryhmälle on annettu pääasiassa Astra Zenecan rokotetta.

Toukokuusta lähtien 65–69-vuotiaille voidaan antaa mRNA-rokote, jos rokotettava niin haluaa. Suomessa annettavista rokotteista Pfizer Biontechin ja Modernan rokotteet ovat mRNA-rokotteita. Astra Zenecan rokotteeseen liittyy veritulppaepäilyjä, mikä on saanut osan rokotettavista epäröimään kyseisen rokotteen ottamista.

EU puolestaan ilmoitti torstaina, että se lopettaa Astra Zenecan koronarokotteiden ostamisen. EU:n komission tiedottajan mukaan Astra Zeneca ei ole täyttänyt EU:n kanssa tekemänsä sopimuksen ehtoja. Rokotevalmistajan toimitukset ovat olleet toistuvasti myöhässä.

Yli 53 000 tamperelaista on nyt saanut ainakin ensimmäisen koronarokotuksen. Toisen rokoteannoksen on saanut yli 4 400 tamperelaista.

70 täyttäneistä on rokotettu yli 90 prosenttia ja riskiryhmäläisistä noin puolet.

Lue lisää:

EU lopettaa Astra Zenecan rokotteiden ostamisen: Unioni harkitsee oikeustoimia, koska toimitukset ovat olleet koko ajan myöhässä

65–69-vuotiaat voivat jatkossa valita, minkä rokotteen ottavat – THL:n asiantuntija Astra Zenecan rokotteista: "Vielä ei tiedetä, mitä niille tapahtuu"

Tästä jutusta voit lukea tuoreimmat tiedot koronavirustilanteesta Pirkanmaalla.

Lisää Pirkanmaan uutisia Yle Areenassa. Kuuntele, katsele ja lue mitä lähelläsi tapahtuu.

Lue seuraavaksi